Thoma byl obviněn ve středu odpoledne. Jako první o tom informoval server Novinky.cz. Obvinění souvisí s IT zakázkou v roce 2010 za asi 37 milionů Kč. Primátor údajně bez vědomí tehdejší rady města podepsal dodatek smlouvu na dodávku výpočetní techniky. Hrozí mu až desetileté vězení.

Sám Thoma s obviněním nesouhlasí. Uvedl, že neměl nejmenší důvod dodatek ke smlouvě z roku 2007 nepodepsat. "Byl připraven pracovníky odboru informačních a komunikačních technologií s pracovníky oddělení veřejných zakázek. Existuje písemné stanovisko, že nedošlo ke změně předmětu díla ani k navýšení ceny, a proto se nejedná o dodatek ve smyslu zákona o zadávání veřejných zakázek. Nebyl tedy jediný důvod, aby uvedený dokument projednala rada města," zdůraznil.

Zároveň odmítl výklad policejního komisaře, že poškodil město České Budějovice a že tak měl činit úmyslně. "Proti těmto obviněním se budu bránit, protože jsou nepravdivá. Proti zahájení trestního stíhání podávám stížnost," dodal.

Juraj Thoma podle svých slov rozhodně neuvažuje o rezignaci, neboť je přesvědčen, že se nedopustil žádného trestného činu.

Koaliční partneři se vyjádří v pondělí

Už ve čtvrtek ráno o celé záležitosti informoval své náměstky. "Je to pro nás absolutně nová informace," konstatoval náměstek primátora Kamil Calta (TOP 09).

Stejně jako jeho kolega Miroslav Joch (ČSSD) se ale zdržel osobního komentáře s tím, že stanovisko vydají kluby obou koaličních stran až po jednání městských výkonných výborů. Ty se zřejmě sejdou v pondělí odpoledne. "Vyzvali jsme Hnutí Občané pro Budějovice, aby se k celé záležitosti vyjádřili, pak teprve budeme o situaci jednat a zvažovat, jak se k ní ČSSD postaví," naznačil Miroslav Joch.

Věc ale nebere na lehkou váhu. Trestní oznámení může být podle něj podáno prakticky na kohokoli, ale pokud už policie sdělila obvinění, je to již jiný kalibr. Spekulace, že by kauza mohla souviset s předvolebním bojem, označil Joch dnes ráno za troufalé tvrzení.

Zpráva o trestním stíhání primátora nepříjemně překvapila členy TOP 09. "HOPB je naším koaličním partnerem a my sami považujeme za stěžejní bod našeho programu boj proti korupci. Nicméně na závěry je příliš brzy a informací je málo. Dříve než si na věc učiníme vlastní názor a dohodneme další postup, chci se sejít s panem primátorem a vyslechnout si jeho vlastní stanovisko k celé kauze," uvedl předseda klubu zastupitelů Tomáš Bouzek.

Není vyloučeno, že na zasedání zastupitelstva padne návrh na odvolání Thomy z postu primátora. Podpořit by jej mohli i koaliční partneři, kteří se v koaliční smlouvě zavázali, že nevyvolají ani nepodpoří na zastupitelsrtvu města hlasování o změně či odvolání primátora, náměstků a členů rady města s výjimkou trestného činu zneužití pravomoci veřejného činitele nebo jiného prokázaného porušení zákona konkrétní osobou.

Primátor sám ale podle svých slov o budoucnost koalice strach nemá. Zároveň magistrát okamžitě zveřejní všechny dotčené smlouvy na svých webových stránkách. "Chceme, aby si občané udělali názor sami," řekl Thoma.

Je to závažný zločin, říká policie

Zprávu o obvinění potvrdil policejní mluvčí mluvčí Jiří Matzner: „Jihočeští kriminalisté spoluobvinili ze závažných zločinů dva čelní představitele Statutárního města České Budějovice. Ze zvlášť závažného zločinu zneužití pravomoci úřední osoby a zločinu porušení povinnosti při správě cizího majetku obvinili kriminalisté hlavního představitele českobudějovické radnice (muž 43 let z Českých Budějovic) a bývalého vedoucího odboru radnice (muž 41 let z Č. Budějovic)," uvedl Matzner.

Thoma podle zjištění kriminalistů uzavřel a za město podepsal 15. 6. 2010 dodatek ke smlouvě o dodávce počítačového zařízení a vybavení s IT společností z Prahy. „Svým podpisem však porušil zákon o zadávání veřejných zakázek. Smlouvu podepsal, aniž by ji předložil ke schválení radě města. Jednoznačně a vědomě tak překročil svoji pravomoc, přidělil nadlimitní zakázku podle své vůle bez výběrového řízení a učinil tak městu smluvní závazek ve výši více jak 37 000 000 korun," vysvětlil Jiří Matzner. Městu tak vznikla pětimilionová škoda, oniž byla podle soudního znalce zakázka nadhodnocena.

Podle informací Deníku začala policie případ vyšetřovat jako vlastní poznatek.

Podepsal ji pouhé dva dny před odvoláním

Zvláštností je, že primátor dodatek podepsal pouhé dva dny před svým odvoláním v červnu 2010. Odmítá však jakékoli spekulace o možných souvislostech. Nekomentoval ani to, že se obvinění objevilo pouhý měsíc před krajskými a senátními volbami.

Druhým obviněným by měl být bývalý vedoucí odboru Patrik Starčevský. Ten vedl o zmiňovaném dodatku jednání s dodavatelskou společností a v přímém rozporu se svými stanovenými povinnostmi nepředložil radě města dodatek k seznámení a ke schválení, ale předložil ho k podpisu přímo primátorovi.

Případ se údajně řeší od podzimu loňského roku. Primátor prý o vyšetřování věděl a obvinění tak mohl očekávat.

Kauzou se zabývají jihočeští policisté. Kvůlimožné podjatosti ale případ dozoruje plzeňské státní zastupitelství. V případě obvinění hrozí oběma mužům vězení na dva až deset let.

Byla by to školácká chyba, reagují politici

Zpráva 
o obvinění primátora Juraje Thomy se ve čtvrtek rychle šířila krajským městem. Deník požádal o vyjádření i náměstky primátora z minulého volebního období a další politiky.

Rudolf Vodička, KDU-ČSL
Podle tehdejšího náměstka  se obecně může stát, že by starosta vědomě či nevědomě podepsal podobnou smlouvu bez vědomí rady nebo zastupitelstva, ale dodal, že by to byla chyba. „Vím, že smlouvy na dodávky výpočetní techniky a dodatky byly," zmínil Vodička ke konkrétní kauze. Doplnil však, že okolnosti výběrového řízení si nevybavuje.
O tom, že by policie šetřila podobnou kauzu, slyšel Vodička už dříve. Naznačil ale, že podobný postup ho u Juraje Thomy překvapuje. „Mně osobně se nechce věřit tomu, že by primátor Juraj Thoma, zkušený komunální politik, podepsal něco, co by mělo projít radou a zastupitelstvem a to schválení by tam chybělo," 
řekl a připojil, že i vedoucí odboru byl velmi pečlivý člověk.

Jaromír Procházka, SNK-ED
Na to, že by rada města jednala o dodatku na nákup IT techniky nebo služeb si nevzpomíná někdejší radní Jaromír Procházka. „Musím říct, že si na to nepamatuji. Musel bych mít materiály z té doby," řekl.  Připustil však, že se mohlo stát, že by něco do rady „nedoputovalo".
„Připouštím to, ale nekomentuji to," zdůraznil. Na druhou stranu i Procházka konstatoval, že se mu to zdá být hodně školácká chyba.

Vladimír Brůha, ODS
Zdrženlivý postoj zatím zaujala ODS. Zatímco jindy při různých příležitostech hlasitě kritizuje některá rozhodnutí současného vedení radnice, tentokrát vyčkává. „Pro nás jsou to nové informace.  Nyní je mám jen z médií," řekl včera Deníku Vladimír Brůha.
Dodal, že v tuto chvíli není správná doba na to, dělat silná gesta. Reagoval tak na dotaz Deníku, jestli ODS bude kauzu otevírat třeba na jednání zastupitelstva a například požadovat personální změny ve vedení města. „Nejdůležitější je neparalyzovat práci radnice. Každá paralýza by napáchala jen větší škody. Pro nás je nejdůležitější, aby radnice fungovala," zdůraznil Brůha a doplnil, že město má nyní potíže s čerpáním evropských dotací a není nutné situaci ještě dál komplikovat.
„Ta situace je čerstvá, jako klub se k tomu sejdeme určitě v pondělí, možná dříve, jestli bude dost informací," nastínil nejbližší kroky ODS Vladimír Brůha.