17letý Johannes Baumkirchner z Gallspachu v okrese Grieskirchen má v těchto týdnech mnoho důvodů k radosti, píší OÖN. Při mistrovství světa jednokolek či monokol v San Sebastianu vyhrál deset medailí, z toho šest zlatých, a to nejen v mládežnické kategorii – stal se šampionem i v absolutní soutěži v disciplínách „Long Jump on Platform" a „Cyclocross". „Na tyto zlaté jsem obzvlášť hrdý, jen šest nejlepších z kvalifikací postoupilo do finále," říká. V disciplíně do dálky dokázal skočit z jedné palety na druhou vzdálenou tři metry, což je světový rekord…

Johannes Baumkirchner je mistr!Zdroj: Deník/repro„Akrobaticky na monokole je Johannes od svých sedmi let," píše linecký list. Tehdy viděl show několika artistů ve svém městečku a tak se mu to zalíbilo, že se rozhodl také takto jezdit. K Velikonocím 2009 dostal svou první jednokolku, dva roky nato už závodil. „Mám dojem, že monokola jsou pro něho víc než hobby," říká jeho otec Johann. „Je to vášeň, a my rodiče ho v ní samozřejmě podporujeme, jak to jde. Má talent!"
Teď si po mistrovství dopřává pauzu, ale 17. září už vystoupí se svou skupinou UNIFox na show v Prambachkirchenu, dodal deník.

Rekordně bukvic

Buky v Bavorsku ještě nikdy od začátku evidence v roce 1950 tolik nekvetly a nedozrály tak dobře jako letos, píše PNP. Ministr lesnictví Helmut Brunner potvrzuje, že půjde o rekordní úrodu. Přispěly k tomu vysoké teploty rekordního léta 2015 a mírné počasí začátku tohoto roku .„Z úrody ale nemá radost každý," pokračuje PNP.

Plody buků, trojboké bukvice, které leží na zemi, představují bohatý hodovní stůl zvířatům, především prasatům. „Přirozeně pak může dojít k tomu, že se divočáci při takové výživě nadproporčně rozmnoží," říká Johann Gaisbauer, vedoucí odboru úřadu výživy, zemědělství a lesnictví v Pasově a Rotthalmünsteru. A ministr Brunner apeluje na myslivce, aby nepolevili v lovu černé ani letos…

Odmítají přirážky za nedojedení

Gastroscéna v Bavorsku odmítá akci kolegy ze Stuttgartu Guoyo Luana, majitele asijské „All-you-can-eat-restaurace", který zavedl „sankční poplatek" jedno euro za nesnědené zbytky na talíři (Deník informoval). Má to být opatření proti plýtvání. Za „úplnou blbost" to v PNP označuje dolnobavorská předsedkyně organizace hotelů a hostinců Rose Marie Wenzelová.

„S tímto názorem není sama," uvádí list. Takový „koncept trvale udržitelného rozvoje" odmítli další dotazovaní hospodští. „Má číšník diskutovat s hostem, proč porci nedojedl, a zvyšovat mu kvůli tomu cenu? To je v praxi absolutně nerealizovatelné," uvedla Monika Poschenriederová, předsedkyně sekce gastromie BHG a majitelka restaurace v Bad Tölzu.

„I když metodu nahlížejí kriticky, ve věci samé dávají Guoyo Luanovi zapravdu – udržitelnost životního prostředí musí lidé dostat do hlavy," pokračuje PNP a cituje Poschenriederovou: „Naše společnost je zaměřena jen na konzum. A to nejen při návštěvě restaurace, ale i při nákupech v supermarketu."
List dodává, že v Bavorsku končí ročně v odpadu kolem 158 000 tun potravin z provozů prodejen, podnikových kuchyní a gastronomie. Asi 47 procent z toho připadá na restaurace, 13 procent na ubytovací kapacity. „Celkově přijde v zemi vniveč 1,31 milionu tun potravin za rok, což odpovídá 73 000 plně naložených nákladních aut," končí pasovský list.