Čísla ale mluví jasně. Kvetoslava Kotrbová, ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje v Českých Budějovicích, uvedla, že v České republice je evidováno celkem 3100 HIV pozitivních občanů, z toho 573 ve stadiu AIDS (2664 mužů a 436 žen). „V Jihočeském kraji je z 93 HIV pozitivních osob 26 ve stadiu AIDS,“ dodala Kvetoslava Kotrbová s tím, že první člověk u nás na AIDS zemřel v roce 1987. Od té doby až do konce letošního září nemoci podlehlo 275 osob. „Vloni to bylo 23 osob, což je rekordní počet,“ dodala.

Na vině každoročního nárůstu počtu nemocných je dle slov Ludmily Sattranové ze Zdravotního ústavu v Českých Budějovicích fakt, že se o problematice HIV přestalo povídat. „Nejčastější nové výskyty jsou u lidí ve věku mezi 20. a 35. rokem. Ale jsou i v nižších věkových skupinách podle toho, kdy děti začínají se sexem. Ony se totiž rozevírají ty nůžky mezi prvním pohlavním stykem. Někdo ho má ještě před 15. rokem, někdo až po 25. nebo 30.,“ vysvětlovala Ludmila Sattranová.

Doplnila, že tou nejrizikovější skupinou je ale skupina mužů majících sex s jiným mužem, ať už jsou to gayové nebo prostituti. „Nakažení se ale objevují i mezi ženami, občas se vyskytne případ nakaženého dítěte,“ řekla více jihočeská lékařka a pokračovala: „Češi se přestali chránit. Přestali HIV vnímat jako nějaké riziko, protože ty ostatní pohlavně přenosné choroby se dají léčit antibiotiky a i HIV pomocí léků, jež jsou k dispozici, se lidé dožívají věku, kterého by se dožili bez HIV. Ten život se jim ale změní,“ zdůrazňovala Ludmila Sattranová. „Lidé nakažení HIV ale musí pravidelně v určitou hodinu užívat léky, vliv má onemocnění i na partnerský a rodičovský život,“ dodala.

Evropský týden nabídne testování zdarma
Světový den boje proti AIDS připadá v kalendáři na 1. prosincový den.Od 20. do 24. listopadu se uskuteční po celé republice Evropský testovací týden. Nechat se bezplatně a anonymně vyšetřit je možné ve Zdravotním ústavu v Českých Budějovicích, a to v pondělí od 7 do 10 hodin, v úterý od 13 do 14 hodin, ve středu od 7 do 10 a od 13 do 14 hodin.

Další možnost poradenství je cestou e-mailové adresy  hiv.poradna@zuusti.cz.