„ Dnes je to sotva představitelné, ale je to teprve 24 let, kdy nás dělila železná opona. V příštím roce oslavíme pětadvacáté výročí jejího pádu. To by nám mělo dodat nový impuls a posílit přání, aby už mezi námi a naším sousedem nikdy netrčel ostnatý drát…," dodal.

Největší úspěch u hostů měl Freistadt. Podle starosty Christiana Jachse řeklo 80 procent dotazovaných podnikatelů, že z výstavy profitovali. Náměstí bylo bezbariérově upraveno, více než 50 budov sanováno.  „Jen těsně za Freistadtem byl v počtu návštěvníků Vyšší Brod, kde byl magnetem Závišův kříž, jedna z nejcennějších relikvií na světě, který byl vystaven poprvé po sedmdesáti letech," uvedl deník OÖN a připomněl příspěvek hornorakouské vlády a spolku k podpoře vyšebrodského kláštera při stavebních opravách areálu.

„Krumlov přitáhl ve srovnání s ostatními místy nejméně hostů," pokračuje linecký list. Přesto jsou podle něj i tady spokojeni. „Naše očekávání se naplnila. Chtěli jsme znovu získat hornorakouské hosty, které jsme v minulých letech ztratili, a to se povedlo. Bylo u nás také mnoho mladých návštěvníků, to nás těší obzvlášť. Část výstavy chceme uchovat jako putovní," řekla v OÖN místostarostka Jitka Zikmundová.

60 procent návštěvníků připadlo na dvě hornorakouská města. K tomu připomněl zemský hejtman Josef Pühringer, že v Čechách byla tato akce poprvé, takže pojem „zemská výstava" tam ještě není zavedenou značkou.

V roce 2015 bude menší hornorakouská zemská výstava v Gallneukirchenu na téma proměn lidí, která se bude mimo jiné věnovat historii diakonie. Pro roky 2016 a 2018 jsou chystány výstavy s pracovními tituly Člověk a kůň (v Lambachu) a Doba římská (v Ennsu).

Kritizují akustiku Divadla hudby

Po premiéře „Zlato Rýna" Richarda Wagnera v lineckém Divadle hudby kritizovaly některé renomované listy zvuk Brucknerova orchestru. Neuen Zürcher Zeitung například označil tón tělesa sedícího hluboko v orchestřišti jako „vycházející trošku z hrnce" a podivil se takové prostorové dispozici „v novém domě, při jehož výstavbě jistě mohly být uplatněny významně nové zkušenosti v otázce akustiky". Frankfurter Allgemeine Zeitung mínil, že pokud se deficity v akustice sálu daly při zahajovací premiéře ještě „okecat", po Zlatu Rýna už jsou neoddiskutovatelné. „Vokály znějí jako z úzké šachty. Kdo má smůlu sedět na pravém kraji, slyší jen těžké plechy, zatím co nalevo umístěná dřeva zanikají…" Kurier uvedl, že orchestr zní přinejmenším v poslední řadě balkonu jako zabalený do vaty, byť je zvuk „neobyčejně precizní, transparentní, tajemný a citlivý".

Intendant Zemského divadla Rainer Mennicken k tomu v deníku OÖN říká, že názory kritiků si vzájemně odporují. „Nemáme ,problém´, máme ,luxusní problém´. Je to, jako by byla řeč o tří, nebo čtyřhvězdičkové kuchyni. Takové věci nejsou objektivizovatelné. Zásadně je možné připomenout, že hudební divadlo není koncertní sál, ale zařízení pro rozdílné žánry."

Kritiku akustických poměrů nesdílí ani koncertní mistr Brucknerova orchestru Heinz Haunold, i když si myslí, že by mohlo být mnohem lepší, kdyby orchestr seděl transparentněji, tedy výš. Příště si chce ale Zlato Rýna sám poslechnout z různých pozic hlediště, aby si ověřil, zda na kritice něco je – jemu to publikum zatím nesignalizovalo. Šéf orchestru Dennis Russell Davies říká, že si o akustických podmínkách zařízení udělal přesný obraz při četných zkouškách a představeních, a po 40 letech dirigování v různých operních domech světa shledává akustiku Hudebního divadla v Linci vynikající, „co do slyšitelnosti vokálů a srozumitelnosti textů přímo vzorovou".

Hudební kritik OÖN Michael Wruss připomíná, že akustika je komplexní fenomen závisející na mnoha faktorech. Osobní pocity přitom převažují nad fyzikálními zákonitostmi a vědeckými poznatky. „Zvuk nového domu musí být stále upravován. Kritika není neoprávněná, neuvádí ale žádné problémy, které by mohly být v příštích měsících odstraněny," říká.

Jak zestárnou

Očekávaná délka života dnes narozených mužů v Rakousku je 78 let, žen 83,3 roku. Statistické „předpoklady" tedy aktuálně přidaly mužům 2,4 roku, ženám 1,8, takže rozdíl se ze šesti let redukoval na 5,3 roku.

„Pravděpodobnost, že se narozené děvčátko dožije 30 let, je nyní 99,2 procenta. U chlapců je to 98,5 procenta," uvádí deník OÖN. Před sto lety se třicátých narozenin dožily jen dvě třetiny lidí.

Pravděpodobnost dožití se sta let je v Rakousku nyní 1,9 procenta u žen, 0,7 procenta u mužů.

Noc různosti

Jak dopadne Bál integrace? Tak se nazývá integrační bál připravovaný Lidovou pomocí Horních Rakous na sobotu do Design Centeru v Linci. „Má garantovat hodiny zábavy všem – lhostejno, zda půjde o VIP, migranty, homosexuály, bezdomovce nebo postižené," píše deník OÖN, který je mediálním partnerem akce.  O náladu se bude starat šest kapel a jeden DJ. Po zahájení ve 20 hodin vystoupí multikulturní reggae-formace Ghettoman and the Believers. Lokální matadoři  Def:k, vítězové Austrian Newcomer Music Award 2011, naservírují „čerstvý linecký hip-hop". „Symbolem otevřenosti bálu bude ,Chobotnice´, hudební skupina z Bavorska, v níž hrají postižení společně se zkušenými muzikanty. V diskoklubu hosty roztančí DJ Ridinaro z Leondingu navzdory svému ochrnutí. Přístroj vede speciální počítačovou myší obsluhovanou ústy. Večerem bude provázet Karl Sibelius, známý homosexuální umělec, který s partnerem vychovává dvě děti," popisuje list. Stejně mezinárodní jako kapely bude i bufet s nabídkou domácí, asijské, africké nebo anatolské kuchyně.

Méně „císařů"

Počet porodů císařským řezem v Bavorsku poklesl na nejnižší stav od roku 2008. Dítě tímto způsobem loni přivedlo na svět 33 819 žen. Je to 32,4 procenta všech porodů na bavorských klinikách. Proti loňsku je to o jedno procento méně. Bavorsko ale pořád zůstává nad celoněmeckým průměrem, který je 31,7 procenta.

Bydlí ve svém

V Bavorsku žije 48,4 procenta lidí ve vlastním domě nebo bytě, napsala PNP. Je to výrazně víc, než je celoněmecký průměr – 43,2 procenta. V zemi jsou značné místní rozdíly – zatím co ve Straubingu-Bodenu bydlí ve vlastní nemovitosti kolem 68 procent lidí, v Mnichově, v Řeznu či ve Würzburgu je to jen kolem 25 procent.

Jak zdraží vleky

Zatím co na alpských sjezdovkách zdražují lanovky a vleky, provozovatelé areálů v Bavorském lese většinou drží přes rostoucí náklady ceny z minulé sezony. Na Javoru v Bavorské Železné Rudě bude stát permanentka opět 30 eur pro dospělé, 28 eur pro studenty a seniory a 22 eur pro děti. Nově tady připravili dvě depa, v nichž si lyžaři mohou odložit výstroj. Podle vedoucího provozu Thomase Liebla tu mají mít i možnost vyhřát si lyžařské boty. Cena této služby ještě stanovena není, poznamenává PNP.

Také v areálu Mitterdorf ve Mitterfirmiansreutu se budou pokoušet vyjít s loňskými cenami. Denní permanentka pro sjíždění svahů 1139 metrů vysokého Almbergu bude stát tedy 22 eur (děti 16). Lehce zvýšila ceny Geißkopfbahn v Bischofsmaisu, kde bude lyžování stát stejně jako v Mitterdorfu.

Zlatý kotlík na prodej

Tajemný zlatý poklad z Chiemsee.Pověstmi opředený „zlatý kotlík", nalezený v roce 2001 profesionálními potápěči v Chiemsee u Seebrucku, bude prodán nejvyšší nabídce, informuje deník PNP. Poslední majitel, 61letý poradce ze Švýcarska, podvedl dobrodružnými historkami o Svatém grálu 37 důvěřivců a vytahal od nich sedm milionů eur. Dostal tři a půl roku a peněžitý trest jedenáct milionů eur. Jeho firma šla do konkurzu a věřitelé teď chtějí zbývající majetek úpadce, mezi ním i kotlík, co možná nejrychleji zpeněžit. U správce podstaty v Rapperswilu od oznámení dražby neutichly telefony s nabídkami, ačkoliv jen materiální cena poháru z 18karátového zlata vysokého 28,5 centimetru s průměrem 50 cm a vahou deset kilogramů je aktuálně kolem 400 000 eur.

V letech po oznámení objevu se objevily spekulace, že může jít o kultovní objekt nacistů, určený například pro Himmlerův opěrný bod Wewelsburg. Bavorsko jako majitel jezera ustanovilo znalce, neboť bývalý nacistický majetek připadl státu, ale pohár takto identifikován nebyl. Nález tedy připadl  nálezci a majiteli pozemku. Ministerstvo financí i proto, aby předešlo případné neonacistické hysterii,  prodalo pohár tajně jednomu sběrateli a výtěžek, údajně jen 160 000 eur, si rozdělilo s nálezcem. Identitu kupce pak vyzradila jeho podvodná aféra, uzavírá PNP.