První krok byl učiněn ve čtvrtek na mezinárodní turistické burze v Berlíně. Vedoucí her Christian Stückl představil na tiskové konferenci plán příprav až k premiéře 16. května 2020, starosta města Arno Nunn a ředitelé her Walter Rutz a Gerhard Griebler seznámili hosty s turistickým konceptem této akce.
„Pašijové hry vycházejí ze slavnostního ,morového´ slibu občanů Oberammergau z roku 1633. Tehdy přísahali, že budou každých deset let hrát hru o utrpení, smrti a zmrtvýchvstání Krista, jestliže už nikdo nezemře na mor. V roce 2020 bude na řadě 42. ročník. Vystoupí při něm 2000 amatérských herců, zpěváků a hudebníků. Na zhruba stovce představení se čeká opět účast kolem půl milionu diváků," informuje PNP.

Hvězda zazpívá postiženým

Zimní paralympiády mentálně postižených sportovců ve Schladmingu se zúčastní kolem 2700 závodníků ze 107 národů. Budou soutěžit v rychlobruslení, krasobruslení, sjezdovém lyžování, snowboardu, v běhu na lyžích a na sněžnicích, lední metané, v hokeji s míčkem apod. Hry budou od 14. do 25. března. Organizátorům přislíbily vystoupení pěvecké hvězdy – vedle vítěze Grammy Jasona Mraze a Andrease Gabaliera nově i Helene Fischerová. Na hrách se očekává na 15 000 diváků.

Parkování za miliony

Celkem 7706 placených parkovacích míst v Linci přineslo loni městu 9 234 243 eur. Velká většina, 6,2 milionu, prošla parkovacími automaty, kterých je v Linci 318. Parkování na mobily přidalo 455 962 eur. Nasazení pořádkové služby magistrátu ke kontrole krátkodobých stání zdarma vyneslo dalších asi 300 000 eur. Na pokutách za špatné parkování město vybralo 2,9 milionu.

Kopyta ničí vozovku?

Velikonoční jízda: Podkovy prý ničí dlažbuZdroj: Deník/repro PNP
Most v Regenu dostal v roce 2015 díky sponzoringu nový betonový povrch. Kromě jiného tudy tradičně chodili ozdobení koně k řazení velikonočního procesí, jehož jsou obdivovanou součástí. Na 13. duben chystají organizátoři této složky, svaz venkovské mládeže, už 60. ročník. Před několika dny ale dostali od stavebního úřadu města kategorický zákaz pohybu koní po tomto mostě, píše PNP. Důvodem má být, že podkovy poškozují betonový povrch. Jak řekl vedoucí úřadu Jürgen Schreiner, po velikonoční jízdě 2016 zjistili zaměstnanci údržby silnic při čištění mostu na ještě relativně novém povrchu poškození, která mohla být Schreinera způsobena jen podkovami.
Zaskočení pořadatelé akce požádali o posouzení stop stavbyvedoucího jiné firmy a pro něho bylo jasné, že jde o poškození vyvolané mrazem, pokračuje pasovský list. Je prý možné, že do trhlinek v betonu vnikla voda a ta po zmrznutí potrhala povrch. S kopyty prý to nemá co dělat. Jürgena Schreinera ale nepřesvědčili.
„Městské radě se v úterý ale přece jen podařilo bouři uklidnit," uvádí PNP. „Starostka Ilse Oswaldová domluvila s mládeží, že mostní povrch bude pro jízdu překryt tlumicími ,matracemi´, které mládežníci opatří a město jim za to zvýší příspěvek. Pak se na zasedání ozval radní Heinz Pfeffer, specialista na klempířské a pokrývačské práce, a sdělil, že takový materiál vlastní a dal by jej k dispozici. Sklidil poděkování starostky a potlesk kolegů," napsal deník.

Proti „reklamokazům"

Mediální podnikatelé žalují u Vrchního zemského soudu v Mnichově software, který blokuje reklamu na internetových stránkách, píše PNP. „Firmy, mezi nimi Süddeutsche Zeitung a ProSiebenSat.1, chtějí zdarma šířený ,Adblock Plus´ zakázat a požadují od jeho výrobce, kolínské firmy Eyeo, náhradu škody," uvádí list.
Vysvětluje, že podle názoru žalobců zasahuje software, který deaktivuje nevyžádanou reklamu v internetu, značně do struktur jejich internetových stránek s novinářským obsahem. V důsledku toho se obávají ztrát výnosů z inzerce. První soudní instance žalobu zamítla, vydavatelé se odvolali.

Málo policistů u sousedů

Z odpovědi rakouského ministra vnitra Wolfganga Sobotky (ÖVP) na interpelaci sociálnědemokratických poslanců Národní rady vyplynulo, že v republice nejsou obsazeny plánované stavy policistů. „V Horních Rakousích bylo k 1. říjnu 2016 místo plánovaných 3556 jen 3111,3 ,ekvivalentně plnoúvazkových´ policistů v řádné službě," píší OÖN. „To je ,díra´ zhruba deset procent."
„Požadujeme spravedlnost pro policistky a policisty. Policejní inspekce musí být plně obsazeny, jak je to v plánech služebních postů, aby byla práce spravedlivě rozložena na dostatečný počet ramen," požaduje předseda klubu SPÖ Christian Makor.
V téměř všech okresech Horních Rakous policisté chybí. V Linci je na plný úvazek k dispozici jen 582,1 z plánovaného počtu 661, tedy o 78,9 „ekvivalentních" lidí méně. Ve Steyru jich chybí skoro dvacet.

Soudu předsedá poprvé žena

První prezidentka soudu u sousedů.Zdroj: Deník/repro

Katharina Lehmayerová (53) je poprvé v dějinách rakouské justice v čele některého z Vrchních zemských soudů – a to v Linci, píší OÖN. Ve středu ji do funkce prezidentky uvedl ministr spravedlnosti Wolfgang Brandstetter ve slavnostním sále Zámeckého muzea.
Lehmayerová, dosud prezidentka zemského soudu v Linci, nastoupila do vysoké funkce po Johannesu Payrhuber-Wolfesbergerovi, který odešel do důchodu. „Mým prioritním cílem je opět silněji vtisknout význam právního státu do povědomí veřejnosti," řekla a podle OÖN poukázala na „státy, které se v této době razantně odchylují od základních demokratických hodnot". Na snímku jsou vlevo vedle Lehmayrové ministr Brandstetter, zcela vpravo Payrhuber-Wolfesberger.

Zakáží kouřit šestnáctiletým?

„Jako jedna z posledních zemí v Evropě chce Rakousko zákonem zakázat kouření mladistvých," napsala pasovská PNP. Rakouská ministryně pro rodinu Sophie Karmasinová řekla, že doufá v souhlas všech devíti spolkových zemí se zvýšením spodní věkové hranice kuřáků z nynějších 16 na 18 let. Posun je podle ní nutný, neboť počet mládeže, která kouří, je v zemi velmi vysoký. „Jsme v tom bohužel mistry Evropy, to je politováníhodné," uvedla. PNP pak dodávají, že Rakousko – rovněž jako jedna z posledních zemí Evropy – generálně zakáže kouření v hospodách od května 2018. „Dosud jsou v mnoha restauracích oddělené prostory pro kuřáky a nekuřáky," připomíná deník.

Zase dražší bydlení

Bydlení v Mnichově opět podražilo, uvedla PNP. Sociální výbor města rozhodl ve čtvrtek o cenové hladině 2017. Podle ní je průměrné čisté nájemné v bavorském hlavním městě 11,23 eura za metr čtvereční, o 4,7 procenta vyšší než v roce 2015 a o 10,9 procenta vyšší než v roce 2013, uvedl pasovský list. Čísla jsou základem pro stanovení hranice zvyšování nájmů a znovupronajímání.
Svaz nájemníků a radní za SPD požadují změnit výpočetní základ pro cenovou hladinu – v nynější podobě zahrnuje jen nájmy bytů, ve kterých bylo nájemné zvýšeno v posledních čtyřech letech nebo byly znovu pronajaty, nejsou do něho započítávány ceny delší dobu platné. Kdyby i ty byly zohledněny, zrcadlo nájemného by bylo realističtější a zabránilo by razantnímu růstu cen pro nové zájemce, míní SPD.

Nejnižší penze: 1000 eur

Se začátkem roku byl minimální důchod v Rakousku zvýšen z 883 na 1000 eur (jen po 30 letech zaměstnání), což by mohlo především ženám ulehčit stáří, píší OÖN. Připomínají, že ženy dnes dostávají penze o 616 eur nižší než muži. Jejich průměrné důchody bez vdovských jsou v Horních Rakousích 963 eur, muži berou průměrně 1579 eur. Zaměstnanecká komora dodává, že 23 000 žen starších 65 let v Horních Rakousích má měsíční příjem pod 1163 eur, což je hranice ohrožení chudobou.