Využily toho, že je prohrnutý téměř čtyřikilometrový ovál na Lipně, pár jich bruslilo i ve Frymburku na hřišti.

"Dopoledne byl led perfektní, úplně hladký, protože ještě mrzlo, s loňskem se to vůbec nedá srovnat, ale po poledni už bylo cítit, jak pod nohama měkne. A i na dráze je spousta louží, stejně tak mimo ni, jsou tam i místa, kde běžkaři projížděli tak pěti centimetry vody, a na pár místech je dokonce vidět, jak voda vyvěrá zpod ledu," popsala Eva Cieslarová z Větřní, která na led vyrazila se svým pejskem na zádech v batohu. "Ale zabruslila jsem si krásně, dala jsem čtyři okruhy, takže skoro patnáct kilometrů. Měřila jsem to a jeden okruh má tři a půl kilometru."

Díra v ledu se objevila také nad starým frymburským hřbitovem ve Frymburku, na samé hranici hřiště na bruslení, a není jediná. Plochu na bruslení tam v pátek do noci frézou odhrnoval Antonín Labaj. V sobotu už na led, který má až dvanáct centimetrů, ale někde i mnohem méně, vyjel i s obojživelnou šestikolkou s radlicí. "V okolí Frymburka vím o několika dírách v ledu, jedna je u hřiště a dvě směrem na Frýdavu," přiblížil v neděli dopoledne. "Jedna velká, která má přes půl metru, je nějakých čtyři sta metrů dál směrem na Přední Výtoň. Otvor s vodou se tu objevil sám od sebe, buď to udělaly bubliny plynu, které vycházejí ze dna, protože Lipno má rašelinové podloží. U dna je, v porovnání s povrchem, teplejší voda, a i plyn, který odtud může vyvěrat, je teplejší a odspodu rozpustí led."

Luboš Hrdlička s doprovodem se svou muzikou postarali o příjemný večer v Horní Plané.
OBRAZEM: Folkové písničky se nesly večer kavárnou v Plané

Díry ale mohly vzniknout i kvůli něčemu jinému, jak bylo vidět v mnoha prasklinách kolem oválu na Lipně, které byly protkané roztátými otvory plnými zelených mikroorganismů. "Možná za ni mohou i sinice, které zůstávají na povrchu, i když voda zamrzne. Když do nich pak zasvítí sluníčko, vznikne tam tmavé místo a led se tam prohřeje a roztaje," dodává Antonín Labaj. "Pokud se tam vytvoří díla, začne z ní vytékat voda, protože led se pohybuje a pracuje, rozlije se, sníh ji nasaje, ztěžkne a zatlačí led o něco níž, takže se na něj vylije další voda a díra se zvětšuje."

Ledaři varují, že opravdu není bezpečné bez vybavení, jako jsou švédské bodce, které se nosí připnuté kolem krku, na led chodit a každý, kdo to riskne, tak činí na vlastní nebezpečí. "Na hřišti má led devět až dvanáct centimetrů, bezpečná tloušťka ledu na hromadné bruslení je sedmnáct centimetrů, problém ale je, že na ledě leží souvislá vrstva sněhu a led nepřibývá, pokud nejsou velké mrazy," dodává ledař.

Ilustrační foto
Někdo u loděnic na Lipně úmyslně zničil zámky