Této akce se zúčastnily sbory dobrovolných hasičů nejen z Čejetic, Štěnovic, Skaličan, Třebohostic a Štěkně, ale přijeli také hasiči z píseckého okresu. „Cvičení nebylo o rychlosti, ale hlavně o součinnosti a správných postupech. Jeho nedílnou součástí byla i kontrola technického stavu hasičského vybavení, které se přes zimu nepoužívalo,“ řekl Václav Brušák, velitel SDH Čejetice.

Hned ráno si hasiči připomněli základy zdravovědy. Přednášky se ujal Pavel Dohnal, primář z Oddělení následné péče a Spánkové laboratoře českobudějovické nemocnice a současně člen SDH Čejetice.

Vyzkoušet si hasičský zásah v praxi přijali i hasiči z Mirotic, Nerezce a Čimelic, ti seznámili ostatní sbory s jejich terénním defibrilátorem. „My bohužel taková cvičení na Písecku nemáme. Je to velká škoda. Zase tak často se ke skutečnému zásahu nedostaneme. Pro mladé hasiče je velmi důležité moci si akci někde natrénovat,“ doplnil Dušan Vokatý z SDH Čimelice.

V odpoledních hodinách se uskutečnilo cvičení v exteriéru. Nacvičovala se dálková doprava vody při hašení místního seníku a hledání ztracené osoby v terénu.

Celá akce skončila kolem 20 hodiny večer. „Včera měl svátek svatý Florián, který je patronem všech hasičů a tak cvičení bylo i jeho symbolickou oslavou,“ doplnil velitel cvičení Pavel Škarda, člen Odborné rady represe OSH Strakonice, která letošní sedmý ročník  námětového cvičení pořádala.