Ač se Selské slavnosti v Holašovicích konají už podvacáté, Jiřina Petrášková na nich ještě nikdy nebyla. Až letos. Přitom do vesnice zapsané na seznam UNESCO to má z Netolic kousek. „Zatím vždycky jsme v době slavností byli s manželem v práci, takže jsme se sem mohli podívat až letos,“ vysvětlovala v sobotu na holašovické návsi zaplněné stánky Jiřina Petrášková.

Selské slavnosti ji nezklamaly. „Známí mě varovali, že je tu vždycky hodně lidí. Ale není to tak hrozné, moc se mi tu líbí,“ doplnila Jiřina Petrášková, která na trhu koupila svému vnoučkovi zástěru, vybrat se chystala ještě dárek pro dceru.

Sobotní městské slavnosti zasvětili Vltavotýnští známému loutkáři Matěji Kopeckému, který byl ve městě pohřben.
Vltavotýnští slavili v průvodu, na trhu i pod pódiem


K mání tu byly nejrůznější dobroty i řemeslné zboží. Užitkovou keramiku u jednoho ze stánků prodávala Ivana Prokopová z nedaleké Nové Vsi. „Jsme tady každý rok už od začátku. Zájem zákazníků je trvalý,“ pochvalovala si Ivana Prokopová.

Kromě tržiště a atrakcí pro děti si organizátoři slavností, které trvají od pátku do neděle, připravili i pestrý kulturní program. Tomu dominuje dechovka a country, na své si ale přijdou i příznivci dalších žánrů.