Tato zařízení ale také mají nevýhody například pro přírodu a některé obce se jim brání. Tak chce „zahrady hrůzy“ přibrzdit také Erlangen. Radní přijali vyhlášku o tvorbě volných ploch, která občanům zakazuje budovat zahrady převážně ze štěrků. Podle kritiků to omezuje svobodu rozhodování občanů, podle zastánců chybějící zeleň pomáhá k úhynu (obtížného) hmyzu, uvádí list.

Erlangenský výnos podporuje i Richard Mergner, zemský předseda svazu ochrany přírody. „Ve štěrkových zahradách už není žádná příroda, už tam nic nežije,“ říká. Stejného názoru je Theo Schlögl, předseda spolku pro zahrádkářství a péči o krajinu města Pasov – pro tyto plochy má jen označení „hrozné“. Zahrady mají být zelené, ne šedé. Ty štěrkové nejsou „přírodní“, kritizuje.

Jak testuje Rakousko

Jak ve čtvrtek bilancoval linecký Volksblatt, u našich sousedů se objevily tři nové případy nákazy koronavirem (Covid-19). Dva byly potvrzeny večer toho dne - u rodiny se dvěma dětmi po návratu z dovolené v Lombardii. Dalším je muž, který se s projevy onemocnění vrátil z Iránu a teď je v karanténě. „Brizantní je, že tam byl s delegací při návštěvě rakouského ministra zahraničí Alexandera Schallenberga,“ píší OÖN. Nakažených je u sousedů tedy pět, v Horních Rakousích žádný.

Další případ nákazy má i Bavorsko. Jde o muže ze Středního Francka, snad kožního lékaře z Erlangenu, který se měl nakazit na kongresu v Mnichově od italského kolegy. Ten byl testován na vir až po návratu do Itálie, jak sdělil mluvčí bavorského ministerstva zdravotnictví ve čtvrtek večer. Počet lidí s nákazou koronavirem v této spolkové zemi tak stoupl na čtrnáct. Až do posledního případu všichni nemocní měli souvislost s dodavatelem autodílů Webasto v Gautingu-Stockdorfu, kam si vir přinesla zaměstnankyně z návštěvy Číny. Všech čtrnáct lidí už bylo z nemocnice propuštěno.

Méně sňatků

Podle předběžných dat Statistik Austria bylo loni v Rakousku uzavřeno 44 997 manželství, o 1471 (3,2 %) méně než před rokem (v Horních Rakousích o 5,5 % méně). Z toho bylo 990 dvojic stejného pohlaví. 191 registrovaných partnerství bylo přeměněno na manželství u 106 ženských párů, 82 mužských a tří dvojic různého pohlaví. Ve stejném období bylo založeno 1257 registrovaných partnerství, o 793 (170,9 %) víc než roku 2018. Z toho bylo 1124 párů rozdílného pohlaví.

Rozvedeno bylo loni 16 245 manželství, o 0,4 % méně než rok předtím. Rozpuštěno bylo také 122 partnerství, o 24,5 % víc než roku 2018.

Zase týrání zvířat

Týrání zanedbáním…Zdroj: Deník/repro PNP

Ochránci zvířat z Hettenkofenu v jižním Bádensku si vyžádali podporu pro zásah na statku v Mengenu u Bodamského jezera, kde našli uhynulá zvířata. Veterinární správa nařídila vyklizení zařízení. Martina Steiningerová a Nicole Sallerová na místě zjistily, že v místě je po kolena bahna, dokonce i ve stájích. Jedno sele v něm utonulo, druhé mohli ochránci ještě na poslední chvíli vyzdvihnout a pak vykrmit. Když na místo dorazilo v doprovodu policie a veterinářů 22 ochránců zvířat z celého Bavorska a z Kaiserslauternu, zjistili, že v tomto stavu žilo přes sto zvířat. Při návštěvě Hettenkofských na záchranu ještě čekalo přes padesát vietnamských prasat, osmnáct koní, dva emu, zajíci, drůbež, husy… V tomto rozměru prý takové zacházení Steiningerová ještě neviděla, píše list. Foto: Deník/PNP/Tierrettung

Zachraňují žabičky

Ilustrační foto.Zdroj: Deník/repro PNP

Na jaro jsou už připraveny nejen rostliny, píše PNP. Také žáby už se vydaly na pouť do svých „trdlišť“. Na silnici vedoucí Engertshamem našli několik rozježděných, a aby jich nepřibývalo, natáhli dobrovolníci kolem Karla Schönbergera opět několik set metrů „žabích plotů“ kolem okresní komunikace. „Už druhý den nashromáždili 38 kusů, které mohli bezpečně přenést do blízké mělké vody,“ uvádí list. „Postavili jsme plot o týden dřív než jindy a měli jsme tak dobrý nos,“ raduje se Schönberger.

Druhá nejteplejší zima

Končící zima v Rakousku byla o 2,7 stupně mírnější než průměrná v období 1980-2010, napsaly OÖN. V Horních Rakousích to bylo dokonce o 3,1 stupně. „Tím jde celostátně i zemsky o druhou nejteplejší zimu ve 253leté historii měření,“ říká v deníku klimatolog Alexander Orlik. Teplejší byla jen zima 2006/2007 se 3,4 stupně nad průměr. Se 3,1 stupně naši sousedé v Rakousku vedou ex aequo s Dolními Rakousy. Na skororekordu se podepsal hlavně únor, který byl o čtyři stupně teplejší - leden jen o 2,7 stupně… V horách zaznamenali letos dokonce rekord – 17. února bylo na Sonnblicku (3106 m) 3,9 stupně, nejvíc od roku 1886. Ve Weyeru zapsali 24. února rekordních 19,7 stupně. Rekordem jsou i pouhé dva „ledové“ dny, v nichž teplota v Linci nevystoupila nad nulu.

Sousedů přibývá

Podle Statistik Austria bylo loni v Rakousku o 1918 porodů víc než úmrtí. Narodilo se 84 221 dětí, o 1,5 procenta méně než předloni. Zemřelo 82 303 osob. „Odpovídá to deseti porodům a devíti úmrtím na 1000 obyvatel,“ doplňují OÖN.

Trh úspor energie

Ve Welsu bude 6.-8. března výstava úspor energie, která se tu pořádá už 35 let. Ve veletržních halách očekávají opět přes 95 000 návštěvníků, píší OÖN. O novinkách ve stavebnictví, sanacích, topení, energii a koupelnové výbavy je bude informovat 785 vystavovatelů. Poprvé je připravována zvláštní expozice k inovacím v oblasti biomasy. „Každé čtvrté automatické topení na biomasu v Evropě je od hornorakouského výrobce. Jeho 2500 zaměstnanců loni dosáhlo obratu přes 550 milionů eur, kvóta exportu jejich produkce dosáhla 78 procent,“ uvedl list. 4. a 5. března bude ve Welsu veletrhu předcházet největší peletová akce na světě. Zvláštní výstavu tu bude mít také e-mobilita. Program je na https://energiesparmesse.at, vstup je 10,50 eura.

Ženy podnikají

Zatím co v představenstvech firem ženy skoro nenajdete, zakládají téměř každý druhý podnik v Rakousku, píší OÖN. Jak řekla Martha Schultzová, předsedkyně organizace žen v hospodářství, kolem 80 procent zakladatelek společností pracuje z domova. U mužů je to 76 procent. Ženy podnikají výrazně víc než jejich protějšky především v pedikúře, kosmetice a v masérských oborech (82 %), kadeřnictví (81 %) a módě (78 %). Loni vedly 38 % rakouských firem, ale v představenstvech podniků zapsaných na burze bylo v prosinci jen čtrnáct žen; mužů zato 172. V dozorčích radách je asi 30 procent žen – 142 proti 407 mužům.