Vedoucí Městské knihovny v Kaplici nevidí budoucnost černě. "Jak dopadly volby, bylo velké překvapení, ale je to hlas lidu," říká. "Dopadlo to tak, že čím víc byl Andrej Babiš pomlouván, tím víc posílil. Mně to ale nevadí. Hlavně, aby se teď ti, co se do sněmovny dostali, domluvili mezi sebou. Nakonec jim stejně nic jiného nezbude. Těší mě ale, že se tam dostali Jan Zahradník a Radka Maxová, tím pádem to v podstatě dopadlo dobře. A Babiš je politik. Problém je ten, že u nás se bohatství neodpouští. A že se za vlády ANO hodně zlepšilo, je také pravda. Teď bude ve sněmovně zajímavé politické složení." František Kouba - spoluzakladeatel Běhu 21. srpna 
To je přeci jednoduché. Tradiční strany, které tady byly 27 let, dostaly na frak a lidé zřejmě chtějí změnu. Proto takto volby dopadly.

Pokud by byli občané spokojeni, tak nebudou vybírat někoho jiného. Něco jim zřejmě vadí, jedná se zase o čtyři roky. POkud lidé nebudou zase se systémem spokojeni, přijde opět někdo jiný. V tom je ta krása, že se jedná o čtyřleté období, ne o věčnost. Uvidíme, co dokážou.
"Výsledek voleb jasně ukázal, že lidi chtěli změnu," zhodnotil Zdeněk Troup ze Zlaté Koruny, pracovník generálního ředitelství Národního památkového ústavu. "A to změnu za každou cenu, a ta je vysoká. Teď se začne znova od začátku, karty jsou rozdané. Další vývoj teprve opravdu ukáže, kdo je kdo. Protože kampaň - to je něco jiného." Josef Nejedlý, ředitel a jednatel společnosti Fruko-Schulz Jindřichův Hradec
Jsem spokojen, že vyhrálo ANO. Nemile mne překvapil výsledek SPD, kolik lidí podlehne populismu a líbivé rétorice. A naopak totální propad vládnoucí ČSSD. Jasný důkaz, že volební kampaň antiBabiš zafungovala přesně naopak. 
Věřím tomu, že ANO povolební vyjednávání zvládne a nakonec stabilního koaličního partnera najde. Můj osobní názor - s koalicí ANO a ODS bych byl spokojen.
Výsledek voleb byl v Turecku, kde se právě rekreuje, velkým překvapením pro Miroslava Kovačičína, předsedu spolku Vítkův hrádek a podnikatele. "Politické strany, které to projely, by si měly uvědomit, že je to dopad toho, že nemají žádnou sebereflexi a nereagují na to, co lidi chtějí a potřebují. Ego, nepokora a nadutost politiků způsobily, že lidi volí alternativy. Jestli budou dobré, ukáže budoucnost." Tomáš Samec, výkonný ředitel fotbalového klubu FC MAS Táborsko
„Moc spokojený být nemohu. Podle mne bude hodně těžké sestavit opravdu stabilní vládu, protože to spektrum je hodně roztříštěné. Očekával jsem, že bude koaliční potenciál jiný, a jsem z toho zklamaný. Z profesního hlediska mne samozřejmě nejvíce zajímá, jak se vyvine situace kolem řízení sportu na příslušných ministerstvech.“
"Je to mizérie," říká na výsledek voleb Jan Vondrouš, českokrumlovský živnostník a bývalý první polistopadový starosta Českého Krumlova. " Je to špatně. ANO dostalo moc hlasů, Okamura také a ostatní - kromě ODS - dostali málo. To z mého pohledu, lidovců a TOPky není dobré. Protože ANO si může diktovat, ostatní budou pátý kolo u vozu. Vyjednávací pozice ANO je silná, jak ta politika pak bude vypadat…? Ostatní dostanou jen úlitby, které nic neovlivní. Mně se to nelíbí. Rád jsem jenom, že se tam dostali Starostové a nezávislí a zdá se, že Piráti jsou moderní, nadějná parta. Ale jinak je rozložení sil špatné, ba nebezpečné." Petr Šulc, ředitel ZŠ a MŠ Deštná
S výsledky voleb spokojený nejsem a vláda stabilní nebude, splní-li ostatní strany předvolební slib, že nepůjdou s Babišem do koalice.

Volby vyhrál bývalý spolupracovník komunistické státní bezpečnosti. Vykřikuje, že všichni kradou, přitom je sám obviněný z podvodu. Dalších deset procent občanů volilo SPD, nenávistnou stranu inklinující k fašismu. Naše historická pamět je mizivá. Je třeba se ptát, proč je tolik lidí naštvaných, nedůvěřivých a nechá se manipulovat zlem.
Výsledek voleb si nepochvaluje astronom Hvězdárny Kleť Miloš Tichý. "No, moc spokojený nejsem. Devětadvacet procent občanů spokojených je, já ne.Nedopadlo to ve prospěch této republiky. Volby přinesly výhru ne rozumu, ale extrémismu, a je jedno, jestli pravého nebo levého. Selský rozum zkrátka zase chyběl." Miroslav Janovský, basketbalový trenér oddílu Sršni Sokol Písek
S výsledkem voleb spokojený nejsem. Mám obrovské obavy z posílení vlivu institutu referenda v systému řízení země. Velmi si nepřeji, aby o osudu mé země rozhodoval lid. Mé obavy výsledky voleb potvrdily. 
Za dané situace bych uvítal setrvání stávající sestavy vládních stran, jako pro mně relativně přijatelné vyjádření vůle voličů. Obávám se ale horších variant.
"ČSSD prohrála volby zaslouženě," míní Jindřich Florián, předseda představenstva Nemocnice Český Krumlov. "Vzhledem k jejímu chování v posledních letech. Doufám, že lidovci vstoupí do koalice s ANO, každá jiná varianta - například SPD, KSČM a ANO - by byla podstatně horší. Dosavadní koalice vládla dobře, lidé se měli dobře. Záleží na všech našich politicích, aby upozadili své sympatie a antipatie a postavili vládu, která bude zemi dobře spravovat, podobně jako dosavadní vláda." A co říká na úspěch SPD? "Docela na to koukám. Kde se v Češích bere ten nacionalismus?" Michal Jánský, jednatel destinační společnosti Píseckem s.r.o.
Nemohu říct, že by mě výsledek překvapil. Populace blbne a společnost se radikalizuje a hledá rychlá a laciná řešení. To samozřejmě nahrává populistům a jiným demagogům. Pravicové strany jsou stále příliš roztříštěné, i když mírný optimismus ve mně vyvolává výsledek ODS. Snad se i ti ostatní poučí a začnou víc spolupracovat. 

Jako konzervativní pravicový volič moc spokojený být nemohu. Levice sice dostala po zásluze napráskáno, ale poněkud mě děsí, že to způsobilo vzestup extrémistů.

Co se týče sestavení funkční koalice, myslím, že by se to mohlo podařit. Andrej Babiš touží po moci, on to dá rychle nějak dohromady. Bude zajímavé to pozorovat.
Radim Staněk, jindřichohradecký zastupitel za ODS
"Musím říct, že ODS má skvělý výsledek - jak celorepublikový, tak přímo u nás v Hradci. Překvapily mě celkové výsledky voleb, ale takových překvapených nás je asi hodně. Myslím, že ODS se už dávno odpíchla ode dna a bude růst dál. Velký dík patří předsedovi Fialovi, který udělal v době krize obrovský kus práce a stranu dostal na druhé místo. Sice je tu obří rozdíl mezi prvním a druhým místem, ale v minulých volbách jsme byli až pátí nebo šestí. Stabilní vláda se podle mě složit nedá. Můj názor zní, že jediná možná varianta je, že ANO bude v menšinové vládě s podporou nějaké další strany."
Pavel Koc, ředitel ZŠ J. K. Tyla Písek
Z výsledku voleb jsem částečně překvapen, i když částečně jsem to čekal. Podle mého je to reakce obyčejných lidí na to, jak politika velkých stran v posledních letech vypadala. Lidé chtějí změnu, a tak volí alternativu – zda dobrou nebo špatnou, je otázka. Já osobně jsem přál úspěch hlavně konkrétním lidem – Písečákům.
Nejdůležitější teď bude povolební vyjednávání, snad to dopadne dobře. Nabízí se samozřejmě koalice ANO s někým… Osobně mám strach z případného spojení ANO a SPD, tak snad to tak nedopadne. Piráti, kteří zaznamenali velký úspěch, tam určitě mají své místo, jsou to mladí aktivní lidé a já jim přeji, aby jim elán vydržel.
Jitka Ludvíková, spisovatelka, Jindřichův Hradec
Sledovat průběh a výsledky voleb je pro mě jako pro jiné sledovat Olympijské hry.
Možná je to dáno tím, že nejsem sportovně založený člověk. I tak se svého oblíbeného klání pravidelně každé čtyři roky dočkám (není výjimkou že i častěji) a s napětím vyčkávám, kdo dostane zlato. Letošní volby pro mě byly mimořádné, protože jsem sama do poslední chvíle nebyla rozhodnuta, komu dám svůj hlas, na koho si vsadím, koho podpořím. Myslím, že jsem nebyla jediná, kdo do poslední chvíle váhal. I moje široká rodina byla rozpolcená a letos prvně jsme každý podpořil někoho jiného. 

Pokud jde o samotný výsledek, byla jsem překvapena. Vítěze voleb jsem si tipla správně, nicméně propad tradičních vládních stran mě zaskočil, i když vzhledem k jejich slabým lídrům a politice, kterou v posledním volením období předváděli, nic překvapivého. Velmi zajímavý byl pro mě propad komunistů a přeliv voličů k novým stranám, jež pro konzervativní voliče nabízejí poněkud radikální názory. Zřejmě je to dáno tím, že ve větší míře začíná volit generace Y, kterou lze právě dobře ovlivnit a směrovat prostřednictvím sociálních sítí, což většina stran až na ANO podcenila.

Věřím, že ač je samotný výsledek voleb velkým překvapením, stabilní vláda bude sestavena. Sama jsem velmi zvědavá, kam se Česko během následujících čtyř let posune. Tak trochu se musíme smířit s tím, že s naším přibývajícím věkem budou o naší zemi rozhodovat stále intenzivněji mladí voliči a tak to má asi být, protože je to především jejich budoucnost. Tak snad nám vybrali správný směr.

Škoda jen všech hlasů voličů, kteří k volbám nepřišli. Je smutné, že volební účast je tak nízká. Domnívám se, že je příliš hloupé nechat naši budoucnost na ostatní. Každý hlas má cenu. A možná větší než si myslíme.
Jan Toužimský Jistebnice, zpěvák skupiny Arakain
Volby dopadly, jak dopadly. Pro mě úplně nejhůř. Volil jsme jinak, byť jsem předem tušil, že můj favorit nemá šanci se do Sněmovny dostat.
Josef Pindroch, ANO 2011, místostarosta Třeboň
„Přiznám se, že jsem očekával vítězství ANO. Překvapilo mě, že po těch všech kauzách a útocích je výhra takto výrazná. Nečekal jsem ten obrovský rozdíl mezi ANO a zbytkem. Úplně největším překvapením je pro mě v těchto volbách propad u ČSSD. Tam jsem opravdu nečekal takový propad. Myslím, že i oni sami jsou z toho výrazně zaskočeni. Na druhou stranu mě překvapilo SPD. Z mého pohledu měl pan Okamura kampaň na můj vkus agresivní a nevím, co to ve společnosti znamená, že tohle hnutí se dostalo dopředu. Stejným překvapením jsou pro mě Piráti, že se dostali takto dopředu, ale tam je to zřejmě otázka mladých voličů. U ODS jsem to víceméně čekal, tam se návrat dal očekávat. Trošku jsem i zaskočen propadem KDU-ČSL, tam myslím, že se dostali trochu níž, než očekávali. Podle toho, jak jsem sledoval všechny debaty v rámci kampaně, tak málokterá strana se shodla a měla by nějaký jednotný program. Když vezmu ANO a SPD a Piráty, jejich programy si příliš nerozumí a z toho mi vyplývá, že složit koalici bude velmi velmi složitá záležitost. Buď se budou muset najít společné body a kompromisy, ale v určitých momentech si neumím představit, že třeba pan Babiš a pan Okamura se shodnou. Ale skutečně vzhledem k rozmanitosti složit koalici nebude jednoduché. Tradiční strany ustoupily do pozadí a dopředu se dostala hnutí, která mají v programech určité nadstandardní záležitosti, a myslím, že najít společnou řeč bude složité.“
Radka Maxová Tábor, ANO
"Raději bývám ostražitá, než abych podléhala průzkumům, takže teď jsem mile překvapená a děkuji voličům. Pro mne je výsledek velice dobře rozehranou partií a jsem ráda, že ANO v Jihočeském kraji zvítězilo skoro ve většině okresů i menších vesnic. Mohu voličům garantovat, že lidé, kteří se za nás do Sněmovny dostali jsou odborníci na jednotlivé oblasti a oni se na ně mohou kdykoli obrátit se svými místními problémy, ale i pokud budou mít potřebu řešit legislativní změny," říká poslankyně a jednička jihočeské kandidátky, která bude dál usilovat o sociální oblast, kde má několik velkých rozpracovaných úkolů, které chce dořešit. Například lékařskou posudkovou službu, vyloučené lokality nebo zajištění samoživitelů, jimž bývalí partneři neposílají peníze.
„ Já jsem s výsledkem voleb spokojená,“ říká Štěpánka Talířová, českokrumlovská vikariátní katechetka. „V naší obci Zubčice ve shodě s trendem a jakousi ´módností´ také vyhrála ANO, získala tady 60 hlasů. Mně sice ANO není blízká, ale je mi bližší než komunistická strana, proto jsem spokojena. Já jsem optimista, takže na výsledky KDÚ-ČSL a dalších demokratických stran nepohlížím černě. Z těch menších stran byl mohla vzniknout vláda menšinová, dobrého spektra a stabilní. A extrémní levice není tak silná. Do budoucích dnů přeji stranám vstřícnost a spolupráci, společná vůle by se mohla odrazit v dobrém výsledku. Koaliční jednání sice nebudou jednoduchá, a budou všechny stát hodně sil, ale jsem optimista a věřím, že to bude dobré.“  Martin Nezval, Mladá Vožice, spisovatel: "Každý národ má takovou vládu, jakou si zaslouží. Z toho plyne, že tento národ si zaslouží 29 procent vlády pana Babiše. Lidé to chtějí, lidé to dostanou – toť zákon trhu, teď hrátky nastanou. Jaká vznikne koalice považuji za naprosto nepředvídatelné, protože před volbami šli všichni proti všem. Ale věřím, že z důvodu získání funkcí a vlivu jsou možné lecjaké dohody. Kampaň byla přitom vedená velmi agresivně a bez nadhledu. Mít moc je ale velmi sexy, a politici jsou kvůli jejímu získání schopni změnit názor."
Pavel Sekyrka, ředitel Obchodní akademie Písek a spisovatel
Na těchto volbách je zajímavé, že se zde zcela vytratil souboj mezi pravicí a levicí a vydefinoval se souboj jakýchkoliv protestních subjektů proti tradičním politickým stranám.

Pro voliče jasně zvítězil Andrej Babiš, Jánošík, na kterém je jim sympatické, že je opravdu silný a jasně formulující lídr. Prominou mu, že porušuje systém, že chce zrušit senát, čímž by se vláda změnila na holding s neomezenými rozhodovacími pravomocemi, že má na krku závažné obvinění za monstr podvod či že přísahá na zdraví svých dětí, že neomezuje média. Je jejich symbolem. Přesto hnutí ANO bylo 4 roky součástí vlády, která se dá označit za opravdu úspěšnou. Pokud by ANO umělo fungovat ve vládě i bez svých trestně stíhaných vůdců, pak by bylo jistě zajímavé pokračování současné koalice ANO s ČSSD a KDU-ČSL. Taková vláda by měla nastřeleno být vládou stabilní.

Jako volič jsem dále rád, že např. populistické hnutí demagoga Okamury nezískalo dramaticky vysoký počet hlasů. Volební program založený na možnosti vystoupení z evropského unijního organismu, na neustálém strašení našich občanů migranty, kteří u nás nejsou, považuji za odporný a tento lídr, sám imigrant, nese plnou odpovědnost za vyvolané nálady a agresi ve společnosti. Opravdu mě těší, že jsou Češi i přes své protestní hlasy přece jen uvědomělí voliči. Odmítli totiž ve volbách naše „připíchnutí“ k dnešnímu Maďarsku či Polsku, které díky jejich volebním výsledkům zmizely z mapy demokratických států Evropy.
Marek Černoch, fotbalový trenér, Chlum u Třeboně: "Myslím si, že stabilní vláda se bude stranám skládat jen velmi těžko. S výsledkem voleb jsem spokojený tak napůl."
Roman Dub, ředitel Městské knihovny Písek
Výsledek voleb ve smyslu výrazné převahy hlasů pro tzv. protestní strany a propad většiny tradičních politických subjektů a současně dle mého soudu soumrak pravolevého dělení politických stran pro řadu voličů znamená celou řadu neznámých a nejistot, přičemž tento stav mi nedává příliš důvodů ke spokojenosti s výsledkem voleb.
Vytvoření stabilní vlády ve smyslu většinové vlády alespoň dvou politických stran vidím jako méně pravděpodobnější než menšinovou vládu hnutí ANO. V případě menšinové vlády je její dlouhodobá stabilita otázkou.
Eliška Niederová, kastelánka, Landštejn S výsledkem voleb nejsem vůbec spokojena. Snad jen výsledek ODS je nadějí, že ne všichni občané, kteří šli volit, skočili na populistické výzvy představitelů ostatních vítězných stran. Většina voličů si asi přeje opět takovou vládu, která jim jasně řekne, co mají dělat, co nemají dělat, jen aby sami nemuseli příliš přemýšlet. Velmi mě to děsí. A zda bude složena stabilní vláda? Na tuto otázku nejsem schopna odpovědět. Pokud některé strany budou schopny se ohnout tak, aby si navzájem vyhovovaly, pak může i taková vláda přežít čtyři roky. Bohužel.
Jaroslava Pixová, spisovatelka
S výsledky voleb jsem spokojená a doufám, že to povede ke zlepšení situace. Tím, že Ano získalo hodně hlasů, by se dala koalice složit. Měla jsem spíš obavy, že se strany seskupí proti Ano, ale na to nemají tolik hlasů.
Nějakou změnu už to tady potřebovalo. Dokazuje to i to, že k volbám přišlo hodně lidí. Začínala se tu vyskytovat nebezpečí, která tu dřív nebyla. Proto doufám, že se na politické scéně objeví někdo nový, který začne hledat řešení ke zlepšení situace ve státě a začne k tomu třeba používat i obyčejný selský rozum.
Milena Kodýmová, vedoucí knihovny, Jarošov nad Nežárkou
Výsledky voleb respektuji, i když jsem z toho všeho rozpačitá. Přála jsem si jiný výsledek. Na druhou stranu to vnímám jako příležitost těch, kteří uspěli, naplnit své sliby občanům. Uvidíme, jak dalece to myslili vážně. Sestavit vládu se podaří těžko.
Vladimír Šindelář, spisovatel a ředitel Milevského muzea
Nejsem překvapený, že ČSSD prohrála, ale překvapilo mě, jaké strany se dostaly dopředu. Udivuje mě, jak mají lidé krátkou paměť, a nejspíš se ještě budeme divit tomu, co bude následovat.

Je to strašně roztříštěné, nemám z toho dobrý pocit, uspěly rozdílné typy stran, které zatím říkaly, že spolu nebudou komunikovat. Bude se cokoliv obtížně vyjednávat. Z posledních let je to nejhorší kombinace.
 Libuše Bryndová, překladatelka Zlukov: Kladu si teď otázku, zda Česká republika bude s.r.o nebo a.s. O demokracii se taky bojím, ale hlavně Babiše nemám ráda. On je přesně ten typ politika, který do politiky vnáší nedemokratické prvky , takže od něj demokracii moc čekat nemůžeme.
Výsledek voleb je zklamáním pro Václava Perníka z Přísečné, předsedu Asociace soukromých zemědělců Český Krumlov. "Výsledek se mi nezamlouvá. Jednak je ve hře na můj vkus moc politických stran a ty se budou těžko domlouvat na spolupráci. A překvapilo mě, jakou mají lidé víru v Hnutí ANO. Myslel jsem si, že bude mít horší výsledek. Také mě zklamalo, že lidé dávali hlasy SPD, která je založena na populismu a nemá žádný program. Z výsledku voleb jsem prostě zklamaný."   Mojmír Čapka, majitel Brisku Tábor: Pravicové strany zásadně posílily. Pokles levicových stran se dal očekávat. Především naše ČSSD se postupně stala součástí odborů. Také většina tak zvaných tradičních politických stran v podstatě vsadila na útoky proti Andreji Babišovi a upozadila politickou práci ve prospěch občanů. Výsledky voleb nelze hodnotit jako krizi demokracie, jak se snaží deklarovat některé poražené strany. Voliči rozhodli ve svobodných volbách a výsledky je nutno přijmout.

Karel Macků, KDU-ČSL, starosta Dačice
„Samozřejmě blahopřejeme vítězi voleb. Je vidět, že dokázal zaujmout veřejnost a výsledek tomu odpovídá. Pokud jde o to, že propadly tradiční strany, musím říct, že my jsme si víceméně udrželi svoje postavení, čímž jsme dokázali, že jsme stabilní strana, která má své voliče díky svému programu. Pokud jde o nové strany, tak se ukazuje, že dokázaly zaujmout více a možná, že tím, že přinášejí nové věci, tak mohou v politice změnit spoustu věcí k lepšímu. Myslím, že sestavit stabilní stranu se může podařit, protože nakonec jsme zažili i jedničkové vlády, které opravdu moc stabilní nebyly, ale tady to vypadá, že pokud se dokáží dohodnout tři subjekty, tak mandátů bude dost k tomu, aby ta vláda stabilní mohla být.“

Miroslav Vondřička, basketbalový trenér Strakonice
Přiznávám, jsem zklamán, i když se to dalo čekat. Historie života pana Babiše mně odradila od začátku, kdy se u nás objevil. Navíc dnes je obžalován. I to je pozoruhodné.Stejně jako nejsem fanda těch, kteří až bezohledně touží po moci a majetku. Jediný klad je pokles hlasů pro komunisty. Pamatuji si historii, to platí v obou případech.

Zdeněk Mráz, ČSSD, místostarosta Třeboň
„Ve volbách se odrazil poslední čas, kdy vedení sociální demokracie napadlo svého hlavního koaličního partnera. Z mého pohledu by nás měl čekat v co nejkratší době sjezd sociální demokracie a mělo by dojít k razantní výměně vedoucích představitelů. Vidím to, že zřejmě občané jsou již asi unaveni z práce tradičních politických stran. Sestavení vlády je vždy o hlasech. Pokud se najde průsečík těch, kteří mají silné mandáty, tak nevidím v sestavení vlády problém. I když mnozí před volbami deklarovali tím, kdo s kým půjde a nepůjde. To ale vidím v danou chvíli tak, že to není podstatné.“

Jan Zušťák, fotbalový kanonýr, Štěkeň (Strakonicko)

Co jsem tak volby sledoval, bylo jasné, že vyhraje ANO. Mělo jasnou podporu, jeho vítězství pro mě překvapením není. Momentálně v naší zemi je asi jeden z nejdůvěryhodnějších politiků… Nemyslím, že by se poměry v zemi výrazně změnily. Doufám, že se nebudu mýlit a že to naše republika ustojí.

Jan Váňa, ODS, zastupitel Třeboň
„Volební výsledek Občanské demokratické strany myslím překvapil nejen nás, prognózy a preference nevypadaly příliš optimisticky. To, že jsme skončili druzí, je velký volební úspěch. V jižních Čechách jsme získali o deset tisíc hlasů víc, než v minulých parlamentních volbách. Myslím, že to svědčí o tom, že lidé pochopili, že se ODS změnila, že tam nejsou žádní kmotři, nejsou na ně navázaní žádné mafie a dělají slušnou politiku. V podstatě jsme jediná „kamenná“ strana, která ve volbách uspěla. ANO není klasická strana, nemá členskou základnu a stojí na osobnosti jednoho člověka, tak pro nás je to úspěch. Spokojený jsem i s hlasy v Třeboni. Získali jsme bez dvou setin šestnáct procent, což je dobrý výsledek. Touto cestou bych chtěl i Třeboňákům poděkovat, že se takto vyjádřili. V Třeboni jsme v minulých volbách měli asi 530 hlasů, teď máme 780, takže jsme posílili a to je pozitivní. Piráti a SPD určitě překvapili. Je to taková tendence našeho národa upínat se k novým subjektům s jakousi nadějí. Zažili jsme to v historii mnohokrát. S nadsázkou říkám, že jsou Češi optimisti a stále věří v něco lepšího. To se povedlo panu Babišovi, když řekl „Ano, bude líp.“ To je heslo, které lidi naplňuje, stále čekají nějakou naději. S takovou nadějí zřejmě volí i Piráty, i když jsem u nich nezaznamenal žádný promyšlený program, stejně tak u SPD, kteří jsou na tom podle mne ještě hůř. Ti slibovali úplné nesmysly. Nabízí se i interpretace taková, že jsou to protestní hlasy, které dříve sbírala KSČM, možná i hlasy sociální demokracie. Mrzí mne špatný výsledek ČSSD. Ať chceme nebo ne, je to demokratická strana, která má nějakou historii, má členskou základnu, má svůj program, i když já s ním absolutně nesouhlasím. Ale je to čitelná strana a víme, co od ní čekat. Před volbami budou přidávat státním úředníkům. Ale jak je vidět, ani to nepomohlo, voliči se nedali koupit. A to je zase na druhou stranu povzbudivé. Říkám trochu s nadsázkou a v legraci, že jdou „modrou stopou“. Co se týká sestavení vlády, myslím, že ANO to bude mít hodně těžké. Možná, že vláda, která vznikne, nebude tak stabilní, jak by si někdo mohl myslet. A možná nás budou čekat i předčasné volby. Ale to je zatím předčasné.
Pavla Gregorová - výtvarnice a učitelka VOŠ a SPŠ Volyně
Klasické stany zklamaly dlouhodobé voliče. ČSSD a TOP 09 ztratily mnoho, ODS se začíná sbírat z popele. Do budoucna se dívám s obavami. U pana Babiše mi vadí střet zájmů v mnoha ohledech, jeho minulost je také diskutabilní.
Navíc téma uprchlictví mi nepřijde opravdu aktuální. Téměř žádní uprchlíci tu nejsou a ani do naší republiky nechtějí. Bohužel díky nim se vytvořila v národu hysterie a lidé se bojí o své majetky. Proto má SPD takové preference, protože cílí na tyto emoce.
Vladislav Burian, jindřichohradecký radní za SNK-ED
"Výsledek voleb se mi osobně nelíbí. Sám za sebe bych raději viděl, kdyby si výsledky stran byly bližší, aby všichni měli podobně nebo stejně hlasů, prostě tak, aby je to donutilo lidsky spolupracovat. Překvapili mě Piráti, ale těm fandím - jsou to mladí lidé, co to podle mě mají dobře srovnané v hlavě. Výsledek mi připomíná to, jak to dopadlo v posledních komunálních volbách v Jindřichově Hradci, kde drtivě zvítězila ČSSD, která si pak vybírala, kdo s nimi bude spolupracovat."
Otec Roman Dvořák, římskokatolický farář Strakonice
Nejsem odborník na sociologii a politologii. Co mě těší je vyšší účast voličů, nižší podpora komunistů. K zamyšlení určitě je, že z výsledků voleb vidíme, jak na nás občany silně působí zjednodušující hesla. Mám obavy, že politická kultura (a tím i atmosféra ve společnosti) může v projevech některých uskupení spíše hrubnout, než být kultivována a kultivovat. Odvolením nekončí naše zodpovědnost - zvoleným dáme prostor a budeme si všímat, co pro občany a stát reálně dělají.
Josef Böhm, fotograf a dokumentarista z Deštné
"Výsledek voleb mě překvapil, stejně jako asi mnohé další. Vůbec si nejsem jistý, že se z takového guláše dá stabilní vláda složit. To ale ukážou až další dny. Asi není pochyb o tom, že jakékoliv domlouvání potrvá dlouho a strany budou potřebovat každý den z termínu daného prezidentem."
Tomáš Fiala, ředitel Nemocnice Strakonice
Je to jako v českém zdravotnictví – má dobrou úroveň, nejlepší ekonomiku v historii a panuje uvnitř nespokojenost, stávkuje se. I Česká republika je na hospodářském vzestupu…..ale vztahy dohromady nefungují – proto se voliči obracejí k netradičním novým volebním uskupením.
Pavel Klíma, radní Malšice TOP 09
"Z výsledku TOP 09 cítím velké zklamání, klidně ho označím za debakl. Ale v jižních Čechách jsme odvedli dobrou práci a máme jihočeského poslance Františka Váchu a toho kromě Prahy mají jen tři kraje, takže jsem rád, že naše politika přinesla alespoň malé ovoce. Dlouhodobě říkám, že politika se ubírá směrem od souboje ideálů a programů k souboji marketingových agentur a opět se ukázalo, že je jednoduché použít jednoduché marketingové heslo, a ono to funguje. S tím já mám ale dlouhodobý problém, na tvrdé byznys - marketingové praktiky nemám žaludek. Jsem demokrat a respektuji výsledek voleb, byť s ním ale nesouhlasím. K tomu mám jednu takovou svoji větu: v pekle je i ďábel kladný hrdina. Jestliže tohle je náš kladný hrdina, tak se jako učitel musím víc zamyslet nad svojí prací. Osobně si myslím, že teď se ukáže charakter jednotlivých stran. Teď jsme sice mohli sledovat různá srdceryvná prohlášení některých předsedů stran, například ODS nebo pirátů i starostů, že s ANO nepůjdou, ale až teď uvidíme, zda to dodrží.
Jan Bauer, spisovatel, novinář Vodňany
Úspěch ANO byl očekávaný a přesně v duchu mentality lidí - když se na někoho nadává, získává sympatie. Překvapený jsem z umístění SPD a Pirátů. Podle mého názoru jsou to nevypočitatelné subjekty a jen těžko lze předpokládat, jak se budou ve vrcholné politice chovat. Osobně jsem velmi potěšen vzestupem ODS, protože si pánu Zahradnika Bauera velmi vážím.
Štěpán Kadilák, šéftrenér mládeže hokejového klubu HC Tábor:
„Jsem sympatizantem ANO a jako nezávislý za něj i kandiduji, takže jsem s výsledkem voleb spokojený. Potěšilo mne, že volební účast byla velká, a že se tolik lidí právě na stranu ANO přiklonilo. Teď je důležité, jak se situace dál vyvine, a s kým půjde vítěz voleb do koalice.“
Josef Kalbáč, emeritní senátor Strakonicko
Moje předpoklady před volbami, že dva hodně agresivní líři + komunisté - mohou dát přes 50 %, se bohužel splnily. Sestavení vlády bude tedy poněkud složitější. ANO vyhrálo díky tomu, že lidé už moc nesledovali kauzy pana Babiše, pan Okamura slibuje to, na co lidí slyší, tedy nepřijmout euro a zcela zastavit imigranty. Osobně mne překvapili Piráti - jsou o něco víc demokratičtější než SPD a mají víc mladých příznivců. Rozhodně víc, než Zelení.
Věra Englichová, kunshistorička
Překvapilo mě, jak málo málo hlasů dostalo ČSSD a jak moc hlasů SPD Tomio Okamury. Ale jinak výsledek dopadl, jak jsem očekávala.
Myslím si, že když budou zvolené strany chtít, můžou stabilní vládu vytvořit.
Václav Žižka :
Překvapili mě Piráti. Ale nevidím to nijak černě. Demokraté si to zavinili sami
Marek Vochozka, rektor Vysoké školy technické a ekonomické v Českých Budějovicích
V současné chvíli nelze jednoznačně konstatovat, že můžeme, či naopak nemůžeme být spokojeni s výsledky voleb. Vše se odvine od výsledků práce budoucí sněmovny a především od budoucí vlády. Musíme mít na paměti, že poměrně zajímavý výsledek zaznamenala uskupení, která nemají s prací ve sněmovně, natož ve vládě zkušenosti. Naopak řada zkušených politiků ve volbách propadla. Můžeme tedy očekávat určité osvěžení na české politické scéně. Což bude jistě pozitivní. Hodnotit budeme moci blíže po obligátních 100 dnech od začátku fungování nové vlády. Myslím si, že bude složena stabilní vláda, myšleno počtem hlasů koaličních stran v Poslanecké sněmovně. Variant se rýsuje několik. Záleží však na ochotě stran, nebo spíše jejich lídrů se dohodnout a dosáhnout kompromisu.
Otakar Svoboda, ředitel Jihočeské filharmonie, 64 let, České Budějovice
S výsledkem voleb moc spokojen moc nejsem, nemám rád dominanci jedné strany, příliš dlouho jsem v takové době žil. Vyváženost prospívá demokracii. 

Bude sestavena stabilní vláda? Nejspíš ano, vítěz má hodně šancí vytvořit výrazně většinovou vládu.
Richard Vlasák, historik a teolog, Basilej:
Výsledek je výpraskem nejen elitám, ale bohužel i demokracii. Bývalý estébák, xenofóbní politický podnikatel a komunisté mají v dolní sněmovně většinu. Nyní se musí demokratické síly sjednotit a podpořit jednotného kandidáta na Hrad. Musí být ochráněna veřejnoprávní média, senát a ústavní principy, jinak je po svobodě, která naše předky stála životy a svobodu. Vypadá to na vláda lůzy a hrůzy: ANO + SPD + KSČM

Ladislav Faktor, hudebník, České Budějovice:
Hodně překvapivý výsledek - pokouším se vžít do myslí voličů, ale je to pro mne čím dál, tím těžší. Ústup od pravo-levého vidění světa, tak, jak to hlásají naši moderní politici, se nám nejspíš vymstí. Mrzí mne, že se lidé znovu a znovu nachytají na průpovídky o tom, že politici všechno vědí lépe, mají recepty na všechny neduhy světa atp. Politici už dávno zjistili, že mohou slibovat téměř všechno a hlavně naprosto beztrestně. Nikdo nezaregistroval, že např. A. Babiš slíbil v roce 2014 odbourávání byrokracie a snižování administrativní zátěže… Asi jste si také všimli, že nastal úplný opak. Nejspíš to nikomu nevadi, tak fajn. O klientelismu už vlastně ani nemá smysl psát, spojení ANO, ČSSD a KDU-ČSL tento způsob podnikání v ČR dotáhlo k naprosté dokonalosti a všichni jsou spokojení. O složení vlády nechci spekulovat, ale je jasné, že si kapři nebudou chtít vypustit rybník, takže se nabízí to samé, co tu bylo před volbami. Můžeme tedy čekat další spousty nesmyslných zákonů a omezení, kontrol a šikanování. Svoboda už asi není pro voliče zásadní, důležitější je “mít se dobře”!

Pavel Eybert, býv. senátor za Táborsko, Chýnov:
„Dobré je,že ODS skončila na druhém místě. Špatné je, že jen s 11,27 procenty. Smutné je, že pravice vždy tříští své síly (Svobodní, Realisté, ODA, TOP 09). Hnutí ANO nebude mít silného oponenta a možná ani nikoho, kdo by s ním šel do koalice. Za tichou podporu bude muset hodně platit a kdoví, zda by to vedlo k sestavení funkční vlády. Devět politických subjektů ve sněmovně České republiky ještě nebylo, domluva bude těžká a rozhodně nebude příliš posouvat věci ku prospěchu země. Předčasné volby nejsou vůbec vyloučeny, nový výsledek by se asi ale moc nelišil od dnešního výsledku. Můžeme jen doufat, že bude včas schválen státní rozpočet a že bude pokračovat hospodářská prosperita. Pokud ano, pak snad nebude hůře. Těžko ale bude líp, jak nám ANO slibuje.“
František Kouba, řed. Krajské veterinární správy České Budějovice
"Nemohu být spokojen s výsledkem voleb. Je v naší zemi cosi nezdravého. Volit stranu jíž velí jeden či dva lidé, kterým bylo vysloveno obvinění z podvodu a budou stát před soudem, je něco co, odporuje dobrým mravům. Pokud pak pan prezident bude tuto skutečnost ignorovat, máme na mezinárodní ostudu opět nakročeno."
Michal Škoda, kurátor z Domu umění, Soběslav
S výsledkem voleb nejsem spokojen, vláda bude sestavena horší, než jsem čekal.
Aleš Trdla, České Budějovice, Realisté
„Volby přinesly dokonalý otřes na politické scéně, jaký jsme nezažili od roku 1989. Je to patrně konec demokracie v tomto státě. Žel náš národ se zachoval jako ten největší pitomec, jenž naletěl slibům jednoho muže. A pokud si opravdu většina myslí, že stát se dá řídit jako firma, pak patří do kategorie pomatenců a snílků. Poprvé v životě se stydím za svůj národ.“

Lukáš Průdek, ředitel Jihočeského divadla, 35 let, České Budějovice
S výsledkem voleb spokojen nejsem. Zda bude složena stabilní vláda, nevím. Myslím, že bude složena menšinová vláda ANO, u které nebude nikdy předem jasné, s kterou stranou udělá obchod, aby získala potřebné hlasy. A bude-li to pro ANO výhodná situace, pak bude vláda stabilní.