Ještě předtím se ale na ně přijel podívat ministr životního prostředí Richard Brabec a ředitel ZOO Olomouc Radomír Habáň, který medvíďatům přivezl občanské průkazy a ministr je slavnostně předal medvědáři Janu "Míšovi" Černému. Pokochat se mláďaty přijel i Václav Chaloupek, dnes senátor, ale hlavně letitý medvědářův kamarád, který má na svědomí několik večerníčků nejen s medvíďaty, ale i dalšími mláďaty. Už je to skoro dvacet let, co si z krumlovského zámku odvezl Vojtu, Kubu a Matěje, tři medvíďata, která máma medvědice odmítla a medvědář je doslova vypiplal u sebe doma v panelákovém bytě.

"Nikdo nám tenkrát neřekl, jak se starat o medvědy, kterým nejsou ani čtyři týdny, nikdo s tím neměl zkušenosti," zavzpomínal Václav Chaloupek na dobu, kdy je z Krumlova vezl pryč a začal s nimi natáčet slavný večerníček Méďové. "Honza za námi tenkrát jezdil, když se batolili po lese, ušli dva kilometry a usnuli."

"Když se narodili, byl to jeden z nejkrásnějších okamžiků v našem životě," přitakal medvědář.

"Jsem moc rád, že celá anabáze s medvědy skončila tak šťastně," dodal ministr Brabec. "Nějaké období sice prožili v provizorních podmínkách, ale teď už určitě budou žít v lepším prostředí než v nějakém domácím chovu." Medvědy totiž zadrželi celníci na cestě z Ruska, protože jejich přepravce neměl patřičná povolení CITES (Úmluva o mezinárodním obchodu s ohroženými druhy volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin), a asi by v domácím chovu skončili.

Dvouletá medvíďata se po příjezdu z olomoucké zoo zabydlují na krumlovském zámku.
Na krumlovský zámek dorazili noví medvědi, medvědář si je získává dobrotami

"Máme tu jedno z nejhezčích medvědárií ve střední Evropě," pochlubil se Pavel Slavko, krumlovský kastelán. "Zeleň, příroda, kameny, jezírko, vodopád… je tu krásné klima."

Medvědář se ještě ve výběhu, než medvíďata vypustil z ubikace, zase pochlubil tím, co už je stihl naučit - na povel, s vidinou sladké odměny, kterou jim za to dává, se obě postaví na zadní.

Když jim otevřel dveře do výběhu, chvíli váhali. Jako první se asi po minutě odvážila z průchodu vylézt samička. Během pár chvil ji ale následoval i její bráška a pustili se do průzkumu. Postupně se proběhli po celém svém novém domově, pak se nechali zlákat hostinou, kterou pro ně otec a syn medvědáři s rodinou nachystali: med, piškoty, ovoce… "Okurky jim nejedou, jak už jsem stačil zjistit," smál se Jan Černý.

A pak medvíďata zjistila, že se můžou vykoupat v jezírku, a před zraky turistů v něm pěkně začala řádit.