Více k tomu uvedl pracovník kocelovické stanice Vladimír Kovář. „Byl to nejteplejší 1. srpen od začátku měření na naší stanici v roce 1975,“ potvrdil. Dodal, že v srpnu se objevovaly v minulosti i teplejší dny, ale pokud jde o první den tohoto měsíce, je to rekord.

Vysoká byla v tento den i průměrná teplota za celých 24 hodin, a to 28,1 stupně. „Ještě ve 21 hodin byl teploměr téměř na třicítce. Přitom srážky nebyly téměř žádné,“ doplnil Vladimír Kovář.

Druhý srpnový den vypadal jen nepatrně chladnější než předešlý den. Ve Strakonicích bylo po noční bouřce jako v prádelně.

Tropy jsme zažili v červenci pětadvacetkrát

Letošní červenec byl na tzv. tropické dny opravdu bohatý. Vybrali jsme údaje z šesti stanic ČHMI České Budějovice a napočítali jich 25, zatímco loni jich bylo pouze sedm. Jediný Churáňov zůstal oproti roku 2016 na stejném – neměl ani jeden tropický den. Nejvíce si užili lidé v Budějovicích, kde jich prožili deset.

Tropické dny na jihu Čech.Zdroj: Deník / Petr Škotko

Tropický den je termín označující den, kdy maximální teplota přesáhne 30 °C. Jejich počet obvykle roste směrem k rovníku a klesá s nadmořskou výškou. V Česku se v průměru vyskytuje 14 tropických dnů ročně, nicméně země zná jak roky zcela bez tropických dnů (1940), tak i s více než 30 (např. 37 dnů v roce 1994). Ve výškách nad 1000 m n. m. se tropické dnyv ČR vyskytují jen vzácně.

Tropická noc je noc, kdy minimální teplota neklesne pod 20 °C. V ČR se takové noci vyskytují nepravidelně a téměř výhradně jenv červenci a srpnu, ojediněle v červnu. V roce 2012 byla zaznamenána historicky první tropická noc v ČR jižv dubnu, a to na stanici Frýdlant v Čechách při minimální teplotě 21,4 °C.