Kromě informací o přípravě výběrové kávy se hosté dozví o místní přírodě, a to přímo od průvodců národního parku. „Kombinace divoké přírody a dobré kávy je pro nás spojení, které milujeme,“ říká za organizátory akce Vojen Smíšek z projektu #GoWildCZ. „Kávu si připravujeme všude na cestách, výšlapy do přírody nevyjímaje. Zaměřujeme se na takzvanou výběrovou kávu s jasným původem a šetrným zpracováním. Lidé kolem nás jsou buď stejně posedlí kávou, ale divočina jim nic neříká, nebo právě naopak. I proto jsme se rozhodli přiblížit lidem toto spojení a ukázat jim, jak to spolu krásně ladí.“

Hosté se kromě ochutnávky kávy seznámí také se způsoby její přípravy. „Na místě budeme kávu připravovat několika metodami. Od jednoduchého french pressu, který je velmi blízký českému „turkovi“ a je zároveň nejsnazším krokem při cestě za lepší kávou, přes filtr V60 až po Aeropress, který je velmi oblíbený u cestovatelů a do divočiny se vyloženě hodí. Naší snahou je ukázat lidem, že od rozpustné k čerstvé kávě je jen několik snadných krůčků. Výsledek je možná překvapí a zboří u nich předsudky o kávě a kofeinu,“ dodává Vojen Smíšek.

Informace o kávě nebudou jediné, které budou v pátek u Plešného jezera k dispozici. Výklad o ochraně přírody národního parku a dynamickém vývoji místních lesů zprostředkují přímo průvodci NP Šumava. „Stejně jako jsou národní parky jen malým územím, segment výběrové kávy představuje celosvětově pouhých pět procent produkce. Přístup je v obou případech velmi podobný. Příroda v národním parku a pěstování výběrové kávy vyžadují velmi šetrné zacházení. Plešné jezero je přírodní zónou národního parku a je dokonalou ukázkou divoké přírody a její síly,“ uvádí Josef Štemberk ze Správy NP Šumava, který bude v pátek na Plešném i s dalšími průvodci.

Pořádně divokou zvolili organizátoři také kávu, která se bude na akci podávat. Ta bude pocházet z africké Keni a vyrostla na dvou malých farmách v oblasti Kiambu. „Farmáři Mannasse Kibochi a Moses Nganga spojili své síly a společně vyprodukovali kávu, kterou nazýváme Spikes & Gifted. Jedná se o takzvaný micro lot, kdy ke kávovníkům na menším území přistupují farmáři se speciální péčí a volí i velmi šetrné metody zpracování. Příroda, ve které tato káva roste, je stejně divoká, jako ta šumavská,“ uzavírá Michal Graman z QB coffee roasters, který je spolupořadatelem akce.