Klavírní recitál Pocta Karlu Gottovi se koná 4. listopadu v 19 h ve Velkém koncertním sále konzervatoře. Tam totiž Tomáš Lísal absolvoval obory klavír a skladba a nyní zde studuje ještě varhany. „Studenti se sem obvykle vracejí se svými recitály, proto jsem také tak učinil já,“ vysvětluje muzikant a dodává: „Konzervatoř je mým domovem a milým působištěm.“ Vstup na koncert je zdarma.

Tomáš Lísal zahraje 29 písní Karla Gotta v klavírních úpravách, které vybral sám a seřadil je chronologicky od roku 1963 po rok 2019. „Snažil jsem se je seřadit logicky a nezapomenout přitom na největší hity,“ říká. Uslyšíte hity C´est la vie, Lady Carneval, Má první láska se dnes vdává, Být stále mlád i píseň Srdce nehasnou, kterou Mistr nazpíval se svou dcerou. Těžko prý Tomáš Lísal vybere nejoblíbenější, vždyť Mistra poslouchá odmala. Nejblíže jsou jeho srdci však skladby, které Karel Gott stvořil v tandemu s Karlem Svobodou. „A to zejména píseň Kam se schoulíš, která vznikla v roce 1980,“ míní.

Karla Gotta považuje Tomáš Lísal za svého oblíbeného muzikanta. „Mám pocit, že s jeho odchodem mi odešel někdo blízký,“ uvažuje muzikant a doplňuje: „Můj vztah k tomuto umělci byl hudebně velmi blízký, byl mou inspirací nejen hudební, ale i lidskou, z hlediska chování, vyjadřování na veřejnosti a vystupování. Samozřejmě nemluvím o kvalitách jeho hlasu.“

Tomáš Lísal ke studiu navíc učí na ZUŠ Piaristické náměstí a Universum v kostce. „Jako jeden z varhaníků také hraji na světských svatbách na Magistrátu města České Budějovice,“ dodává 27letý muž, který k hudbě inklinoval už odmala, hraje aktivně od 6 let a poslouchá muziku denně. „Mám pocit, že hudba je pro mě vším, koníčkem i prací, a to je ideální,“ myslí si. Koncerty muzikanta obdařeného absolutním sluchem a citem pro nuance můžete pravidelně navštěvovat v Jihočeské vědecké knihovně.

Zdroj: Youtube