Když jihočeští kriminalisté loni v březnu objasnili po roce a půl případ přepadení rodinné firmy v Horusicích, mohlo se zdát, že je jeho vyšetřování u konce. Ve hře je ale ještě další pachatel. Jedná se o tipaře znalého českého prostředí, který násilníkům z Ukrajiny poskytl důležité informace.

„Jak si pachatelé vybrali rodinu, to je oříšek. Dělali náhradní díly na veterány, výfuky. Zákazníky měli z celé republiky a široké okolí vědělo, že vydělávají peníze. Ten, kdo dal pachatelům dvojnásobné vraždy tip, je s největší pravděpodobností Čech,“ připustil vedoucí oddělení obecné kriminality Oto Šojsl. „ Ale nepředpokládáme, že by byl z okolí Horusic ani nikdo z příbuzenstva a blízkých. Ještě jsme na něj nepřišli, ale najdeme ho,“ dodává Oto Šojsl, který tvrdí, že za svoji policejní kariéru nezažil, že by vyšetřování vraždy trvalo tak dlouho. Bylo to prý tím, že přestože na místě činu policisté stopy našli, nebylo možné pachatele ztotožnit podle databází, protože se jednalo o cizince, kteří navíc neměli k obětem žádnou vazbu.

Za to, že se kriminalistům podařilo případ objasnit, vděčí podle Oty Šojsla i Krajskému státnímu zastupitelství v Táboře, hlavně dozorové státní zástupkyni Libuši Pospíšilové. „Byla v obraze celý rok a půl. Díky ní to mělo spád, vždycky věděla, nemusela si žádat čas na další prostudování spisu, urychlila to hodně,“ řekl Oto Šojsl.

Pět Ukrajinců se do Horusic vypravilo 16. září 2015 z Brna. Kolem 20. hodiny vtrhli s plánkem do firmy. Překvapil je počet lidí v ní, protože na odpolední směně jich tolik být nemělo. Komplic selhal? Jednoho po druhém bili pěstmi a výfuky motorek. Vedle sebe ležel spoutaný otec se synem, neušetřili ani manželku majitele firmy. Přestože jim František Hadrávek vydal 320 tisíc korun, život mu to nezachránilo. Stejně jako jeho švagrovi Jaromíru Kopačkovi.