Protivínské přijely i tentokrát podpořit maškary z Milevska, Písku, Skal a z dalších míst Písecka. Vzájemná účast na masopustních průvodech se už stala hezkou tradicí stejně jako živá muzika.

Slavnostní otevření nového Muzea milevských maškar.
Milevské maškary ocenil ministr kultury

I když by sem patřila spíš orientální hudba, maškary si zatancovaly při muzice kapely Prácheňská pětka na klasické lidovky. Pořadatelé zajistili tradičně bohatý doprovodný program. Návštěvníci i masky mohli ochutnat hmyz na talíři poté, kdy sledovali jeho tepelnou přípravu ve vyhřívaném stanu. Přihlížející fascinovaně stáli v uctivé vzdálenosti od horkých pánví a u mnoha z nich se na obličejích dalo číst, že je kuchař jen tak snadnok ochutnávce nepřesvědčí.

Protivínský masopust.
Protivínský masopust zahájil sezonu maškar

Naopak bez rozpaků se mnozí řadili do front u venkovních stánků, aby si pochutnali na tradičních zabijačkových specialitách, pečených kaštanech a dalších horkých dobrotách. Pak se ještě pobavili s kejklířem Vojtou Vrtkem a břišními tanečnicemi z Vodňan. Nechyběla ani večerní zábava.

Protivínský masopust.Zdroj: Deník / Stanislava KoblihováKdy je masopust?

Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a trvá do Popeleční středy. Jeho konec je tedy závislý na datu Velikonoc – bývá proto v rozmezí od poloviny února až do počátku března. Letos je Popeleční středa 14. února.