Neobvyklým způsobem získávají sokolové peníze do veřejné sbírky na obnovu stadionu v centru jihočeské metropole. Nabízejí k adopci za tisíc korun sedačky na rekonstruované tribuně. Podle tajemnice T. J. Sokol České Budějovice Petry Štojdlové bude v hledišti 1200 sklopných červených sedadel. Zatím zájemci zaplatili přes padesát z nich a další desítky jsou rezervovány. „Akce začala minulý pátek,“ říká Petra Štojdlová a dodává, že inspirací pro ni byla návštěva rozhledny Hýlačka u Tábora. Při obnově rozhledny po požáru si bylo možné „koupit“ schod. Jména přispěvatelů jsou nyní na jednotlivých schodech zaznamenána.

V Budějovicích si může každý zájemce nechat vytvořit nápis do 30 znaků včetně mezer podle vlastního uvážení. Štítek stříbrné barvy pak bude nalepen na vybrané sedadlo. „Nemusí to být jméno,“ upozorňuje Petra Štojdlová a s úsměvem dodává, že nápis může tvořit třeba heslo: "Ve zdravém těle, zdravý duch".

Sedačky si zájemci vybírají podle různých hledisek. Například atleti chtěli podle tajemnice jednoty Petry Štojdlové místa u cílové pásky, jiní volili pozici podle data svého narození.

Na webu jednoty si lze vybrat sedadlo podobně jako v kině. Po rezervaci políčko pro dané sedadlo na webu zoranžoví a zájemce dostane pokyn k platbě. Po zaplacení políčko zčervená. Adopce ale neznamená „permanentku“ na sokolské akce. Jde o příspěvek na rekonstrukci tribuny. Kdo si bude chtít sednout na „své“ místo, ten musí prostě přijít včas. Ale, jak upozorňuje Petra Štojdlová, s výjimkou župního sletu je na závody a soutěže vstup volný.

Dobrovolné příspěvky pomáhaly sokolům vždy. Byly jedním z finančních zdrojů i před necelými sto lety, kdy přispěly k vlastnictví tehdejšího Schnärchova ostrova na soutoku Vltavy a Malše. Tehdejší přispěvatelé do pokladny získávali jako poděkování ručně psaný doklad. Ostrov se brzy začal nazývat Sokolským a postupně tu vznikly stadion, plovárna a tělocvična s dalším zázemím, jak připomněla už dříve pro Deník vzdělavatelka jednoty Milada Pospíšilová.

Sedadlo na rekonstruované tribuně si mohou koupit nejen členové jednoty. "Mohou to být naši příznivci, kdokoliv z veřejnosti," říká Petra Štojdlová.

Práce na nové podobě stadionu mají skončit v červenci, ale pokud se nenajdou adoptivní rodiče pro všechny sedačky, bude prodej pokračovat. Sokolové totiž chystají v budoucnu další pokračování rekonstrukce stadionu a sice stavbu atletického koridoru severně od tribuny.