„Potřebovali jsme si poslechnout návrh Ministerstva zdravotnictví a celé vlády. Nouzový stav není to, jaká jsou a nejsou opatření, ministr nám třeba dnes předložil, že řadu opatření, jako např. uzavření restaurací, budou požadovat na základě zákona o ochraně veřejného zdraví,“ řekl v pátek večer jihočeský hejtman Martin Kuba s tím, že dostali informaci, jaká opatření by vláda a ministerstvo zavedly i bez nouzového stavu. „Potřebujeme toto slyšet,“ dodal.

Podle Kuby nemají hejtmani příliš možností, jak řešit protiepidemická opatření, tyto možnosti má ministerstvo. „To, jestli jsou otevřené hospody či jiné provozovny, nenařizuje hejtman, řeší se to na úrovni ministerstva nebo hygienických stanic. Nemůžeme si představit, že by některý hejtman otevřel obchody a některý ne,“ zdůraznil Kuba a poukázal, že si nelze představit, že od teď řídí pandemii hejtmani.

Ilustrační foto.
Na jihu Čech přibylo 475 nových případů COVID-19

Ti totiž mají jen zákon o krizovém řízení a ten není o protiepidemických nařízeních. „My jsme zatím nedošli k žádnému řešení, protože před pár hodinami jsme poprvé viděli návrhy ministerstva zdravotnictví, viděli jsme, že ministerstvo je rozhodnuté zachovat uzavřené restaurace, neřešit změnu ve školách, snažit se školy postupně otevírat, ale naproti tomu při omezení nouzového stavu nebude ministerstvo schopno zajistit dostatečný počet testů pro žáky. Jednání na ničem neztroskotala, jen jsme si vzali čas, abychom se na všechna opatření podívali, probrali je na svých krajských bezpečnostních a krizových štábech a znovu se během víkendu sešli s ministrem zdravotnictví a premiérem,“ dále řekl jihočeský hejtman a poukázal, že hejtmanům jde o ochranu životů a zdraví lidí.

Závěry z klíčové schůzky však stále nejsou. Výsledkem jednání je, že je na zvážení každého z krajů, jestli také kvůli zachování určitého potřebného rozsahu krizových opatření nevyhlásí stav nebezpečí.