Až po půl roce se mohli vrátit do svého bytu v bytovce v Lenoře, loňské Vánoce strávili s rodinami svých dětí. Do bytu v domě, který výbuch přežil, se vrátili až někdy v únoru. Sousední dům, kde došlo k výbuchu, musel být po rozhodnutí statika odstraněn. Stěnu, s níž dům sousedil, se povedlo zateplit. Všechny byty mají nová okna. „Na to ráno nikdy nezapomenu. Všechno bylo zdemolované. Dlouho se nám tu držel i zápach z kouře,“ říká Svatopluk Pevný, majitel jednoho z bytů z bytovky čp. 32. Jediné v jejich bytě zůstalo je ložnice. Všechny další místnosti museli manželé Pevných opravit úplně od základů. „Manželka už o tom vůbec mluvit nechce. Ani zpátky se jí moc nechtělo. V sobotu tady nebudeme, musíme pryč,“ popisuje Svatopluk Pevný, který dodnes vidí před očima šlehající plameny. Manželé zvažovali stěhování jinam, dvě rodiny ze zničeného domu z Lenory odešly. Nakonec rozhodlo, že jsou oba rodáci z Lenory, mají tam rodiny a přátele. S opravami a novým zařízením bytu pomohly peníze z pojistky a ze sbírek,“ děkuje lidem, kteří přispěli.

Svatopluka Pevného i ostatní nájemníky moc potěšila pomoc od lidí z Lenory. Když se svolala tehdy brigáda na úklid v okolí, přišla možná stovka lidí a udělali obrovskou práci. „Pomalu jsme museli brigádníky odhánět. Bylo vidět, že jsme v tom nezůstali sami,“ vzpomíná.

Loňské ráno Pevným připomíná ohořelé zábradlí na balkoně, které nestačili opravit. „Velké díky patří hasičům, kteří zachránili,co se dalo,“ říká. V bytě se museli manželé znovu naučit žít, všechno je nové. „Mohlo to být mnohem horší . Jsme živí a zdraví, život jde dál,“ uzavírá s tím, že zbytek bytu ještě s manželkou opraví.

Výbuch v Lenoře

- Ve čtvrtek 3. října 2019 v bytovém domě číslo popisné 31 v Lenoře mezi druhou a čtvrtou hodinou ráno jeden z jeho obyvatel umístil propan-butanové láhve, nechal z nich unikat plyn a pak v koupelně svého bytu inicioval výbuch s následným požárem domu.

- Jeden člověk zemřel, devět lidí bylo zraněno. Škoda činila bezmála 20 milionů korun.

- Policie případ šetřila jako úmyslné obecné ohrožení. Letos 5. května případ odložila, pachatel skutku zemřel.