Měření rychlosti pokračuje

Pasov - Jak náš list upozornil, v Bavorsku běží od čtvrtka týdenní akce zvýšených dopravních kontrol. První den zhodnotil bavorský ministr vnitra Joachim Herrmann jako plný úspěch. „Přiblížili jsme se o dobrý kus k našemu cíli, aby se na bavorských silnicích jezdilo pomaleji, a tedy bezpečněji," řekl.  „Že jenom v Bavorsku přišlo loni o život 215 osob jen kvůli nedovolené rychlosti, by mělo lidi probudit." A předložil bilanci. Během 24 hodin policie v Bavorsku měřila na 270 000 vozidel, z nichž 6700 překročilo povolenou rychlost, přestože na konkrétní umístění radarů  upozorňoval tisk a internet. Deník PNP k tomu poznamenává, že prevence přece jen měla účinek – počet příliš rychle jedoucích řidičů byl pod průměrem obvyklého provozu. V něm prý předpisy nedodržují zhruba tři procenta řidičů.

V celé SRN bylo v jednodenní akci kontrolováno přes tři miliony řidičů, 83 000 jich dostalo pokuty.  Negativní rekord zaznamenali v okrese Hofu v Horním Francku. Na spolkové silnici 173 přistihli řidiče, který v místě s povolenou stovkou jel 193 km/h. Vozovka přitom byla mokrá a na stejném místě před několika lety zahynuli při nehodě čtyři mladí lidé… Řidič dostal 1200 eur pokuty, čtyři body do registru a tříměsíční zákaz řízení. V Haagu v hornobavorském okrese Mühldorfu zaplatil 600 eur řidič, který jel v místě s povolenou šedesátkou rychlostí 136 km/h. Na tři měsíce přišel o papíry.

Podle policie mnoho řidičů připustilo, že o měření vlastně věděli. Jen málokdo se pokoušel vymlouvat.

V Bavorsku potrvá akce celý týden.

Lovu zdar!

V Rakousku bylo v loveckém roce 2012-13 složeno 49 700 kusů černé, což je oproti sezoně  předchozí o 88,5 procenta víc. Z toho 18 765 hornorakouských myslivců ulovilo 2250 kusů. Christopher Böck, tajemník zemského svazu,  přičítá přemnožení divočáků teplému jaru – v březnu a v dubnu se počet vrhnutých selat zvýšil až o 300 procent proti jiným letům.

Celkově bylo v Rakousku uloveno 889 000 kusů zvěře, meziročně o osm procent víc. Vysoké padlo o 20,8 procenta víc, srnčí o 4,4 procenta (282 000 kusů, z toho 76 880 v Horních Rakousích), zajíců o 4,5 procenta, bažantů bylo naopak o 6,6 procenta méně (celorakousky 104 000). Ze škodné bylo střeleno 69 900 lišek, o 24,4 procenta víc než dřív.

Web dobývá svět

V Rakousku vzpomněli, že před 25 lety potvrdil americký informatik Jon Postel e-mailovým sdělením „DONE" na Univerzitu ve Vídni zanesení top-level-domény „.at" do systému. Na základě toho mohlo středisko zpracování dat univerzity vybudovat první server a začít udělovat další doménové adresy. Se stoupající poptávkou byl svaz rakouských internetových poskytovatelů nucen v roce 1998 zřídit vlastní správní jednotku pro přidělování adres – „nic.at". „V Rakousku bylo dosud registrováno víc než 1,2 milionu domén. 65 procent rakouských stránek na internetu končí na .at," napsal deník OÖN. V Německu končí na .de 15,5 milionu stránek, v Británii na .uk dobrých deset milionů. V mateřské zemi internetu, USA, jsou užívány především generické domény jako .com. Celosvětově podle OÖN přibývá ročně asi 44 milionů nových domén, tedy 123 000 denně.

Břicha se už „nenosí", ale dál rostou…

Ilustrační foto. Linec -  „Pryč jsou časy, kdy velký kapitalista hrdě vystrkoval svůj ,embonpoint´, blahobytné břicho, jako znamení úspěšnosti," zamyslel se linecký deník OÖN. Dnešní buržoa podle něj rozepíná košili, aby lidstvu vystavil na odiv štíhlou, opálenou figuru. Prý už jen v chudých společnostech jsou břicha výrazem statusu, příjmů a moci. V moderních společnostech jsou elity štíhlé, nebo se o štíhlost alespoň snaží. Nadváha a tučnost se staly atributy nižších vrstev a chudých.

Bohaté společnosti by tedy měly být hubenější, ale realita je jiná, píše list. „Průměrná hmotnost Rakušanů roste, jejich břicha jsou stále větší. Už mezi lety 1973 a 1991 rakouským mužům přibyly průměrně dva kilogramy na váze – v roce 1991 statistický chlap vážil 78,1 kilogramu, žena 64,8 kilogramu. Do roku 2012 stoupla průměrná hmotnost dospělého muže na 82,6 kg, ženy na 65,5 kg. Přitom  jsou velké místní rozdíly – v západní části Rakouska váží muži průměrně 81 kg, ve východní 84,1 kg, ženy na východě jsou pak těžší dokonce o 5,8 kg (68,2 ku 62,4).

Roman Sandgruber, přednosta institutu sociálních a hospodářských dějin na Uiverzitě v Linci, k relativitě všech teorií v deníku dodává, že podle BMI (Body Mass Index) je „nejtlustější" zemí světa Kuvajt, následovaný USA.  A při všech zdravotnických a ekonomických problémech, které tloustnutí přinášíme, se prý pořád můžeme utěšovat alespoň starými moudrostmi, třeba že Na plném břiše je kůži dobře, nebo že Je-li břicho plné, srdce se raduje…

Ilustrační foto: Deník/archiv VLP

Zbytečné úrazy

Úraz utrpí v Rakousku ročně 164 000 dětí, z toho 28 se smrtelným následkem. Nehody jsou pořád hlavní příčinou úmrtí dětí a jejich největším zdravotním rizikem. Othmar Thann, ředitel kuratoria pro dopravní bezpečnost, je přesvědčen, že kampaněmi prevence a jednoduchými bezpečnostními opatřeními by bylo možné ročně zabránit sto tisícům nehod dětí, napsal deník Volksblatt.

Asi tři čtvrtiny nehod se stanou doma a ve volném čase, zbytek ve škole. Nejčastější jejich příčinou je pád – 6000 dětí se ročně zraní na schodištích, tři děti za rok se zabijí při pádech z okna. Podle statistiky jsou děti obzvlášť ohroženy mezi 16. a 17. hodinou a v čase před obědem. O dvě procenta poklesl počet obětí dopravních nehod – loni při nich bylo v Horních Rakousích zraněno 546 dětí, jedno zemřelo.

Nával na vysoké

V Bavorsku je nyní rekordní počet studentů. V zimní semestru 2013-14 je zapsáno 349 564 posluchačů, o pět procent víc než loni. Počet začátečníků také lehce stoupl – na 65 158 nováčků.

Muži v mateřinkách

Počet mužských zaměstnanců v bavorských předškolních zařízeních se proti roku 2007 více než zdvojnásobil, napsala PNP. Před šesti lety děti učilo a opatrovalo jen 900 mužů, letos už 2108. Pořád jsou to ale jen tři procenta z celkového pedagogického personálu.

Dorůžova!Zrůžověl

Od čtvrtka do nedělního večera byla část hradu v Burghausenu osvětlena do růžova. Organizace pomoci dětem „Plan" akcí chtěla upozornit na Světový den dívek 11. října a vyzvat ke zrovnoprávnění šancí děvčat na celém světě, napsala PNP. „Růžová barva má signalizovat sílu a rozhodnost," dodává list. Ve východním Bavorsku se do akce zapojila kromě Burghausenu i města Töging, Mühldorf a Simbach. V Německu dále zářily v těchto dnech růžově markantní budovy jako Michel v Hamburku, rozhlasová věž v Berlíně nebo schwerinský zámek.

Zaspal novomanželku

U východohessenské benzinové pumpy „zapomněl" muž na svatební cestě novomanželku. Krátké zastávky malého autobusu využila čerstvě provdaná paní k odskočení si na toaletu, zatím co novomanžel se natáhl na zadním sedadle ke krátkému šlofíku. Jak sdělila policie v Bad Hersfeldu, muž začal ženu postrádat až po dvou hodinách jízdy, ve 200 km vzdáleném Braunschweigu, a vyrozuměl policii.  „Po celkem pěti hodinách se oba zase šťastně shledali a mohli pokračovat v poslední etapě své svatební cesty," uzavířá pasovský deník.