Túru neplánovaly, protože v tuto dobu chtěly být v Austrálii za odměnu po dokončení bakalářského studia. Korona jim cestu zhatila. Chtěly tedy prožít něco „cooles“ doma, a řekly si, že někam půjdou. Postupně myšlenku specifikovaly na trasu od nejnižšího po nejvyšší bod země. Tedy od Neusiedlersee po Großglockner.
Jsou sice vysportované, ale dlouhé túry jejich hobby dosud nebyly, hlavně s těžkými batohy na zádech, uvádí list. S těmi o váze 15 kilogramů nyní chodily denně 25 až 30 kilometrů. Přiznávají, že nohy bolely, a puchýře to potvrzují. Použily prý všechno, co nesly, ale do taštičky první pomoci sahat nemusely.

Trasu si načrtly na staré cyklistické mapě podle toho, v jakém místě někoho znaly. Nešly proto nejkratší cestou z Burgenlandska na Großglockner, ale „zakroutily“ ji přes Mostviertel a Horní Rakousy směrem na Solnohradsko. „Přišly jsme na to, kolik je v naší zemi krásných míst,“ říkají, a objevily také to, že i po čtyřech týdnech společné túry si pořád mají co říci. Jen někdy taky i dvě hodiny mlčely, dodává Maissová. Na Großglockner šly se dvěma kamarádkami, profesionálními průvodkyněmi. A dál? - „Teď si udělám pohodlí, dovolenou od dovolené,“ vtipkuje Fiechtlová. Její kolegyně bude dál učit lezení školní děti. Na podzim se sejdou při zahájení magisterského studia.

Jejich rakouské putování je na www.gemmma.at, instagram: @ge.mmm.a. Foto: Deník/OÖN/geMMMa

Zablokují náměstí Lince?

Protestní skupina „Za klima a spravedlnost“ chce v tomto týdnu blokovat Hlavní náměstí v Linci.

V pondělí a v úterý od 16 do 20.30, ve středu a čtvrtek od 16 do 19 hodin chce demonstrací uzavřít průjezd místem od Divadelní ulice tak, jak to předpokládal původní projekt náměstí bez aut, od něhož město rychle ustoupilo po jednorázovém zahuštění dopravy v okolí cyklistickou akcí. Jak náš web informoval, policie nynější demonstraci povolila i s vědomím toho, že nemůže vyloučit ovlivnění provozu. Vjezd cyklistů, autobusů, vozidel úřadů, taxíků a rezidentů povolen bude.

Včeličky hlídané na dálku

Včelaří s digitechnikou.Zdroj: Deník/OÖN

Michael Stiefmüller má v Oberndorfu a Schwanenstadtu bio-včelařství, 40 včelstev na čtyřech místech. Teď začal spolupracovat s KWG, produkujícím eko-proud, který vymyslel pilotní projekt vysoké techniky, píší OÖN. Jak její ředitel Peter J. Zehetner vysvětluje, pomocí technologie LoraWan jsou přenášeny informace senzorů bezkabelově na dlouhé vzdálenosti. Techniku lze využívat i v zemědělství, například při měření vlhkosti půdy. Firma a Stiefmüller ji využili k digitalizaci včelstev. Plánují, že roje budou například automaticky váženy, aby se zjistilo, jak se vyvíjejí, aniž by bylo třeba se do úlů dívat a včely tím rušit. Práci chovatele mají ulehčovat i měření teploty a analýza zvuku v úlech. Technika – prý samozřejmě zavedená na eko-proud - je nasazena i při stáčení medu, například k temperování pracovního prostoru.
Na snímku jsou ředitel KWG Zehetner a včelař Stiefmüller při prohlížení plástů ještě „po staru“. Foto: Deník/OÖN/KGW

Dobrovolné testy v Bavorsku

Po stanicích testování na koronavir na letištích zavede Bavorsko obdobné stanice na dálnicích u Walserbergu, Pockingu a Kiefersfeldenu, a na hlavních nádražích v Mnichově a Norimberku, píše PNP. Příležitost nechat se „očekovat“ zdarma využilo v Mnichově zatím asi 1500 cestujících.

Po zjištění ohniska pandémie v Mammingu zvýšilo Bavorsko maximální výši pokut za hygienické přestupky zemědělským podnikům na pětinásobek, tedy 25 000 eur. Všichni sezónní pracovníci mají být povinně testováni.

V Rakousku je to neděli 86 nových nakažených Covidem-19, z toho 30 v Horních Rakousích. Celkově virus napadl už 20 558 Rakušanů. Do pondělka zemřelo v souvislosti s ním 713 osob, uzdravilo se 18 246. V nemocnicích je aktuálně 95 lidí, z toho 16 na intenzivkách. Letní turistika se u sousedů začíná znovu rozbíhat, ale v červnu byla jen na 58,6 procenta loňského objemu (v dubnu a v květnu na desetině). 56 procent hostů bylo z Rakouska, ale pořád počet jejich přenocování meziročně poklesl o čtvrtinu (u cizinců o 73,8 procenta). Více než 90procentní mínus zaznamenali turisté mj. z Francie, USA, Ruska, Švédska. Němců, Švýcarů a Lichtenštejnců ubylo asi 65 %. Od začátku května strávili hosté v Rakousku 5,99 milionu nocí, loni za stejnou dobu 14,07 milionu.

„Rejžují“ doma

Novátoři s rýží v zádech.Zdroj: Deník/OÖN

Rodina Hofstätterových z Braunau chová prasata a skot na výkrm. Teď se navíc pustila do pěstování – rýže! Asi jako nejsevernější firma na světě, usuzují OÖN. Vysvětlují, že na rozdíl od Asie jejich rýže nestojí pod vodou, zavodňování by v našich šířkách nefungovalo. Pěstují tedy tuto plodinu „suchou cestou“. Šéf Georg Hofstätter s tím začal loni na 7000 metrech čtverečních. Na různých políčkách zkoušeli dvanáct druhů z různých zemí. Nejvíc se osvědčilo osivo z Maďarska, letos už vyseli své vlastní. Sucho prý rýži nevadí, rostlina má důkladný kořenový systém. Možnost zaplavování polí má ale výhodu, že brání růstu plevelů, které se musejí při suchém pěstování ručně vytrhávat. Rodina prý doufá, že ve svém samoobslužném kiosku bude moci brzy prodávat i vlastní rýži, samozřejmě jako vedlejší produkt, uzavírají OÖN. Na snímku jsou partnerka Verena s „mladým šéfem“ firmy Johannesem a otec Georg se synem Lukasem. Foto: Deník/OÖN/privat