Soud řešil žalobu cyklisty, který jel v pondělí 20. října 2014 na kole do práce po oficiální cyklostezce podél silnice 2107. Pět metrů za hranicí obce v 5.50 hodiny spadl. Tvrdí, že na stezce v tu dobu leželo listí jako vrstva „mazlavého mýdla". Poranil si hlavu, žebra, utrpěl odřeniny kolen a rukou a škodu na svršcích, kole a helmě. Zažaloval obec o náhradu a bolestné.
Soudkyně žalobu označila za nedůvodnou, píše PNP. Cyklista podle ní žádný nedostatek obce nedoložil. Vedoucí stavebního úřadu Burgkirchenu a zástupce stavebního dvora jako svědkové uvedli, že každý měsíc probíhá turnusová kontrola pěších a cyklistických stezek. Při zvýšeném spadu listí a dalších povětrnostních důvodech se konají další kontroly. 17. října 2014 při pravidelné podzimní kontrole na stezce žádné listí neleželo. Protokol to stvrdil písmeny „i. O." (v pořádku) a známkou 2 ke stavu vozovky.
O víkendu navazujícím na kontrolu 17. října podle Německé povětrnostní služby přišly srážky a vítr. Soudkyně připustila, že v ranních hodinách se na vozovce vytvořilo nebezpečí smyku. Povinnost tuto závadu odstranit hned brzy ráno po neděli ale obci při zohlednění celkových okolností nevznikla, uzavřel soud. Odkázal na rozhodnutí Vrchního zemského soudu v Hammu z roku 2005, že z ničeho nevyplývá povinnost obce udržovat pěšiny a cyklostezky trvale bez listí. To by šlo nad rámec požadavků na dopravní bezpečnost.
Kromě toho podle soudkyně musel cyklista počítat s tím, že listí na cestě před ním skýtá nebezpečí uklouznutí. Roli sehrálo i to, že žalobce jel na závodním bicyklu s úzkými a málo profilovanými plášti. Cyklista se proti rozhodnutí odvolal, dodává PNP.

Prodávají na gril z automatů.Z automatu na gril

Od letnic stojí na parkovišti řeznictví Leibetseder v Rohrbachu v Mühlviertlu „regiomat", automat nabízející 24 hodin porce masa, uzenin a slaniny „v řeznické kvalitě" připravené rovnou ke grilování, píší OÖN. Zákazníci lační grilování tak nejsou odkázáni na hluboce chlazené zboží nebo prodejny u pump. Jak řekla šéfová firmy Eva Leibetsederová, už o víkendu vzali klienti jejich automat útokem. Okamžitě vyjadřovali přání po ještě širším sortimentu. V zimě prý proto také do nabídky přidají například špekové knedlíky…
Stejnou službu nabízí už delší čas v Hofkirchenu řeznictví Wolfgang Binder. O teplých víkendech lákajících ke grilovačce už jejich "Hertu" museli kolikrát doplňovat…

Skauti pro netopýry

Skauti u sousedů staví budky netopýrům.Hornorakouští skauti prohlásili rok 2016 Rokem netopýra a 4500 členů této organizace na schůzkách stlouká, řeže a lepí pro ně stovky „domečků", píší OÖN. Koordinátorka projektu Martina Bergsleitnerová říká, že se skauti letos těmito zvířátky intenzivně zabývají a přemýšlejí, jak je chránit, protože některé z jejich 21 druhů jsou ohroženy. Prostředek 20. století byl pro netopýry v Evropě podle ní fatální masivním nasazením insekticidů, které netopýrům vyhubily potravinovou základnu. Problém je i ubývání přirozených úkrytů.
Martina Bergsleitnerová připomíná, že tato zvířátka během noci zkonzumují až třetinu své hmotnosti, tedy třeba několik tisíc much…(www.savethebats.at)

Hrají fotbalový golf.Hrají fotbalový golf

Pepi Schicklgruber, bývalý ligový golman LASKu, Sturmu a Paschingu, už při výkopech odkopal svou levičkou něco míčů, ale teď je prohání po golfovém hřišti klubu ve Windischgarstenu, píší OÖN.
Schicklgruber je spoluzakladatelem 1. Oö. Footgolf-Clubu. Vysvětluje, že cílem této hry je fotbalový míč zasunout do lochu co nejmenším počtem kopů. Zatím co v golfu se hraje do jamek o průměru 108 mm, v této hře mají průměr 53 cm. Zatím co u normálního golfu hvězdy dokáží odpálit míček i na 300 metrů, u tohoto sportu kopnou ti nejlepší balon tak na 80 m. Na hřišti mají stejné překážky jako jejich kolegové – vodu, stromy, pískové jámy… Trávník není vyšší než centimetr. „A také etiketa je stejná – fotbalové dresy jsou tabu, stejně jako kopačky se špunty," pokračují OÖN. Počítá se každý kop.
Kořeny má footgolf v Anglii. V Horních Rakousích postavil první hřiště s devíti jamkami loni hoteliér Horst Dilly. Letos na jaře areál rozšířil na 36 jamek. První velkou prověrkou hřiště bude 17.-19. června 1. mistrovství světa ve footgolfu hobby týmů. (www.footgolf-wm.com)