Narůstající počet v utonulých dětí dokazuje, že toto nebezpečí podceňujeme. „Poslední tragický případ se stal ve čtvrtek 9. srpna. Teprve dvouletý chlapec se během několika málo minut sám dostal z domu na zahradu k bazénu, ve kterém se topil a na následky tonutí bohužel v nemocnici zemřel,“ uvedla policejní tisková mluvčí Kamila Čuřínová Ingrišová. Toto byl už třetí případ na Písecku, kdy muselo dítě bojovat ve vodě o život. Další děcko leží v kritickém stavu v nemocnici, jiné mělo štěstí a lékařům se ho podařilo zachránit.

Pokud chtějí rodiny bazén pro děti předškolního věku, znamená to být neustále ve střehu. Stačí několik minut nechat ratolest bez dozoru a může dojít k tragédii. Chvilička, během které se zapovídáme s návštěvou nebo si v kuchyni postavíme vodu na kávu či si člověk jen odskočí, může být malému tonoucímu osudná.

Nejvíce nebezpečný je bazén vestavěný do země, ale i tam, kde vstupu do bazénu brání jeho stěna není vyhráno. Dítě si přistaví k okraji schůdky, větší hračku, zahradní skluzavku. Ve chvíli, kdy se ale pak ocitne ve vodě, žádnou pomůcku z druhé strany nemá. „Nepomůže ani plachta na hladině bazénu, stal se už v minulosti případ, kdy se dítě ponořilo pod plachtu na hladině, utonulo a dospělí si toho kvůli zakrytí nevšimli. Jediné účinné zabezpečení bazénu je pevné, nejlépe zamykatelné,“ dodal policejní mluvčí Jiří Matzner.

Oproti tomu se v poslední době téměř nestává, že by utonulo dítě na táboře. Loni zaznamenala jihočeská policie jediný takový případ a letos naštěstí žádný. „Na táborech se osvědčil systém tzv. dvojčat. Větší děti se ve dvojicích o sebe starají a dávají na sebe pozor, pomohou si, případně přivolají pomoc,“ dodal Jiří Matzner.