Na kryt motoru traktoru jsou magnetem připevněny dva reproduktory napájené ze zdroje parkovacího osvětlení a ultrazvukový tón sirény by měl mláďata vyplašit a odehnat. Za normálního „provozu“ mechanizace se srnčata nezvedají, zůstávají v šoku na místě. Protože při dobrém počasí sečou všichni zemědělci a nájemci honiteb nemohou být všude, okresní svaz myslivců připlatil po 20 eurech na pořízení 48 poplašných sirén, které si tak hospodáři mohou koupit jen za 35 eur.

První sečení se sirénou si Kölbl (vpravo) vyzkoušel v pondělí 18. června za asistence nájemce honitby Aloise Rindla, Wolfganga Schillera a Ludwiga Brunnera z okresního svazu.

Za co plovka neručí

Plavci musejí na městském koupališti také sami dbát na svou bezpečnost pod skokanskou věží, řekl Vrchní zemský soud v Norimberku. Nemohou očekávat, že město jako provozovatel zařízení bude trvale dohlížet na každého skokana a každý skok individuálně povolovat. Nepřetržitý dohled nad každým hostem plovárny není ani obvyklý, ani předpokládaný a podle obvyklé jurisdikce ani vyžadovaný.

Soud řešil případ muže, který žaloval město Norimberk jako provozovatele plovárny o 100 000 eur bolestného. Podle jeho údajů byl v létě 2014 těžce zraněn na paži neznámou osobou, která na něho seskočila z desetimetrové věže. Podle mínění žalobce mohlo být nehodě zabráněno, kdyby byl na věži plavčík a skoky kontroloval.

Okresní soud žalobu odmítl. Především zůstalo nejasným, zda mužovo zranění skutečně vzniklo tak, jak popisoval. Svědkové o ději vypovídali částečně protichůdně. Podle názoru senátu město neporušilo svou povinnost zajištění bezpečnosti. U skokanské věže byl dohled a nahoru pouštěl skokany po jednom. Odvolací instance názor potvrdila.

Koncerty v Botanické zahradě

Jessie zazpívá v Botanické zahradě.Zdroj: Deník/repro

Koncertní řada „Wort & Klang“ (Slovo a tón) začne letos v linecké Botanické zahradě ve středu 20. června od 19 hodin „absolutním vrcholem“, napsal buletin magistrátu, podle kterého „charismatická zpěvačka Jessie Ann de Angelo vezme posluchače na cestu ke Slunci a Měsíci“. Obě nebeská tělesa totiž hrají ve strhujícím reperoáru této umělkyně velkou roli. Vstupné je 18 eur.

Buletin uvádí, že otec Jessie Ann de Angelo pochází z Kolumbie, matka z Brazílie. Rodina žila většinu času v mexickém Guanajuatu. Prarodiče Jessie Ann mají karibské, brazilské a italské kořeny, a různost řečí, kultur a rytmů uvnitř rodiny byla podle zpěvačky rozhodující pro její hudební vývoj.