Helmut Putz to chce dokázat.Zdroj: Deník/repro

Trasa vede z Raxu v Dolních Rakousích do Nizzy – přes velké vrcholy jako Mont Blanc, Dufourspitze, Grossglockner… Byla dosud zdolána jen jednou, před 47 lety, za 41 dnů. Teď chce být Putzova skupina sponzorovaná Red Bullem alespoň o den rychlejší. Poslední pokus italské výpravy skončil kvůli sněhové bouři už v Raxu…

„Nový rekord by byl samozřejmě hezký, ale není mým hlavním cílem,“ říká iniciátor. „Úspěchem bude, když do cíle dorazíme jako skupina. Pak mi bude čas zcela ,wurscht´…“

32 mrtvých cyklistů…

Při dopravních nehodách v Rakousku loni zahynulo 32 cyklistů – v obcích zhruba každý druhý na křižovatkách, píší OÖN. Traumatologovi Alexanderu Mildnerovi dělá starosti „stále klesající fitnes kolařů a současně stoupající rychlost e-kol“ (na těch zemřelo loni sedm osob), odborník na chirurgii obličeje Johann Beck-Mannagetta zase připomíná, že helma tváře nechrání. I on počítá s dalším nárůstem zranění, na jedné straně kvůli stále rychlejším e-kolům, na druhé straně kvůli přibývajícím nebezpečným místům na ulicích.

Pěkně zasolili

V uplynulé zimě vysypali cestáři na hornorakouské silnice 53 245 tun soli, tolik, jako už dlouho ne, uvádějí OÖN a pro srovnání připomínají, že před dvěma roky to bylo „jen“ 34 725 tun. Posypovou sůl dodávají Salinen Austria AG v Ebensee a List Salzhandel GmbH v Halleinu. Podnik v Solné komoře s ní zásobuje i Brenner, Slovinsko a jižní Bavorsko. Sezóna ještě pro něj nekončí, v loňské zimě prodal 320 000 tun, a to byla potřeba asi o pět procent nižší…

Linecký list rozepisuje, že při teplotě vozovky -2,5 stupně rozpustí dvacet gramů soli na metr čtvereční vrstvu 57 milimetrů sněhu, při teplotě -7,5 stupně jen 19 milimetrů.

Zač unie plísní Rakušany

Od roku 2011 Rakousko splnilo asi polovinu doporučení z Bruselu, mnoho starších problémů ale ještě nevyřešilo, píše Volksblatt. Evropská komise kritizuje například stále relativně nízký penzijní věk, především u žen, a trvá na zvyšování této hranice s růstem očekávané délky života. „Nízký věk odchodu do důchodu není v zájmu žen a měl by být upraven dříve, než se dosud očekávalo,“ říká ekonomický poradce Evropské komise ve Vídni Marc Fähndrich. Nižší penzijní věk a vysoká kvóta jejich zaměstnání na zkrácený úvazek vedou k tomu, že ženské důchody jsou v Rakousku průměrně o 40,5 procenta nižší než mužské. Z toho pak rezultuje jejich „stařecká chudoba v jedné z nejbohatších zemí Evropy“.

Komise kritizuje také rakouské výdaje na zdravotnictví. Z veřejných zdrojů do něj plyne sedm procent hrubého domácího produktu, víc než v průměru EU, s privátními výdaji je to dokonce 10,3 procenta HDP. Na zdravotnickou péči sousedé vydávají 3800 eur na občana, v průměru unie je to 2800 eur. Na druhé straně je v Rakousku průměrná očekávaná délka života výrazně nižší než v průměru patnácti starých zemích EU a jen těsně nad středem kompletní unie.

Fähndrich pochválil Rakousko za plánované sloučení zdravotních pojišťoven, protože jejich správní výdaje jsou s 0,4 procenta HDP dvakrát vyšší než v evropském průměru.

„Politicky“ ošidila chudé?

Christine Langová se dvanáct let stará o „stůl chudých“, prodejnu levných potravin pro potřebné ve Waldkirchenu (okr. Freyung). Teď se proti strhla vlna urážek v sociálních médiích za to, že stejně jako její kolegyně v Hutthurmu (okr. Pasov) odmítla potravinový dar nabídnutý pravicově populistickou stranou Alternativa pro Německo (AfD). Předseda okresního svazu této strany Ralf Stadler umístil jejich korespondenci se „stoly“ v této věci a obrátil se i na redakci PNP: „Jsem s latinou u konce. Copak se hladový zajímá, odkud jídlo dostane?!“ ptal se.

Šlo o paletu s 800 tomatovými polévkami ve skle, podle něho v hodnotě necelých tisíc eur. Protože v branži potravin působí, dostal tato hotová jídla k dispozici. Nic za to neplatil. Polévky nejprve nabídl do Waldkirchenu, ale tam je odmítli, protože prý s AfD nechtějí mít nic společného.

Christine Langová listu popsala, že jim Stadler zavolal a chtěl polévky přivézt druhý den. Vysvětlila mu, že mají jen malý sklad, který teď potřebují pro dárcovskou akci balíčků řetězce Rewe. Že Stadler je politikem AfD, prý tehdy nevěděla, neznala ho. Když se ho ptala znovu na jméno, řekl, že patří k této straně a chce pořídit fotografii z předávání palety. Promluvila si o tom s kolegyněmi a ty byly jednotně pro odmítnutí, protože Stadler chtěl daru využít očividně pro stranickopolitický účel, k reklamě před zemskými volbami v říjnu. Stejného dojmu je i předseda „stolu“ v Hutthurmu Herbert Oberneder. Ten dodal, že se jednak nechtějí politicky vázat, jednak k nim chodí pro potraviny i azylanti, „které AfD nevítá zrovna přátelsky“. Dodal, že zásadně nepřijímají žádné dary od politických stran jakéhokoliv ražení. Samotný Stadler také PNP řekl, že při nabídce věděl o možnosti jejího zveřejnění v novinách. Odmítnutí prý nerozumí. „Organizace pomoci potřebným má dary přijímat,“ řekl a oznámil, že teď chce polévky rozdělovat osobně.

Bude „špičkovou modelkou“?

Anne na jednorožci.Zdroj: Deník/repro Pro7

Studentka Anne (23) z Pasova si klestí cestu castingovou show "Germany's Next Topmodel" (GNTM) televizní stanice ProSieben. I v pátém kole přesvědčila jury kolem organizátorky Heidi Klumové na ranči v Los Angeles, kde se měřila s konkurentkami v „rodeu na jednorožci“, vrtícím se mechanickém „kozlu“. Obstála i při promenádě na molu a postoupila.

Drogy na bavorských školách

Drogových deliktů na bavorských školách kontinuálně přibývá, píše PNP. V roce 2012 šetřila policie 280 případů, o čtyři roky později 464. Většinou šlo o konopí, v roce 2016 ze 73 procent. S devíti procenty následovaly pervitin a ekstáze. Nezaznamenáno bylo žádné užití LSD nebo heroinu. Nejčastěji byly drogy zjištěny v Horním Bavorsku (v roce 2015 celkem přes 150 případů, předloni 135), přibylo jich i v Dolním Bavorsku.

Zavřeli 120 bordelů

Vyhledávací služba města Lince kontroluje kromě veřejného pořádku také dodržování zákonů a vyhlášek, píše buletin magistrátu. K tomu patří kromě šetření nelegálního žebrání, náležitostí místa pobytu a původu odstavených autovraků také pravidelné kontroly dodržování zemského zákona o sexuálních službách. Při této činnosti bylo v posledních letech ve městě uzavřeno celkem 120 ilegálních bordelů. V zatím posledních čtyřech případech byl zákon porušen tím, že v établissementech nebyly přítomny předepsané odpovědné osoby, pracovnice nebyly přihlášeny, nebo měly propadlé zdravotní prohlídky. Jedna z žen se vykazovala falešným azylovým průkazem. Po kontrole byl uzavřen další bordel ve vnitřním městě.