Ukradená májka

V sobotu ráno “odcizila” skupina mládeže z Neufeldenu májku vztyčenou na lineckém Hlavním náměstí, napsaly OÖN.

Akci začala v šest hodin. Pro kolemjdoucí měla parta připravené vysvětlení, že strom musí odmontovat kvůli varování meteorologů. Vzhledem k pandemickému zákazu nočního vycházení májka nebyla střežena, poznamenal list. Město informaci o tom doprovodilo sdělením, že “de facto odpadá také tradice krádení májek”. Starosta Klaus Luger to vzal s humorem, dárce stromu z Neumarktu i jeho “zloděje” chce pozvat na slavnost. Jeho kolega z Neufeldenu Hubert Hartl s pobavením vzpomněl, že parta od nich ukradla lineckou májku už v roce 2013. Policie nic nevyšetřuje, protože nejde o trestný přestupek, ale o lidový zvyk, dodávají OÖN.

Město Linec.Město Linec. Zdroj: Deník/OÖN

Zadotují předzahrádky

Hospodští v Rakousku mohou od pátku žádat o podporu zřizování předzahrádek, informují OÖN. Gastronomie u sousedů ožije po více než půl roce 19. května. U stolu budou smět být maximálně čtyři dospělí a jejich děti. V předzahrádkách může sedět u stolu až deset osob. K podpoře venkovního stolování budou investice do něj nad 5000 eur (včetně například úpravy fasády, clonění, bezbariérové úpravy přístupu) po požádání o příspěvek dokončené do konce roku podpořeny příspěvkem 20 %. Ministerstvo turistiky má k tomu deset milionů eur.

“Lovili” dobytek

Šestnáct krav uteklo při nakládání v zemědělské usedlosti v Mehringu (okres Altötting) a táhlo po B20 k Burghausenu. Večer oznámili dobrovolní hasiči, že sedm bylo odchyceno, čtyři s použitím narkotizační pušky, osm muselo být zastřeleno kvůli stoupající agresivitě a jedna byla v neděli ještě na útěku, napsala PNP. Do večera bylo do akce nasazeno 148 lidí. Na snímku zasahující prchají před krávou, která na ně vyběhla zlesa.

Hasiči Burghausen. Z akce.Hasiči Burghausen. Z akce. Zdroj: Deník/PNP/hasiči Burghausen

Přemlouvají běžence k očkování

Bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann vyzval také lidi s migračním původem, aby se nechali očkovat proti covidu. Řada běženců to dosud odmítá jednak kvůli jazykovým bariérám, jednak kvůli šířícím se spikleneckým teoriím, napsala PNP. Podle ministra jedna z nich například tvrdí, že očkování vede k neplodnosti.

Nová včela u Dunaje

Vzdělávací stanice životního prostředí Haus am Strom v Jochensteinu objevila v zákrutách Dunaje včelu pelonosku hluchavkovou, Anthophoru crinipes, která se v Německu objevila po dlouhých letech, píše PNP. Kolem roku 1950 se častěji vyskytovala kolem Lince a šířila se údolím Dunaje. Podobá se čmeláku a létá od dubna do června. Staví si hnízda na místech bez vegetace a v zemních trhlinách.

Nová včelka od sousedů.Nová včelka od sousedů. Zdroj: Deník/PNP/Haus am Strom

“Přitočil si” pokutu

Martin G. (35) z hornobavorského Beilngriesenu jel 4. ledna v noci s manželkou autem. V místě bydliště ho zastavila policie a ptala se kromě jiného také, proč jsou venku při zákazu vycházení. Řekl, že má důležitý důvod, ale nebude jej uvádět. Označil pandemické nařízení za patřící do odpadu, které on nepodporuje, a bavorského premiéra Markuse Södera za slabomyslného, popisuje PNP. Svůj projev zaznamenal na smartphonu. Nahrávku umístil na sociální sítě.

Ve čtvrtek u úředního soudu v Ingolstadtu vyvětloval, že se tehdy opozdil při návratu ze služební cesty kvůli dopravní nehodě. Myslel prý, že umístění nahrávky zásahu na internet je legální, nešlo přece o žádný privátní rozhovor. Obhájce mluvil o jeho “faktické otevřenosti”, kdykoliv mohl kdokoliv přijít a diskusi poslouchat. Jeho mandant prý takto dokumentoval dějiny, protože nikdy předtím nebyl v Německu zákaz vycházení. Jen to, že video bylo na webu otevřeno šestimilionkrát, potvrzuje právo na zveřejnění. Policisté natáčení viděli a na otázku obviněného, jestli to snad není zakázáno, odpověděli sotva jednoznačně přeložitelným “Doch”, tedy snad ve smyslu “přece”.

Státní zástupkyně uzavírala, že z toho se dá těžko odvodit srozumění s uveřejněním videa. Tak to vidí i soudce a uložil Martinovi G. peněžitý trest 3375 eur za porušení “důvěrnosti slova”. Rozvedl, že policisté si nemuseli nechat líbit být vystavováni na mediální pranýř, tím spíš, že na jednání obviněného reagovali “pozoruhodně klidně a věcně”. Dokumentování “dějinných událostí” by mohly vyvolat zvlášť závažné nedostatky, tak tomu ale nebylo. Obžalovaný se chce odvolat.

Vrátí odcizené umění

Německá muzea budou od příštího roku vracet to Nigérie první tzv. beninské bronzy z 15.-16. století, uloupené v koloniální minulosti, napsala PNP. Většina z asi 1100 děl pochází z britského “plenění” v roce 1897. Veškeré tyto nálezy v muzeích SRN má zpřístupnit kontaktní místo www.cp3c.de. Kromě jiného drží asi 400 bronzů Etnologické muzeum nadace Pruského kulturního vlastnictví v Berlíně. Asi polovina z nich bude vystavena na podzim v novém berlínském Humboldtově fóru. Některé vracené předměty budou Německu k dispozici jako zápůjčky.

Beninské umění.Beninské umění. Ilustrační foto.Zdroj: Deník/ČTK/Werner Forman Archive

Modlení za konec pandémie

Papež František zahájil celosvětový maraton modliteb za konec koronové pandemie, napsala PNP. Na twitteru vvzval pod hashtagem »LetUsPrayTogether« k postavení se společně ke zkouškám těchto okamžiků v jednotě jako duchovní rodina. Do konce května má být modlitební shromáždění každý den na jiném poutním místě, například v Lourdách, Fatimě, v Harisse v Libanonu, v Nazaretu, v Čenstochové, Guadelupu, Loretu, Medjugorje, Nagasaki, Lujanu v Argentině, v brazilské Aparecidě. Na 28. květen je naplánován bavorský Altötting, kde ale papež osobně nebude. Akce skončí 31. května ve vatikánských zahradách. Maraton bude přenášen denně od 18 hodin římského času po internetu.