Vozovky, které pro kraj od září rekonstruovala společnost Robstav, totiž byly dokončovány s velkým zpožděním. A dodnes je investor – Jihočeský kraj, nepřevzal.

Jednak se čeká na výsledky zkoušek kvality nových vozovek a jednak se stále dokončují drobné nedodělky. Například v Dřítni. Podle starosty Dřítně Josefa Kudrleho třeba nejsou ideálně napojené vedlejší komunikace a nedostatky zůstávají také u některých kanalizačních vpustí. Práce přitom měly skončit už v říjnu minulého roku! „Jakým způsobem to bylo realizováno, to bylo zbytečné obtěžování občanů,“ říká Josef Kudrle a dodává, že měl kvůli protahující se akci řadu jednání s investorem i provádějící firmou.

Robstav zdůvodňoval zpoždění třeba poruchami techniky nebo nepřízní počasí. Kraj pohrozil Robstavu i vypovězením smlouvy, ale nakonec k tomu nedošlo. Jaký nyní bude další postup a jestli bude firma platit penále, se zřejmě ukáže až po výsledku všech zkoušek kvality nových asfaltů.

PENÁLE
Podle Hany Brožkové z tiskového oddělení krajského úřadu ještě nejsou k dispozici. „Dokud nebudeme mít výsledky všech zkoušek, nebudeme kvalitu komentovat,“ říká za úřad Hana Brožková a dodává, že nedodělky se také stále průběžně řeší.

Otázka případného penále se bude také řešit až po vyhodnocení kvality vozovek a převzetí staveb Jihočeským krajem.