Paradoxem je, že ke kandidatuře jej přemluvil právě Martin Kuba. „Původně jsem o tom neuvažoval, ale pak mě oslovil s žádostí, abych svou kandidaturou podpořil ODS. Já jsem si dal podmínku, že nechci být na žádném čelním místě," řekl.

Získané preferenční hlasy ho ale samozřejmě velmi těší. „Budu se snažit, abych důstojně reprezentoval. Byl jsem vždy politikem, který má silnou vazbu na jižní Čechy, a proto bych se chtěl zaměřit na jihočeská témata jako je dálnice D3, Šumava a Temelín," dodal.

Celkový výsledek ODS však považuje za velkou porážku. Nejbližším úkolem strany je proto podle něj konsolidace vnitřních poměrů v regionech i na centrální úrovni. Pak by se ODS měla soustředit na blížící se komunální volby. "Měli bychom se upřít na hodnověrné lidi v obcích a udržet to, co je gruntem politiky, tedy komunální úrovně. Myslím, že v tomto směru musí ODS udělat maximum a já jsem připraven pomoci," připomněl Jan Zahradník.

Jihočeský lídr kandidátky ODS a zároveň úřadující předseda strany Martin Kuba se pro Deník vyjádřil, že není pochyb, že ODS utrpěla drtivou porážku ve všech regionech. „Je to součet řady historických chyb, které se nedaly v krátké době napravit," řekl.

To, že se mu ani nepodařilo získat poslanecký mandát, však jako úplný neúspěch nevnímá. „Když se podíváte na preferenční hlasy, zjistíte, že mám třináct procent a v ODS není mnoho dalších lidí, kteří by tolik získali. V jižních Čechách jsme měli fenomén Jana Zahradníka, osm let populárního hejtmana. Prohru s ním nelze hodnotit jako neúspěch," dodal.