V celé spolkové republice bylo takto ve 25. ročníku soutěže oceňující občanské aktivity a místní rozvoj letos poctěno deset obcí, v Bavorsku kromě Perlesreutu ještě hornobavorský Hirnsberg v okrese Rosenheim. Jejich jmenování odůvodnilo spolkové ministerstvo výživy a zemědělství „vynikající občanskou angažovaností obyvatel, příkladnými nápady a do budoucna směřujícími koncepty rozvoje". Perlesreut k tomu získal zvláštní cenu za projekty ke zvládnutí demografické proměny, dotovanou 3000 eur.

Soudí nevinného?

Jak i náš list informoval, ve Welsu soudí 43letého Čečence obžalovaného z vraždy trhovkyně v sibiřském městě Radužnyj před 16 lety. Tři muži ji měli zabít údery láhví a noži a oloupit o úspory na svatbu dcery – prý kolem 100 000 rublů a 4000 dolarů. Dva obvinění už byli v Rusku odsouzeni, třetí uprchl do Rakouska, kde získal azyl. Proto také nebyl vydán ke stíhání do Ruska, kde by podle justice neměl garantován férový proces.

Od počátku popírá, že by byl oním obviněným Čečencem – jmenuje se přece jinak než ruskými orgány stíhaná osoba, a ujišťuje, že nikdy na Sibiři nebyl. Ruské úřady se ho prý snaží očernit, aby dosáhly jeho vydání, protože prý byl v čečenském odboji a měl blízko k tehdejšímu prezidentovi. Státní zastupitelství ale předpokládá, že klame. Soud odročil na neurčito k opatření dalších dokumentů a spisů a chce vyhledat další svědky k objasnění identity obviněného. Ten je stíhán na svobodě, protože byl dlouho ve vydávací a vyšetřovací vazbě.

S pervitinem ve vagíně

28letý muž a 23letá žena z okresu Freyung-Grafenau se v lednu vraceli v poledne z Česka. Na upozornění policie je v oblasti Philippsreutu zastavili bavorští pátrači a ke kontrole je převezli na inspekci do Freyungu – už se soudním povolením tělesných prohlídek, popisuje deník PNP. Žena pak rezignovala, přiznala dovoz drogy a předala úředníkům asi deset gramů pervitinu zabaleného do folie a vloženého do kindervejce. To si zasunula do vagíny. Drogu měli zakoupit na vietnamské tržnici ve Strážném, píše list.

Vzhledem k doznání a lítosti projeveným před soudem jim senát uložil jen mírné tresty – ženě za dovoz omamných prostředků a jízdu bez řidičského oprávnění 23 měsíců podmíněně na tři léta, partnerovi rok a půl na stejnou zkušební dobu. Oba musí zaplatit tisíc eur obecně prospěšnému zařízení a zaplatit si šest testů k prokázání, že abstinují. Rozsudek je pravomocný.

Staví jako Kelti

Jako v době hallstattské.Zdroj: Deník/reproV keltském skanzenu v Mitterkirchenu v okrese Perg začala experimentální stavba tzv. „Haly paní", budovy 9x21 metrů a osm metrů vysoké, pojmenované podle toho, že leží vedle hrobu s kostrou ženy s bohatou posmrtnou výpravou a šperky nalezeného v roce 1980. Archeologové vedení mezinárodně renomovaným expertem na dřevěné stavby Wolfgangem Lobisserem pracují před očima veřejnosti výlučně s nástroji a metodami tesařů z doby hallstattské. Dobu výstavby 21. objektu zdejší keltské vesničky odhadují nejméně na dva roky, náklady činí na 380 000 eur, píší OÖN. Do práce se mohou po předchozím ohlášení zapojit i dobrovolní zájemci.

Nechtěl být tátou…

Úřední soud v Norimberku odsoudil v pátek 24letého muže za ublížení na zdraví a přerušení těhotenství k odnětí svobody na tři roky a tři měsíce. Přiznal, že v loni v březnu tajně přimíchal 24leté těhotné přítelkyni do moučníku, kávového krému, potratovou pilulku, protože nechtěl být otcem, píše PNP. Žena o dítě přišla. V odůvodnění rozsudku soud konstatoval, že obžalovaný čin týdny plánoval a tím prokázal značnou kriminální energii.

Polykal meče do kopce

S meči v krku chce do knihy rekordůZdroj: Deník/repro PNPFranz Huber (35) z Garchingu v okrese Altötting se na zahradě zavěsil na lešení hlavou dolů a nasoukal si na pár vteřin do krku pět půlmetrových mečů, píše PNP. K překonání starého rekordu bylo třeba alespoň 43 centimetrů.

Zda ho tím úzkostlivě pečliví komisaři britské společnosti zařadí do Guinnessovy knihy rekordů, je ovšem otázka. Už jednou u nich s touto věcí neuspěl. Na Tři krále se obdobně pověsil hlavou dolů v hale v Garchingu a nacpal si do hrdla pět svázaných tupých mečů, ale zápis do knihy mu odmítli, protože mezi potřebnými svědky byl také jeho bratr a Guinnessovci příbuzné neberou za neutrální pozorovatele, uvedl list. Tentokrát proto Huber pozval pro jistotu k pokusu notáře Roberta Martina a vše důležité natáčely čtyři kamery jako důkaz. Zástupci redakce knihy tu nebyli, jejich účast by polykače stála pár tisíc eur navíc, píše PNP. Pokud záběry a protokol v Londýně postačí, nemělo by uvedení krajana do vytouženého seznamu rekordů nic bránit.