Podle studie se počet členů katolické a evangelické církve v nadcházejících 40 letech zmenší asi na polovinu. Ze 44,8 milionu v roce 2017 má do roku 2035 zbýt 34,8 milionu (-22 %) a do roku 2060 jen 22,7 milionu (-49 %). Nejpravděpodobnější bude úbytek u mladých mezi 25 a 35 lety, kteří začnou vydělávat a poprvé musejí odvádět církevní daň. Do 31. roku života vystupuje 31 % pokřtěných mužů a 22 % žen.

S úbytkem základny se tenčí i příjem církví. Pokud by měly v roce 2060 poskytovat stejný „balíček“ služeb, potřebovaly by zhruba 25 miliard eur, ale podle výpočtů budou mít jen dvanáct.

Vedoucí týmu David Gutmann uvedl pro Volksblatt, že nezná žádnou srovnatelnou studii pro Rakousko a že neví, zda a nakolik jsou německé výsledky na ně přenositelné. „Jasné ale je, že i v Rakousku katolíků rapidně ubývá, v uplynulých deseti letech v průměru asi 50 000 ročně, a to se docela přesně kryje s čísly v SRN,“ uvádí list.

Na společenské proměny reaguje i linecká diecéze, pokračuje Volksblatt. Veřejnosti představila začátkem roku koncept budoucí cesty, který do začátku července projednalo 90 grémií. Výsledky zpracuje vedoucí projektu, ředitelka pastorálního úřadu Gabriele Eder-Caklová. Na podzim se výstupy budou zabývat nejdůležitější grémia diecéze, rozhodnutí učiní biskup Manfred Scheuer pravděpodobně koncem roku.

Jeli „do pekla a zpátky“

Na trase.Zdroj: Deník/repro

Tak znělo motto solnohradské Mountainbike Trophy v Bad Goisernu, největšího rakouského maratonu horských kol. „Ďábelsky těžká je už královská distance 210,2 kilometru se 7119 výškovými metry, ale v sobotu se přidalo ještě pekelné počasí,“ píší OÖN.

Závod mužů vyhrál potřetí Švýcar Konny Looser za 10:20:42 hodiny před Rakušanem Martinem Ludwiczekem, který ztratil 51:33 minuty. Výhodou vítěze bylo, že na rozdíl od největších soupeřů, kteří museli po přespříliš rychlém začátku nakonec vzdát, jel na plně odpruženém kole. Třetí byl mladý Lukas Kaufmann z Niederneukirchenu v Mühlviertlu se ztrátou 52:24. Závod dokončila jediná žena, Rakušanka Katharina Fialová, za 16:18:10 hodiny. Na 110. kilometru vzdala do té doby vedoucí závodnice a loňská vítězka Barbara Mayerová z Rakouska. „Ztuhlé prsty mi už nedovolovaly brzdit a řadit, vzdala jsem poprvé v životě, ale zdraví je přednější,“ řekla 37letá matka dvou dětí z Lince. Čech Jiří Novák vyhrál závod na cyklokrosových kolech na 63 km časem 2:50:07 hodiny.

Kominický talent

Nejlepší kominický učeň.Zdroj: Deník/repro

Soutěž o nejlepšího hornorakouského a solnohradského kominického učně v Linci vyhrál 18letý Stefan Pramendorfer z Eberschwangu (na snímku) před Dominikem Burgstallerem z Ottensheimu. Účastníci se střetli v měření zplodin, v údržbě plynovodů a olejových kotlů, ve zkouškách provozní těsnosti kouřovodů, odhalování nedostatků, atd. Vítěz absolvoval všechny tři třídy odborné školy v Linci s vyznamenáním, letos dokonce s průměrem 1,0. Pracuje u Guntera Asangera v Riedu. „Do dvou, tří let chci složit mistrovské zkoušky,“ netají se. Ve volném čase rád jezdí na mopedu.

Měsíc se nám zatmí

V Rakousku budou mít v úterý částečné zatmění Měsíce a meteorologové jim slibují dobrý výhled na jihovýchod, kudy „očerněná“ luna bude procházet nízko nad obzorem, píší OÖN. Souputník Země se začne zahalovat od 22.01 a maximum pokrytí, asi dvě třetiny, dosáhne ve 23.32. K jevu list poznamenává, že pár minut po 23. hodině proletí scénu ze západu na východ kosmická stanice ISS, která by měla být vidět pouhým okem.

Sousedé mohutně exportují

Podle předběžných bilancí vyvezlo Rakousko loni zboží za 150 miliard eur, napsaly OÖN. Víc než čtvrtina, 38,19 miliardy, z toho připadá na Horní Rakousy. Následují Štýrsko 24,75 miliardy (16,5 %), Dolní Rakousy 23,15 (15,4 %). Největší absolutní přírůstek exportu vykazuje Štýrsko – 3,02 miliardy, Horní Rakousy přidaly 1,67 miliardy.

Rakousko naproti tomu dovezlo za 155,71 miliardy – nejvíc pro Vídeň 38,13 (24,5 %), následovánou Horními Rakousy 28,8 (18,5 %). Horní Rakousy vyvezly 37,5 procenta svého zboží do Německa.

Lákají na stezku pohádek

Když ho potkáte, nelekněte se!Zdroj: Deník/repro

Hora Breitenstein (956 m) u Kirchschlagu je centrem odpočinku a aktivit severu lineckého centrálního prostoru. Renovovaná Stifterova vila na východním svahu se rozjela jako multifunkční centrum, silně frekventovaným místem je lezecký park na západním svahu, turistickým magnetem se stává lukostřelecký areál na severozápadě, a teď se přidává pohádková turistická stezka „Vodních skřítků“ pro děti i dospělé, uvádějí OÖN.

Atrakci vymyslel organizátor Günther Maurer jako něco navíc od regionu pro rodiny. „Lukostřelba a lezení jsou přece jen spíš pro starší, mělo vzniknout něco s cílem pedagogické výchovy, s faktory lesa a vody,“ říká.

Ve spolupráci obce a turistické centrály vznikl projekt, jehož základem byla pohádka tehdy devítileté Mii Kaiserové z Kirchschlagu, která vedle hry na hoboj má ještě druhého koníčka – psaní, popisuje list. „Od raného školního mládí píše – o životě, o snech, o svých pozorováních, nechává své fantazii volný běh, ale přidává i zamyšlení nad přírodou a životním prostředím. Její příběh o Vodních skřítcích vychází z legendy, která se v Kirchschlagu vypráví z generace na generaci – že pod Breitensteinem je mohutné jezero a na hoře je tajný vchod do podzemí.“
Na tento základ mladá autorka navázala – nechává vyjít z hory sedm skřítků, kteří si dělají starosti o silně poškozený les. Po jejich stopách a kolem dřevěných postav trpaslíků vede pohádková trasa se stanicemi šikovnosti a podobně. Otevřena byla uplynulou neděli.

Budou učit plavat

Bavorská Vodní stráž bude více než 3500 dětí v zemi pět dnů učit plavat, informuje PNP. Plavecký týden odstartovala prezidentka bavorského Zemského sněmu Ilse Aignerová v pondělí 15. července v Holzkirchenu a apelovala na rodiče, aby přišli do kurzů společně s dětmi. Projekt „Bavorsko plave“ nabízí dětem ze čtvrtých tříd, tedy mezi devíti a jedenácti lety, denní výuku plavání, na jejímž konci získají bronzový plavecký odznak. Na akci se podílí více než 40 jednotek Vodní stráže s mnoha dobrovolnými pomocníky. Do pondělka se k účasti přihlásilo 124 tříd ze 63 škol.