52Letý řidič z Amstettenu zřejmě ve vteřinovém spánku ztratil kontrolu nad vozidlem, sjel vpravo z komunikace a tečoval pilíř mostu. Při nárazu byla silně poškozena pravá strana vozidla.

Na asi 160 metrech vozovky se rozsypaly klece s přepravovanou drůbeží a po dálnici začalo pobíhat na 5000 vyděšených slepic, píší OÖN. A1 byla uzavřena v obou směrech a kolona sahala až do Lince. Drůbež začalo chytat více než 120 hasičů, kterým pomáhali pracovníci Asfinag a místní policie. Většina slepic karambol přežila a byla pod dohledem úřední veterinářky vrácena do přepravních boxů. Havarovaný kamion byl odtažen a uhynulé kusy odvezeny v kontejneru. Kolem desáté hodiny byla dálnice otevřena pro dopravu.

Cech podporuje učení

Firma, která v Rakousku vychovává zedníky, betonáře a další specialisty stavebnictví, dostane od letoška vyšší prémii od cechu. Místo dosavadních 1650 eur na učně a rok to je 2000 eur. „Je třeba čelit lehkému poklesu zájmu o tento obor. Chceme zvýšit atraktivitu výchovy učňů pro firmy,“ říká v OÖN Markus Hofer, ředitel cechu v Horních Rakousích. Loni využívalo této prémie kolem 140 podniků. Deník k tomu poznamenává, že zedničtí učni vydělávají víc než učni jiných oborů. Vyšší náklady tak mají být firmám prémií částečně kompenzovány.

32 stoletých v Linci

23. července oslaví nejstarší občanka Lince a Horních Rakous Anna Wiesmayrová 109. narozeniny. Vedle ní žije v tomto městě dalších 32 seniorů starších sta let. Před deseti lety jich bylo jen deset. 2363 lidí je starších 90 let, 10 879 už překročilo osmdesátku. Starší 60 let dnes představují čtvrtinu obyvatel města, v roce 2025 jich má být o 17 procent víc. 80letí se „rozmnoží“ asi o čtvrtinu, do roku 2030 dokonce o téměř 38 procent.

Bolševník na pochodu

Bolševník, navítaný host…Zdroj: DDeník/repro: Stadt Linz

Bolševník velkolepý, nebezpečný invazivní neofyt dorůstající výšky až tří metrů, se usadil i v Linci, byť jednotlivě. Magistrát města radí, jak mu čelit: uříznout jej krátce před dozráním semen, tedy v polovině července, nebo jej vykořenit. „To se má ale dělat jen v ochranném oděvu, brýlích, eventuálně s rouškou, a při zatažené obloze, protože v listech bolševníku jsou ,fototoxické´ látky, které při slunečním svitu vyvolávají bolestivé reakce kůže a mohou způsobovat velké puchýře,“ sděluje úřad.

Zavřeli další bordely

Na základě internetových rešerší odhalila a zavřela linecká dohledávací služba ve společné akci s kriminálkou další dva nelegální bordely. „Jedna prostitutka nabízela své služby v hotelu v blízkosti areálu VÖEST, další dáma z Balkánu v bytovém domě blízko stadionu,“ uvádí zpráva. Od září 2012 už bylo v Linci zavřeno 98 takovýchto ilegálních podniků.

Přehlídka pouličního umění

31. ročník tradičního festivalu promění 20.-22. července linecké vnitřní město v gigantické jeviště pouličního umění, píší OÖN. Na 300 skupin či sólistů ze 32 národů předvede vynikající kousky v 700 vystoupeních na čtyřiceti scénách – komedii, klaunerii, žonglování, figurální i objektivní divadlo, akrobacii, ohńovou artistiku, provazochodectví a samozřejmě tanec a muziku. Speciální programy jsou připravovány pro děti. S pozoruhodnou nabídkou přichází „nový cirkus“ - španělská produkce Out of Stock uvede na Náměstí dómu show s trampolinou a vzdušnou akrobacií, energií nabitou akrobacii mj. s cyr-wheely a vysokými tyčemi předvede švédská Kompani Hint, švýcarský humor s absurdní komikou a velkým fyzickým nasazením uvedou Roli a Sepp, Compagnie Vaya z Chile, Portugalska a Francie se tancem masek a párovou akrobacií vrátí k začátkům lidstva, atd.

Tradiční formáty zůstaly zachovány – umělci uvedou ukázková show ve čtvrtek, v pátek a v sobotu vždy od 20 a 22.30 ve stanu na Farním náměstí, v pátek a v sobotu projde městem od 21 hodin z OK-Platzu po Landstrasse k Holubímu trhu průvod v rytmu samby, rovněž od 21 hodin budou ohňové performance na Hlavním náměstí, na Starém trhu a Tummelplatzu. Noční „tuláci“ mohou festivalový program sledovat od 23 hodin v různých lokálech centra. Umělci nebudou dostávat žádnou gáži, ale jsou vděčni za „kloboukovné“.

Akce začne ve čtvrtek v 16 hodin průvodem všech účastníků od OK-Platzu na Hlavní náměstí, od 18 hodin se rozběhne program na všech festivalových místech. V pátek a v sobotu bude pokračovat od 14 hodin.

Profily aktérů a program jsou na www.pflasterspektakel.at.

Nával na medicínu

K přijímacím testům na lékařské fakulty ve Vídni, Štýrském Hradci, Innsbrucku a v Linci pátek 7. července) se přihlásilo 15 991 zájemců, skoro o tisíc víc než loni. Celkově bude přijato 1620 studentů, tedy čistě matematicky o každé místo usiluje deset lidí. V Linci se o 120 studijních míst uchází 932 lidí (loni 806), z toho 367 žen. Na každé univerzitě je 75 procent míst vyhrazeno pro kandidáty s rakouskou maturitou, 20 procent pro zájemce z dalších zemí Evropské unie a pět procent pro adepty z dalších zemí. Vzhledem k velkému počtu zájemců budou testy mimo školní areály – v Linci v Design Centru. Za připuštění ke zkouškám platí student 110 eur. Výsledky řízení budou známy v polovině srpna.

Zneuctili dům arabského spolku

V noci na pátek někdo přišrouboval na dveře domu německo-arabského kulturního spolku ve Pfarrkirchenu v okrese Rottal-Inn prasečí hlavu, píše PNP. Věc vyšetřuje kriminálka a jak oznámila v úterý, doufá ve svědectví občanů. Pasovský list připomíná, že prase pokládá islám za nečisté zvíře, jehož maso se nemá jíst.

Elektronická pouta v Německu

V SRN je toho času střeženo 71 pachatelů trestných činů elektronickými pouty. Většina jich takto pyká v Bavorsku – 15, dále v Meklenbursku-Předpomořansku 13, v Hessensku 11. Jen ve Šlesvicku-Holštýnsku a v Brémách takto hlídán není žádný vězeň. V Hessensku byl tento výkon trestu navíc uložen ještě 17 odsouzeným, kteří se ale například pro jiný delikt mezitím museli vrátit do vězení.

Kalendář národních paků

Prezentují kalendář národních parků.Zdroj: Deník/repro PNP

Národní parky Bavorský les a Šumava potřetí vydaly společný nástěnný kalendář nejrozsáhlejšího chráněného lesa střední Evropy. Vydání pro rok 2018 prezentovali vedoucí parků Franz Leibl a Pavel Hubený v Kašperských Horách, píše PNP.

Dodává, že kalendář nabízí nejen krásné obrázky pro byty nebo kanceláře, ale také malé šumavské pozdravy do dopisních schránek – každý měsíc uvádí nejen velkoformátový snímek, ale také vyjmutelná pohlednice s pozdravy z přihraničního regionu. Mluvčí Správy Národního parku Šumava Jan Dvořák řekl, že kalendář by měl být k dostání během první poloviny července na informačních střediscích NP Šumava. „Stoprocentně bude k dispozici od oficiálního veřejného křtu, který bude na Dni Národního parku Šumava na Rokytě 15. července,“ dodal Dvořák. Na německé straně je možné jej získat na www.lichtland.eu.

Na snímku jej prezentují zleva grafik Václav Hraba, ředitel NP Šumava Pavel Hubený, odborný vedoucí Hans Kieiner a ředitel bavorského parku Franz Leibl.

Rodák se vrací do Volar

Leopold Hafner.Zdroj: Deník/repro PNP

Jak uvedl pasovský deník PNP, od soboty 8. července bude ve Volarech výstava o působení umělecké rodiny Hafnerových. Volary jsou rodným městem Leopolda Hafnera (*22. října 1930, + 4. listopadu 2015 v Pasově). Wikipedie k osobě tohoto umělce uvádí, že po roce 1946 se začal učit sochařině u Ludwiga Pinskera v Perlesreutu a v roce 1951 složil tovaryšské zkoušky na státní odborné škole dřevořezby ve Zwieselu. Studoval u Josefa Henselmanna na Akademii výtvarného umění v Mnichově s takovým úspěchem, že ho tento profesor přijal do privátního ateliéru a nechal ho pracovat například na hlavním oltáři pasovského dómu. Od roku 1959 byl volným umělcem s ateliérem na zámku Vornbach. Od roku 1967 učil jako host na Univerzitě Stellenbosch v Jižní Africe a o dva roky později se přestěhoval do Archy vorm Wald. Byl mj. autorem a donátorem umělecké ceny k německo-českému porozumění v roce 2003.

Výstava ve Volarech na Náměstí 325 potrvá do 8. srpna a bude otevřena v pondělí až pátek od 8.30 do 17 hodin.

Ukradl ve vlaku záclony

Policie zadržela v pondělí na hlavním nádraží v Salcburku 31letého Čecha, důvodně podezřelého z toho, že odcizil z osobního rakouského vlaku dvě záclony, píší OÖN. Věci byly nalezeny v jeho batohu. Muž se přesto ke krádeži nepřiznal, a jak říká policejní zpráva, neprozradil ani, jaké okno chce záclonkami zkrášlit. „Protože má pravomocně uložený zákaz pobytu v Německu, byl zatčen a umístěn do vypovídací vazby,“ dodává list.

Bude Světový den polibku

6. červenec je Světovým dnem polibku. Rakouský Institut výzkumu veřejného mínění Integral k této příležitosti udělal reprezentativní online-průzkum mezi 18-69letými.

54 procent dotazovaných uvedlo, že se pokládá se dobré „líbače“, 22 procent dokonce za velmi dobré. 37 % si myslí, že jsou v tomto směru průměrní, jen devět procent mělo o svých líbacích kvalitách pochybnosti, píší OÖN z průzkumu. 63 % je názoru, že je důležité, když partner dobře líbá (z žen 69 %, z mužů 56 %), jen pro 11 % lidí to nehraje žádnou roli.

Při prvním „správném“ polibku bylo 40 % dotazovaných ve věku 14 let a mladších, jen 16 % „čekalo“ alespoň do18 let. 73 % uvedlo, že opravdově políbili pět a více lidí, jen pět procent se takto projevilo jen k jediné sobě, tři procenta ještě „nepolíbila“.

Pro 61 % Rakušanů trvá „správná“ pusa alespoň jedenáct vteřin. Pro 40 % je správný polibek dovolen už při prvním setkání (pro 51 % lidí s maturitou nebo diplomem, pro 29 % se základním vzděláním), ale 30 % takový spěch odmítá.

Polibek na pozdrav nebo na rozloučenou si dává 94 % lidí, přátele líbá 63 %, vlastní děti 45 %, domácí zvířata 16 %. Digitální polibky, „smajlíky“, rozdává alespoň jednou týdně 58 % dotazovaných, 31 % to dělá denně (40 % žen, 21 % mužů).