Nejvíce jsou klíšťata aktivní v jarních a podzimních měsících, kdy jsou pro ně ideální podmínky. Podle Radka Šímy z Parazitologického ústavu Akademie věd proto můžeme očekávat, že s klesajícími teplotami a občasnými podzimními dešti aktivita klíšťat poroste.

Pro klíšťata jsou podle Radka Šímy nejlepší teploty mezi 10 a 25 stupni, doprovázené vyšší vlhkostí vzduchu. „Ideálním místem pro život klíšťat je okraj lesa porostlý nízkou vegetací, kde žije dostatek vhodných hostitelů, mezi které patří hlodavci, srnčí a jelení zvěř,“ dodává.

JIŽNÍ ČECHY JSOU PRO KLÍŠŤATA RÁJEM
Klíšťata bychom neměli podceňovat, jsou přenašeči mnoha chorob, mezi které patří klíšťová encefalitida a lymeská borelióza. Minulý rok se v jižních Čechách klíšťovou encefalitidou nakazilo 453 lidí. Za letošní rok se podle Jitky Luňáčkové z Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje potýkalo s touto nemocí už 55 Jihočechů.

„Čtrnáct případů bylo hlášeno v posledních dvou týdnech, tedy v době horkého počasí a trvajících vysokých teplot,“ poukázala na to, že i když suché a horké počasí klíšťata zmáhá, pořád hrozí nebezpečí nákazy.

Marie Jakschová z krajské hygienické stanice už dříve pro Českobudějovický deník uvedla, že v Jihočeském kraji jsou podmínky pro vývoj klíšťat naprosto ideální. „Máme tu mnoho vodních ploch, smíšených lesů a také dostatek zvěře, který umožňuje klíšťatům sání krve, proto je výskyt onemocnění klíšťovým zánětem u nás v regionu vysoký,“ uvedla.

Následky nákazy klíšťovou encefalitidou mohou být přitom pro člověka fatální, v těžších případech může dojít dokonce až k obrně svalů. Lidé by z toho důvodu neměli opomenout očkování.

Další zákeřnou chorobou, kterou klíšťata přenášejí, je lymeská borelióza, proti které očkování neexistuje. Jen v Jihočeském kraji se letos s touto chorobou léčilo už 224 lidí, což je o 54 lidí více než minulý rok za stejné období.

Příznaky onemocnění se podle Marie Jakschové jen těžko specifikují. „Klinický obraz onemocnění je pestrý, od kožních projevů až po příznaky svědčící pro nervová či kloubní onemocnění,“ sdělila pro příklad.

V ohrožení jsou nejen návštěvníci lesa Nejen houbaři, ale i lidé využívající ke smočení jihočeské řeky si mohou domů odnést klíště. Těm se totiž ve vlhkém prostředí podél vodních toků daří. V letošním roce v kraji klíšťovým zánětem mozku onemocnělo prozatím 55 lidí. Za celý rok 2017 to bylo 119 případů, v roce 2016 bylo těch případů 108, v roce 2015 však jen 66 případů. Lymeskou boreliózou, proti níž neexistuje očkování, v kraji doposud onemocnělo 224 osob, v roce 2017 to bylo 453 osob, o rok dříve 414 a v roce 2015 208 případů.