Od 9. do 12. září tady na ploše 140 000 metrů čtverečních uspořádají mezinárodní zemědělskou a podzimní výstavu. K jejímu zahájení v 10 hodin přijede také prezident Alexander Van der Bellen. Den předtím začne od 15 hodin lidová slavnost (další dny od 11 h). Vstupné se na ni nevybírá.

Volné plochy výstaviště jsou už obsazeny, v halách zbývá pár míst. Přihlášeno je přes 500 vystavovatelů! Poprvé vystavovatelům poslouží i volejbalová hala, která bude otevřena 22. září. V ní bude instalována "Innovation Farm", která má představit moderní technologie pro trvale udržitelné zemědělství: robotiku, dohled nad zvířaty, aplikace hnojiv ve správnou dobu s pomocí senzoriky, boj s plevely s videoidentifikací druhů atd. V německy mluvících zemích bude tato expozice uvedena poprvé, říká Gerald Grausgruber, ředitel AgroMarketing. (www.innovationfarm.at)

Po vyproštění srnce.
Od sousedů: Komplikace s protestem a očkování při fotbalu

Obsáhlá bude tradičně výstava zvířat. V hale 11 budou všechny rasy koní chované v Innviertlu od shetlandských poníků přes haflingery a teplokrevníky k norikům. 9. září bude na výstavě jejich den. Druhý den je "zasvěcen" skotu, třetí den mladým chovatelům, 12. září bude ve FIH-aréně od 10 hodin přehlídka koní a hříbat, od 14 h ukázky skotu, od 15 h další show koní. Podzimní výstavu obohatí opět místní vojenská posádka, která v Red Zac Aréně uvede program také s tanky a dalšími vozidly.

Ke vstupu je třeba prokázat proočkování, vyléčení nebo negativní test; naočkovat nebo otestovat se lze i na místě. Kdo se nechá očkovat na výstavišti, dostane vstupenku zdarma, píší OÖN.

Lidová slavnost v zábavním parku začne 8. září. Druhý den bude vstup zdarma. Více na volksfest-ried.at.

Zase zastaví vlaky

Odborový svaz německých strojvůdců chce od pondělka 02.00 hodiny do středy 02.00 opět stávkovat za větší platy " a jistotu důchodů", jak řekl jejich šéf Claus Weselsky. Chtějí přidat 3,2 % a "covidovou" prémii 600 eur. Deutsche Bahn sice 3,2 % nabídla, ale platit má později, než odbory chtějí. Ty nehodlají akceptovat dohodnutou "nulovou" rundu v tomto roce. Nákladní doprava se má zastavit už v sobotu v 17 hodin.

Vězení za přihlížení tonutí

24letý muž a 22letá žena byli v pátek v hornofranckém Weidenu odsouzeni za zanechání bez pomoci s následkem smrti. V září nepomohli 22letému kamarádovi, který po návštěvě shisha-baru a opilý spadl do mělkého odvodního kanálu s pomalu tekoucí vodou a utonul. Podle znalců měl při odchodu z baru nejméně 2,39 promile. Žena ho ve vodě filmovala na mobil. Vedlejší žalobci navrhovali odsouzení za zabití z nedbalosti - kromě jiného kritizovali, že pořízení videa bylo pro ně důležitější než pomoci kamarádovi. Výmluvné byly zachycené "chaty" z oné noci. Jeden z obžalovaných vyťukal na svém mobilu sdělení, že se poškozený právě topí, a dostal odpověď, aby ho v tom nechal… Senát nakonec uložil obžalovaným pět a půl a čtyři a půl roku, třetímu půl roku podmíněně za neposkytnutí pomoci.

Covid zklidnil dopravu

V první polovině letošního roku zahynulo v Německu při dopravních nehodách 1128 lidí, o 12,6 % méně než loni. Počet zraněných klesl o desetinu na 134 800. V obou případech je to nejméně od sjednocení Německa v roce 1990. Nehod bylo o 2,4 % méně, asi 1,05 milionu, což je také rekordně málo.

"Na milion obyvatel je v Německu při dopravních nehodách umrceno průměrně 14 lidí. Největší riziko je v Sasku-Anhaltsku, kde je to 27 mrtvých, nejméně jich mají v městských státech Hamburku a Berlíéně - čtyři, resp. šest na milion obyvatel," píše PNP.

Zapojí Vídeň cestující?
Od sousedů: Budou vozit balíky cestující v tramvajích?