Podle současné sbormistryně Renaty Pyšíkové, která vzpomíná na jeho založení v roce 1988 při Domu dětí a mládeže, vznikl z nadšení zakladatelky Věroslavy Hanzalíkové.

Od té doby se soubor rozrostl na tři oddělení. „Malé děti se učí základy hry na flétnu a postupně se z nich stávají skuteční pištci, kteří nejen hrají na všechny druhy zobcových fléten, ale i tancují a zpěvem doplňují svá vystoupení,“ vysvětluje, jak to mezi Pištci funguje.

Za třicet let Krumlovskými pištci prošlo na 400 dětí. „Starší mají dozor nad mladšími a naopak,“ směje se. Většinou jim je od šesti do dvaceti let. „Nejdéle působící členkou souboru je má dcera Renata, která s Pištci hraje již dvaadvacet let,“ říká Renata Pyšíková. Má pocit, že Pištci mají stále co nabídnout, vždyť letos se přihlásilo 35 nových členů.

Cílem souboru je šířit renesanční hudbu. „Snažíme se dokreslovat atmosféru na řadě historických akcí v našem domovském městě, ale i vítat osobnosti a dělat městu dobré jméno,“ přibližuje sbormistryně. Vítali například dánskou královnu Margareth nebo švédského krále Karla XVI. Gustava. V dětech s kolegyní Lenkou Indrovou rozvíjejí vztah k hudbě, památkám a kultuře. Často také tvoří s jinými soubory komponovaná vystoupení zaměřená na konkrétní historické události. Za největší úspěch považují, že navázaná přátelství přetrvávají i dlouhá desetiletí.

Na narozeninovém koncertu Krumlovští pištci pokřtili nové CD Kouzlo tónů k tanci vábí. „Byl pro nás významný,“ shodují se.