To bohužel platí dlouhodobě především u Orlíku. „Na Radavě je voda nevhodná ke koupání. Je překročena hodnota pro sinice, chlorofyl-a a vodní květ. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a představuje zdravotní riziko. Koupání a vodní sporty zde nemůžeme doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, alergiky a osoby s oslabenou imunitou. Pokračuje zákaz u veřejného tábořiště v Podolsku, kde jsme koncem července vyhlásili dočasný zákaz používání povrchové vody ke koupání. Voda je nebezpečná, podle aktuálního rozboru byly významně překročeny limitní hodnoty III. stupně pro ukazatele sinice, chlorofyl-a, vodní květ a je zde snížená průhlednost. U Podolska hrozí akutní poškození zdraví a ani po měsíčním trvání zde zákaz nemůžeme odvolat,“ konstatovala ředitelka KHS Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Na Staňkovském rybníce dostala voda čtyřku. Podle aktuálního rozboru je voda nevhodná ke koupání, je překročena hodnota ukazatele sinice, chlorofyl-a a vodní květ a je zde snížená průhlednost. Voda představuje zdravotní riziko, koupání a provozování vodních sportů nelze doporučit zejména pro děti, těhotné ženy, osoby trpící alergií a osoby s oslabeným imunitním systémem.

Poněkud lépe je na tom Lipno. „U pláže v Horní Plané má voda na pětistupňové škále aktuálně trojku. Je zde zhoršená jakost vody s mírně zvýšenou pravděpodobností vzniku zdravotních problémů při vodní rekreaci. U některých vnímavých jedinců by se již mohly vyskytnout zdravotní obtíže, po koupání se doporučuje osprchovat čistou vodou. Dle aktuálního rozboru je překročena limitní hodnota pro ukazatele sinice, vodní květ a chlorofyl-a a je snížená průhlednost. Podobně je na tom i voda u Černé v Pošumaví. Aktuálně je překročena limitní hodnota ukazatele sinice, vodní květ, chlorofyl-a a je snížená průhlednost,“ doplňuje ředitelka Odboru hygieny obecné a komunální KHS Jitka Pillerová“.

Voda u Lipna nad Vltavou dostala čtyřku. Dle aktuálního rozboru je voda nevhodná ke koupání, je zde překročena hodnota pro sinice, chlorofyl-a a vodní květ a snížená průhlednost. Voda neodpovídá hygienickým požadavkům a pro uživatele představuje zdravotní riziko.

KHS Jihočeského kraje