Generální oprava a úprava medvědích výběhů na českokrumlovském zámku v úterý dospěla do finiše. Návštěvníci zámku tam mohli dopoledne pozorovat velkou akci stěhování kmenů s pomocí jeřábů. V obou výbězích tak spočinuly čerstvé, zčásti odvětvené buky, na kterých budou krumlovští medvědi odpočívat a budou se o ně drbat.

„Máme z nich obrovskou radost, získat je nebylo snadné,“ říkal medvědář Jan Míša Černý. „My medvědáři, medvědice a budoucí medvíďata za ně strašně děkujeme.“ Jeden vzrostlý strom darovala českokrumlovská nemocnice, další dva buky českokrumlovská Lesní správa Lesů ČR.

Tři nové kmeny v pondělí zkušeně umístil krumlovský jeřábník Milan Klement do obou výběhů medvědária na českokrumlovském zámku. „Dneska mám radost dvojnásobnou,“ řekl ošetřovatel Jan Míša Černý. „Z těch kmenů a pak ze zprávy, že je velká naděje na získání medvíďat. Vše je ale teprve v jednání.“

V současnosti, po nedávném skonu letitého medvědího páru Kateřiny s Vokem, totiž na zámku žije pouze medvědice Marie Terezie. Ta si teď užívá obou výběhů. Na jaře by se o ně měla začít dělit se dvěma medvíďaty. V pondělí zpoza mříží užasle sledovala, co se v jejím hájemství děje. Umístěním kmenů stromů finišovala rekonstrukce výběhů především za účelem zvýšení bezpečnosti medvědů.

Nicméně práce v medvědáriu ještě neskončily. Jan Míša Černý spolu se svým synem Radkem, novým medvědářem, chtějí ještě vylepšit zákoutí s bazénkem ve výběhu Marie Terezie. "Do té doby, než sem přijdou medvíďata, tam uděláme vodopád," naznačil medvědář další plány.

A časem by mělo dojít i na vylepšení vnitřních prostor zázemí medvědária.