V loňském roce muzeum a jeho pobočky navštívilo 32 098 lidí, což je zhruba o 4000 méně než v roce předcházejícím. Ale ten byl, pokud jde o návštěvnost, zcela výjimečný. „Za velmi pozitivní považuji skutečnost, že návštěvnost muzea a jeho poboček, účast na přednáškách a dalších akcích se ročně pohybuje nad třiceti tisíci lidí,“ zdůraznil ředitel Prácheňského muzea v Písku Jiří Prášek.

Muzeum loni uspořádalo na tři desítky výstav, největší ohlas měly Česká malba 19. a 20. století, výstava loutek U Sychrovských na půdě, Čarovný svět krystalů pegmatitů Čertova břemene nebo Brána do nebes k výročí Podolského mostu.
Tradičně velký zájem byl o krátkodobé výstavy. „Návštěvníkům jsme nabídli československou vlajku, kterou si s sebou na Měsíc vzal americký kosmonaut s českými kořeny Eugene Cernan. Vystaveny byly také rukavice prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka,“ uvedl Jiří Prášek a připomněl ještě unikátní výstavu stříbrných denárů českých knížat, které byly nalezeny u obce Řeteč.

Milovníci výtvarného umění se už mohou těšit na letošní první muzejní výstavu. 2. března se otevře výstava Malba na porcelánu, která představí deset výtvarníků. K výročí republiky se chystá expozice Krátké československé století v dějinách města. Jistě zaujmou také fotografie Terezy z Davle. Chybět nebudou ani výstavy Písečáků, malířů Romana Kubičky, Michala Štojdla, Františka Trávníčka a Petra Mano a fotografa Zdeňka Javůrka. „V adventním čase to bude výstava o historii píseckých řezníků a výstava betlémů a dalších obrazů malíře Vojtěcha Kubašty,“ doplnil Jiří Prášek.

V Památníku města Protivína se připravuje výstava věnovaná zdejší rodačce, operní pěvkyni Martě Krásové. Na návštěvníky Památníku Adolfa Heyduka čeká pokračování triptychu o českých královnách, literární pořad věnovaný Lori Šonkové, přítelkyni K. H. Máchy, a dvě setkání s jihočeskými spisovateli. Na své si přijdou také milovníci přírody při jarním vítání ptačího zpěvu a kroužkování ptáků na Řežabinci.

  O muzejní noci 1. června se muzeum zaplní studenty výtvarného oboru Pedagogické fakulty Jihočeské univerzity. „Návštěvníci tak budou mít příležitost vidět mladé výtvarníky při práci. Divadelní spolek Prácheňská scéna přispěje do programu premiérou příběhů ze Starých pověstí českých,“ informoval ředitel muzea Jiří Prášek.

Muzeum ale nežije jen výstavami a přednáškami. Velká pozornost je věnována modernizaci objektu anovým technologiím. Velmi se líbí nové osvětlení Galerie.

„V expozicích jsme zavedli on-line měření klimatu, takže v každém okamžiku máme přehled o teplotě a vlhkosti vzduchu. Vznikla nová učebna pro pedagogické programy a archeologové, kteří jsou hodně v terénu, jsou vybaveni novým autem Do muzejní sbírky jsme získali kolem tisícovky předmětů, včetně dvou nálezů stříbrných mincí u Řetče a Kučeře. Z nových příspěvků do muzejních sbírek připomenu ještě pistoli od píseckého puškaře Emila Eggertha a hodinky po Augustu Sedláčkovi,“ pochlubil se Jiří Prášek.

V úpravách muzeum pokračuje i letos, mimo jiné to bude rekonstrukce zeleně na nádvoří, a pokračují práce na instalaci kamerového systému a internetu v expozicích. Pokračují také mezinárodní kontakty. Písečtí zapůjčí na výstavu do partnerského německého města Wetzlaru několik prací Jana Zachariáše Quasta. Až do Japonska bude zapůjčen japonský paravan z píseckého bytu Adolfa Heyduka.