V noci na úterý je vyzkoušel skoro dvacetistupňový mráz, „při kterém zamrzá pivo a klesá nadšení pro dobrodružství", jak říkají pořadatelé. Například „Glappal" z Landshutu se ovšem odradit nedal a na místě už stanuje. Nohy si ohřívá nad otevřeným ohněm, než se bos vydá sněhem do svého stanu… Opět dorazil „Metuzalem" Jean Claude Vogel z jižní Francie na vozítku vlastní konstrukce. Holanďan Thejs jel ke svému asi 30. setkání slonů 750 kilometrů. A Tobias z Furthu to shrnul za ostatní slovy: „Konečně jsme zase mezi normálními lidmi…"

Firmy vznikají – a zanikají

Loni bylo v Rakousku založeno rekordních 29 073 firem, z toho 44 procent ženami. 72,5 procenta z nich svůj krok odůvodnilo tím, že podnikání jim umožní pružnější pracovní dobu a uspořádání života, 72 procent mužů zase chtělo být svým vlastním šéfem. V průměru bylo novým podnikatelům 37 let, skoro třetina byla mladších 30 let, čtvrtina ve věku od 40 do 50 let. 1,5 procenta firem založili důchodci. Tři čtvrtiny byly živnosti, 12 procent vznikalo jako společnost s ručením omezeným. Podle prezidenta Hospodářské komory Christopha Leitla takto vzniklo 60 000 pracovních míst. Ocenil, že za jednu krachující firmu vzniklo pět až šest nových – sedm z deseti je aktivních ještě po pěti letech.
Insolvenci loni v Rakousku ohlásilo 5534 firem, tedy 22 denně, uvádí Volksblatt. Insolvenčních řízení bylo zahájeno 3360, o 4,4 procenta víc než předloni. Pro nedostatek majetku bylo loni odmítnuto 2174 návrhů. Podle Volksblattu byly hlavní příčinou manažerské chyby. Úpadky postihly hlavně malé firmy do 10 zaměstnanců. Ve Vídni krachovalo 18,4 podniku z tisíce. Privátních insolvencí bylo 9217, tedy 37 na den.

Schwarzenegger jezdí na elektriku

Schwarzenegger s konstruktéry.Zdroj: Deník/repro

Firma Kreisl Electric, která se v Mühlviertlu specializuje na elektromobily, elektrifikovala klasický „offroad" Mercedes G 350 d z roku 2016. Hollywoodská hvězda bude prototyp testovat v Los Angeles, tím dělat freistadtské firmě reklamu v USA a s Kreiselem kooperovat v dalším vývoji.
Schwarzenegger absolvoval s elektromobilem první zkušební jízdy o víkendu v rámci lyžařských závodů na Hahnenkarmmu. „Arnold jezdí s offroadem, který vyrábějí ve Štýrském Hradci, v USA už desítky let. Proto jsme došli ke společnému rozhodnutí přestavět terénní vůz na úspornější, ale dynamický elektromobil," říká Christian Schlögl, člen vedení Kreisel Electric.

Nebývalý leden

Mrazivo bude i ve zbytku týdne. Že je nám taková zima, způsobuje ale i to, že v minulých letech bylo po Novém roce relativně nadměrně teplo – ve vídeňském Novém Městě například loni naměřili v lednu 19,3 stupně a ve Štýrském Hradci předloni rekordních 21,7 stupně, poznamenává linecký Volksblatt. Tak jako tak je letošní leden hodně pod průměrnými teplotami a pokud se do konce týdně moc nezmění, jako že nejspíš ne, mohl by být nejstudenějším měsícem za posledních 30 let, píše list. V celém Rakousku jsou zatím průměrné teploty mínus šest stupňů. Tomu se přiblížily jen -5,6 stupně v roce 2006 a -4,9 stupně v roce 2010…