V "balíku"

Linec – Po silné kritice rozpočtového chaosu v Rakousku, kde hrozí do roku 2018 deficit státních financí ve výši nejméně 24,2 miliardy eur, chtějí kancléř Werner Faymann a vicekancléř Michael Spindelegger prosadit ve vládě krácení luxusních důchodů ve veřejném a státu blízkém sektoru. Impuls k tomu dala zpráva Nejvyššího kontrolního úřadu k Národní bance, jejíž bývalý prezident Adolf Wala bere měsíční penzi 31.915 eur. Následuje ho bývalý generální ředitel Heinz Kienzl se 30.158 eury. Podle deníku OÖN má být stanoven strop, a to ve výši těsně pod 20 000 eur, což je důchod kancléře podle starých výpočtů. K prosazení návrhu je třeba ústavní většina a opozice si klade podmínky – Svobodní chtějí například přísně omezit financování politických stran a dorovnávání veškerých penzí podle roční inflace.

Silné vozy policii

Letos dostane hornorakouská policie nových 131 označených i civilních motorových vozidel, které má v leasingu. Park jí obmění jeho majitel, Porsche Bank AG. A je to třeba, protože podle OÖN najede policejní auto nebo motocykl až 80 000 kilometrů. „Letos jsme s našimi auty ujeli už 17 milionů kilometrů a spotřebovali při tom 1,2 milionu litrů pohonných hmot," říká v listě vedoucí tiskového odboru zemského policejního ředitelství David Furtner.

Služební policejní auta mají až 244,8 koní. Jako optimální se jeví VW Touran se 105 koni. Od Porsche Bank má hornorakouská policie „líznuto" 670 vozidel, z nichž příští rok bude obměněno dalších 201.

Nasazeno bude také devět nových motocyklů – pět Transalp, tři Crossrunnery a jedna Honda  VFR 1200. Jejich cena je kolem 100 000 eur.

Starosta slídil

Mnichovské státní zastupitelství navrhlo potrestat 55letého suspendovaného starostu hornobavorského Scheychernu. „Byl v červnu přistižen v Mnichově, jak na pojízdných schodech na Stachusu fotografuje ženy pod sukněmi," píše deník PNP. „Při zadržování se urputně bránil a zkoušel snímky zničit." Je viněn z kladení odporu úřední moci, ublížení na zdraví při zatýkání a z urážky. Funkce starosty byl předběžně odvolán měsíc po události a disciplinární řízení bylo přerušeno do rozhodnutí trestního soudu. „Už v roce 2009 pozoroval a fotografoval ženu na toaletě motorestu v okrese Freising v zrcátku podstrčeném pod dveřmi kabinky. Státní zastupitelství řízení s ním zastavilo, ale správní soud rozhodl o zkrácení jeho platu."

Hejtmanova sexaféra

Hejtman (vpravo) a jeho partner Tobias.Nedělní pasovské noviny informovaly o erotické aféře homosexuálního okresního hejtmana z Regenu Michaela Adama (29). V médiích líčil jeho 20letý přítel z Bavorského lesa údajná tajná setkání s ním v okresním úřadě.  Měli se v prosinci poznat v chatu a pak se sešli. Hejtman pro něho asi třikrát přijel autem domů a odvezl ho do úřadu, kde měli mít styk. Mladík předložil novinám i SMS od Adama.

Adam v reakci kritizoval zpravodajství o svém osobním životě. „Dosud jsem vycházel z toho, že věrnost či nevěra nebo způsob vztahu je čistě privátní záležitostí," uvedl v prohlášení. Za vyvoláním aféry tuší kampaň. Není mu prý jasné, proč má jako jeden z mnoha set hejtmanů a lokálních politiků objasňovat v médiích svůj soukromý život.

K věci samé připustil, že měl „aféru s mladým mužem" a že k setkáním došlo v jeho úřadě. Nemělo to ale nic společného s jeho úředními úkoly. Z morálního hlediska to od něho byla chyba, ale „právně závadné" to prý ani v nejmenším není. „Vím, že jako hejtman jsem ve veřejném životě obzvlášť sledován. Nemyslím si ale, že by se středem zájmu měly stát mé vztahy," napsal. Zalitoval, že jeho životního partnera (loni v září uzavřeli v Bodenmaisu po dlouholetém přátelství registrované partnerství) přivedl do tak zátěžové situace, a veřejně se mu za to omluvil. Lituje prý svého jednání, poučí se a pro vedení osobního života z toho vyvodí důsledky.

Ve svém prohlášení hejtman o eventuálním iniciátorovi „kampaně" nemluví, ale jeho mluvčí řekl PNP, že jde o následek Adamovy facebookové verbální kritiky vyhazovače v diskotéce Nightlight v Innernzellu za to, že měl zbít mladého návštěvníka z Bavorského lesa. Dcera provozovatele tohoto klubu na facebooku ohlásila, že odhalí „gayské" aktivity hejtmana.