Aby mohli takové přírodní katastrofě čelit, uspořádají Německo, Rakousko a Česko velké společné cvičení od 30. června do 2. července v oblasti Trojmezí. Nasazeno bude přes 600 hasičů. Přípravy trvaly dva roky, píše list.
Přeshraniční projekt s názvem „Austrian Bavarian Czech Forest Fire Drill 2017" je rozložen do několika fází na několika plochách, celkově na více než sto hektarech, popisuje pasovský deník. „Začne to v pátek 30. června přehřátým lesním strojem, který naplno hoří na německo-rakouské hranici. Oheň se začíná šířit na sever. Brzy je jasné, že plameny nemohou být uhašeny místní jednotkou, a jsou vyžádány posily. Druhá fáze začíná v sobotu dopoledne. Požár se šíří dál a zasahuje už do Trojmezí. V tomto prostoru proti němu zasahují poprvé hasičské jednotky všech zúčastněných zemí. Ukazují se samozřejmě různé problémy a překážky, už jen s nutností českých a německy mluvících kolegů domlouvat se na frekvencích určených speciálně pro cvičení," popisuje PNP. Do odpoledne zásahové síly uhasily plameny v Německu, ale plameny postupují na západ, navíc je hlášena zmizelá osoba, takže je třeba zapojení policie..
Cílem cvičení je lépe se připravit na vážnou událost. Kromě jiného je ůležité k bližšímu zažití postupů v neschůdném terénu a při obtížné dopravě vody. „Stávají se a budou stávat chyby, i když si je samozřejmě nikdo nepřeje," říká v PNP Georg Klecatsky z jednotky vzdušné podpory rakouské armády, pověřený koordinací nasazených vojenských letounů. „Ale jen tak je možné se lepšit. Získávání zkušeností je na prvním místě," dodává. Celkově bude podle něho cvičit ze vzduchu dvanáct helikoptér a hasicích letadel – devět rakouských, dva německé a jeden český stroj. Podle listu je Klecatsky obzvlášť hrdý na záběry, které bude řada vrtulníků vysílat přímo do zásahové centrály. „Cvičení má být tak blízké realitě, jak jen je možné, proto bude také více hektarů území zakouřeno technikou poskytnutou z Prahy," pokračuje PNP.

Štáb cvičení hasičů.Zdroj: Deník/repro PNP
Klecatsky tvrdí, že vedení zásahu má jen ty informace, které poskytlo na tiskové konferenci. „Koneckonců není žádoucí moci se na všechno do detailu připravit, to by přece bylo kontraproduktivní," míní. I tak bude o co se starat – ubytovat a stravovat přes 600 zasahujících, uzavřít území zásahu pro veřejnost… Zájemcům ale bude zřízen v sobotu zvláštní koridor. „Máme radost z každého diváka, který bude chtít cvičení vidět. Parkovat se bude moci u hostince Dreiländereck a odtud vycházet," uvádí Günther Gierlinger z hornorakouského hasičského svazu.
Náklady cvičení jsou 20 000 až 30 000 eur, částečně od Evropské unie. Rozpočet nezahrnuje výdaje na policisty a na vojáky.

Na snímku z přípravy akce jsou na dolním snímku zleva Jihočeši Vendula Matějů a Martin Sviták, plukovník Georg Klecatsky (Bundesheer), Valentin Pühringer (okresní úřad Rohrbach), Günther Gierlinger (zemský svaz hasičů), Michael Leitner (starosta Schwarzenbergu), Günther Sommer (velitel hasičů ve Schwarzenbergu), Norbert Süß (okresní svaz hasičů Freyung) a Robert Mayer (hornorakouský svaz hasičů).

Trochu nešikovní zloději

Traktor zlodějům nepomáhal, ale zablokoval je.Zdroj: Deník/repro

V noci na pátek vnikla trojice zlodějů, údajně Čechů a Poláků, do skladu firmy v Rohrbachu. Naplnili svůj VW-Multivan nářadím, pracovními oděvy, nápoji a slunečními brýlemi a chtěli co nejrychleji zmizet z Rakouska.
„Pravděpodobně při otáčení se brzy ráno v Peilsteinu jedno z aut uvízlo ve vodní nádrži. Thomas Neudorfer, 30letý zemědělec z nedalekého Geretsecku, který zrovna přijel z hasičského zásahu, slyšel opakované přidávání plynu a kvičení pneumatik, a spěchal osádce pomoci," popisuje deník OÖN. „Rychle ale pochopil, že nejde o obvyklou nouzovou situaci. Připadlo mu komické, že vozidla neměla poznávací značky a že cizinci tak brzy ráno putují po venkově. Věc mu začala být velmi podezřelá, když muži byli stále nervóznější a dokonce agresivní. Jeden na Neudorfera zařval, aby auto z vody vytáhl. Mezitím jiný občan, který situaci pozoroval, vyrozuměl hasiče. Než přijeli na místo, Neudorfer předstíral, že traktorem vozidlo z nádrže nemůže vytáhnout. Když pak kolem půl páté ,modrá světla´ dorazila, snažili se cizí muži zmizet. ,Jednoho jsme zadrželi, dvěma se podařilo uniknout,´ vypráví pan Neudorfer."
„Zatím co zadržený zloděj z Polska v přítomnosti tlumočníka v pátek ráno vypovídal, zahájila policie široce založenou pátrací akci se služebními psy a vrtulníkem, ale do pátečního večera se zbytek bandy dopadnout nepodařilo," končí OÖN zprávu, kterou na webu vydaly v sobotu čtyři minuty po půlnoci.
V pátek v 11.03 ji předcházela jiná internetová informace. Hasiče, kteří se vrátili z akce v Oeppingu, znovu mobilizovaly sirény a displej centrály signalizující potřebu vyproštění motorového vozidla. „U havarovaného auta se nestačili divit – osádka se dala na útěk. V autě zanechala věci, které nakradla při vloupání v Rohrbachu. Policie odstartovala pátrání za pomoci vrtulníku," sděloval linecký deník.

Fotografie na Luzném

Na Luzném je výstava fotografií přírody.Zdroj: Deník/repro PNP

„Nejspíš nejvýše položená fotovýstava Východního Bavorska byla otevřena na Luzném, v turistické chatě ve výši 1343 metrů nad mořem," informuje PNP. Autor Gunther Fruth z Perlesreutu na ní představuje v pěti tématech záběry z „českého sousedství" v přírodním regionu kolem Luzného až k Vydře.
V úvodním slově Fruth zdůraznil, že je toho mnoho, co by se dalo udělat pro zachování této divoké krásy uprostřed Evropy, pro každé její zvíře, každý jednotlivý starý i mladý strom, pro každé tisícileté rašeliniště. „Vystavenými fotodokumenty z přírody Luzného bych chtěl podpořit vzájemné ctění se, vážení si jeden druhého, sbližování a poznávání," řekl. „Vzal jsem tyto obrazy krajině a smím jí je tímto zase vrátit," dodal poeticky.
Výstava na Luzném potrvá do dubna 2018. Na snímku Gunther Fruth při věšení svých fotografií.