Letošní hospodářská mise Sparkasse Horní Rakousy vedla do Prahy a zúčastnila se jí polovina zemské vlády (hejtman Thomas Stelzer, jeho zástupci Michael Strugl, Manfred Haimbuchner a zemští radní Birgit Gerstorferová a Günther Steinkellner). „České reference posledního roku dělají silný dojem – hospodářský růst 4,5 procenta, nejnižší nezaměstnanost v Evropské unii, přebytek rozpočtu a nizký státní dluh,“ pokračuje list. „Autovýrobce Škoda, který sám vytváří devět procent domácího produktu, povolil zaměstnancům zvýšení platů o dvanáct procent a jednorázovou odměnu 2600 eur. Průměrná mzda odborných pracovníků loni stoupla o patnáct procent.“ „Doháníme, a jednou snad dohoníme i vás,“ slyšeli účastníci zájezdu při prezentaci České spořitelny.

„Tam jako tady“ jsou problémy identické: nedostatek pracovních sil (velká Praha má plnou zaměstnanost) a nedostatečná infrastruktura, píše linecký deník. „Že nemáme žádnou dálnici do Rakouska, je ostuda. Peníze tady jsou, ty pro nás nejsou problémem,“ citují OÖN předsedu vlády Andreje Babiše, „který si přes choulostivé koaliční rozhovory udělal hodinu času pro hosty“. Do roku 2024 chce Praha postavit dálnici z Budějovic k rakouské hranici. „Vyplnění této ,proluky´ může být ,postrkem´ pro naše vztahy. Klíčová jsou pro ně dopravní spojení,“ řekl zemský hejtman Stelzer.

Generální ředitel Sparkasse Michael Rockenschaub také vidí potřebu větší spolupráce. „Jižní Čechy a Mühlviertel netvoří tak prosperující příhraniční region, jako je tomu mezi Korutany a Slovinskem nebo mezi Innviertlem a Bavorskem. Tady máme ještě co dělat,“ řekl. Podle OÖN je v Čechách slyšet také to, že Dolní Rakousy, ne tak fixované na Temelín jako Horní Rakousy, jsou v budování kontaktů mnohem dál.

Na snímku z návštěvy je s hornorakouskou vládou jako druhý zleva významný rakouský investor v Čechách Hans Herwig Olbrich.

Autojaro za humny

V Rohrbachu na náměstí bude v neděli 22. dubna od 9 do 17 hodin 17. ročník jarního autosalonu. Vstup na výstavu je volný, čtrnáct prodejců z regionu představí na 150 vozidel 22 renomovaných značek.

Češi kradli pod drogou

Ve čtvrtek večer přijeli dva Češi ve věku 21 a 27 let vlakem do Freistadtu. Při kontrole v pátek brzy ráno u nich policie zjistila stopy konzumace drogy. Krátce před kontrolou navíc odcizili nové horské kolo. Mladíci jsou stíháni na svobodě, okradený se zatím neohlásil.

Zima se povedla

Ředitel „dovolenkového regionu Šumava“ Reinhold List je nadmíru spokojen – v zimní sezoně trávilo pobyt za českými humny 30 234 hostů, píší OÖN. To je o čtrnáct procent víc než loni. Ubytovací kapacity zaznamenaly 84 897 přenocování, o patnáct procent víc. Je to nový rekord této oblasti.

O nárůst se postarali především Němci – Bavorů přijelo o 23 procent víc než loni, z Bádenska-Württemberska tu bylo o 13,34 procenta víc turistů a také nové spolkové země sem našly cestu – jejich občanů přicestovalo o pětinu víc. Sever Německa rozšířil svou prezentaci na (rakouské) Šumavě o 75 procent. Přibylo i Čechů (+26,57 %), Poláků (+17,54), Slováků a Italů.

Učni, chlouba sousedů

Nejlepší mladý tesař od sousedů.Zdroj: Deník/repro

Daniel Brandstetter, učeň stavební společnosti Krückl v Pergu, vyhrál se svým detailem krovu hornorakouskou soutěž 22 mladých tesařů (na snímku), Patrick Oberhamberger z Göweil Maschinenbau v Kirchschlagu byl první mezi kovotechniky, píší OÖN. Oba chlapci si vybojovali start v celostátní soutěži.

1693 za vodu

Pracovní uskupení „Voda Šumavy“ předalo starostovi Ulrichsbergu Wilfriedu Kellermannovi 1693 podpisů občanů proti projektu podnikatele Johannesa Pfaffenhuemera, který by chtěl v tomto městečku čerpat a stáčet denně více než 40 000 litrů šumavské podzemní vody (náš web informoval). „Podpisy rád přejímám, ale jsem špatným adresátem,“ řekl starosta a odkázal na vodosprávní úřad – obec nemá žádné „páky“…

O novinách s rozpaky

Bavorský ministerských předseda Markus Söder slíbil vydavatelům tisku plnou politickou podporu a oznámil, že svolá „mediální summit“ do úřadu vlády. Mínil, že v autorských právech, ochraně dat a kartelových právech jsou domácí média proti mezinárodním digitálním obrům znevýhodněna, píše PNP. Když rozhodují peníze o tom, jaká forma svobody v tisku vládne, pak jdeme špatnou cestou, uvedl premiér. Jde prý o to zachovat pracovní příležitosti v Bavorsku a zabránit tomu, aby nakonec rozhodovaly všechno dvě, tři velké mezinárodní firmy, které by se „vplatily“ do všeho a tím také určovaly všechny standardy.

Podle pasovského listu se na bývalého novináře, který je měsíc šéfem zemské vlády, ozvalo na výročním sjezdu vydavatelů v Mnichově „bučení“, když řekl, že už nečte žádné klasické noviny, žádné časopisy, alr jen iPad. A jeho děti jsou prý i bez tisku také „překvapivě dobře informovány“.

Deník pokračuje, že předtím na sjezdu významný neurovědec prof. Manfred Spitzer, ředitel psychiatrické univerzitní kliniky v Ulmu, varoval před poškozováním zdraví mládeže digitálními médii a požadoval jinou školskou politiku. „Počítače ve školách dělají slabé ještě slabšími, nikoho nezlepší,“ řekl. Mnoho studií podle něho prokázalo, že tištěná média jsou pro vývoj dětí a mladistvých vhodnější. Kritizoval americké koncerny jako Google, Facebook a spol. „Že přenecháváme zdraví a vzdělávání příští generace pěti nejbohatším firmám světa ze Silicon Valley a jejich profitu, je nezodpovědné,“ uzavřel.