Biolog Zdeněk Paris, který vede Laboratoř RNA biologie prvoků Akademie věd, si přivezl virovou infekci COVID-19 ze Španělska, kde byl i s kolegy na mezinárodním vědeckém kongresu. V karanténě strávil tři týdny a testováním prošel celkem čtyřikrát. Nyní je zcela vyléčený, vrací se do práce a zároveň nabídl svou odbornou pomoc kolegům v laboratoři při testování koronaviru.

Tlak a teplota

„Měl jsem pálení a tlak na hrudi, zvýšenou teplotu, únavu a noční pocení. Naštěstí velmi lehký průběh. Už cestou domů, když jsem seděl v letadle, říkal jsem si, že nejspíš budu nemocný. Proto jsem šel rovnou do karantény, abych nikoho neohrozil. Cestoval jsem i v autě s dalšími kolegy, ti se ale nenakazili,“ popisuje své onemocnění Zdeněk Paris. Po návratu ze Španělska se s nikým už nepotkal a hned ráno se domluvil na dalším postupu s Krajskou hygienickou stanicí. Za tři dny se dostal k otestování.

Autobus. Ilustrační snímek
Kraj zmírní opatření v dopravě, ministerstvo upraví podmínky u porodu

Vyšetřili ho v autě

Podle pokynů si nasadil roušku, brýle a rukavice a jel na vyšetření do nemocnice. „Pomocí šipek jsem dojel k infekčnímu oddělení. Někdy mě testovali i přímo v autě. Celkem jsem byl testovaný čtyřikrát. Na začátku, po 14 dnech, kdy jsem byl znovu pozitivní a pak dvakrát negativní po dalším týdnu,“ vzpomíná vyléčený vědec. Na nemoci a karanténě pro něj prý bylo těžké jen to, že se celkem měsíc neviděl s partnerkou a dcerkou, které zůstaly mimo domov.

Odběrové místo na testování nákazy koronavirem - ilustrační foto.
AKTUÁLNĚ: Ve středu nepřibyl žádný pozitivně testovaný Jihočech

S koronou se neloučí

Vrátil se do práce. Ale nejen do té své, nabídl se také jako výpomoc kolegům v laboratoři, která dělá 100 testů na koronavirus denně. „Oni testovali moje dva poslední vzorky. Teď jim budu pomáhat s izolací RNA. Což dělám běžně i jako parazitolog,“ dodal Zdeněk Paris.