Podle PNP jsou na programu 9. Electro Swing Party, nebo alternativně „tour po klubové scéně“ tohoto města. Pasovský deník uvádí, že electro-taneční noc při zahájení oslav titulu Hlavní evropské město kultury v roce 2015 byla druhou nejpřitažlivější událostí programu po oper-air na náměstí. Od té doby se swing-party konají v Plzni třikrát za rok jako „party highlights“ města. Celkově deváté setkání spoluorganizuje CeBB v „nádherném sále kulturního domu Peklo“ - kdo prý tam jednou byl, už ho taneční čarodějnický rej nepustí, uvádí list. K party se schází každoročně 600-800 hostů.

Program počítá mj. s dýdžejem Mr. Harveym Millerem a Cirque de la Nuit ze Salcburku, další dýdžej Vassili Gemini přiletí z Paříže, zahrají pražští Universal Swing Brothers, pražská „diva tance“ Yazz je na swing party skoro vždy, mnozí návštěvníci se oblékají do dobových kostýmů, ale není to povinnost, pokračuje deník a uzavírá: Kdo by chtěl místo swingu raději objevovat klubovou scénu města, provede ho Sebastian Lesňák po klubech, barech a diskotékách.

Hotel Mamá se nosí
V Bavorsku se 20-25letí drží u rodičů nejdéle v Německu. Loni tu žilo „u maminek“ kolem 62 % mužů v tomto věku, ale „jen“ 49 % stejně mladých žen. „Ty jsou častěji zapojovány do domácích prací a více kontrolovány, proto víc tlačí na vystěhování se než chlapci,“ říká autorka studie socioložka Sabina Enzelbergerová v PNP. Pánové naopak déle využívají dobrého vybavení svých rodičů – internet, vyprání a úklid zdarma… Podle Enzelbergerové je to nebezpečné, protože si na opečovávání zvyknou a zůstanou méně samostatní. Zvlášť neradi opouštějí domácí hnízda mladí v okresech Freyung-Grafenau a Straubing-Boden. Roli, zdá se, hraje i náboženství – v katolických oblastech se mladí u rodičů drží déle.

Partneři na návštěvě

Partneři měst na Helfenburgu.Zdroj: Deník/repro PNP

Pětatřicet zájemců z Grainetu včetně starosty Kaspara Vogla navštívilo při třetím „poznávacím“ dnu partnerské Prachatice. Tam se k nim připojilo patnáct zdejších občanů včetně starosty Martina Malého. První zastávkou byl zámek Dub u Bavorova, následovaly zřícenina Helfenburg, vesnice světového kulturního dědictví Holašovice a hora Libín. „Starosta Malý znovu zdůraznil důležitost takovýchto setkání pro fungování partnerství měst. Jeho kolega Vogl řekl, že pohodový den jim přiblížil zajímavou historii jižních Čech a jejich pozitivní vývoj po otevření hranic. Všichni si uvědomili, že ,demokracie naživo´ je nejlepší formou soužití a podporuje zejména mezilidské vztahy přeshraničních partnerů,“ napsal deník PNP.

Střílejte vlky!?
Poté, kdy britskou turistku usmrtili v Řecku vlci, požaduje německý ministr zemědělství Christian Schmidt uvolnění přísné ochrany těchto šelem v SRN, napsala PNP. „Doba řečnění je teď pryč. Musíme stavy vlků regulovat i odstřely tak, aby pro lidi a užitková zvířata nepředstavovali žádné nebezpečí,“ řekl ministr. „Vlk není na mazlení, je v Německu největší žijící šelma a nemá u nás žádné přirozené nepřátele.“ O změnu ochranářských předpisů pro Německo požádal dopisem i maltského komisaře EU pro životní prostředí Karmenu Vellu. Pasovský list doplňuje, že v zemi žije volně kolem 70 smeček a párů, a také více vlků-samotářů. Vzhledem k množícím se případům jejich útoků na zvířata na pastvě je diskutováno zavedení horní hranice jejich počtu a možnost povolení odstřelu vlků.

První on a on
V neděli 1. října začíná v Německu platit zákon, který umožňuje sňatky lidem stejného pohlaví. Hned první den této možnosti využili na radnici Schöneberg v Berlíně před asi stovkou přátel a rodinných příslušníků Karl Kreile (59) a Bodo Mende (60). Žijí již 38 let spolu a v říjnu 2002 uzavřeli první registrované partnerství v Německu. Nyní se dočkali možnosti práva adopce a "manželství pro všechny". „Ponechali si každý své příjmení. Po obřadu byli zapsáni do Zlaté knihy okresu Tempelhof-Schöneberg,“ uvedla PNP. V neděli se údajně v Berlíně bralo jedenáct homosexuálních párů.

Je Den kávy
První říjen je Mezinárodním dnem kávy, který leckde zahajuje celý „kávový“ týden. Linecký deník OÖN k němu publikoval několik informací od sommeliéra tohoto nápoje Josefa Kirisitse (47), nazývaného Barista (www.caffe-gemelli.at). Těm, kteří pijí jen málo kávy, doporučuje používat „kapslové“ kávovary. „Vzduch je nepřítelem kávy. Kdo ji připravuje na plnoautomatu nebo na filtrovacím přístroji, měl by načaté balení spotřebovat do týdne,“ říká. Kromě jiného má espresso méně kofeinu než třeba filtrovaný nápoj, takže si konzument může klidně, stejně jako Italové, vypít ještě jedno po večeři. Kofein v něm odbourá během hodiny, tvrdí. Vynechat by člověk měl ale přidání mléka.

Espresso je v Rakousku druhou nejoblíbenější formou přípravy kávy se 37 procenta po cappuccinu 47 %. S mlékem je vychutnává 54 % Rakušanů, 32 % sladí, 17 % nápoj zjemňuje neslazeným kávovým krémem nebo kondenzovaným mlékem. Šlehačku používá devět procent konzumentů, čtyři procenta sáhnou po sojovém mléce. „Čistou“ kávu si dává 18 % našich sousedů.

Svátek „vyplašil“ Salcburk
Úterý 3. října je v Německu státním svátkem – dnem znovusjednocení Německa. V Salcburku při této příležitosti očekávají zaplávu sousedů přijíždějících většinou auty za nákupy, protože doma budou mít zavřeno, nebo jen na výlet, stejně jako v minulých letech, kdy v centru města nebylo k hnutí. Loni například podle odhadu představovali Němci ve velkých nákupních centrech 75 procent zákazníků. Tentokrát tomu chtějí ve městě čelit mimo jiné vypravováním zvláštní prostředků hromadné dopravy ze záchytných parkovišť. Vydali také bonusové jízdenky v celkové hodnotě 50 000 eur, atd.

Německá kancléřka Angela Merkelová v prohlášení ke svátku přiznala, že Německo ještě nedosáhlo cíle vytvořit plně shodné životní podmínky v obou částech země. K problémům dál patří rozdílná majetkové situace lidí na západě a na východě, také daňová síla východoněmeckých zemí je „dramaticky nižší“ než západních, a to především proto, že daň odvádějící centrály téměř všech velkých podniků jsou stále ve starých spolkových zemích. „Pro dosažení rovnosti v životních poměrech budeme muset najít zcela jiná řešení,“ řekla.

K „silnému výsledku“ pravicově populistické AfD ve volbách do bundestagu „v některých obcích“ zemí bývalé NDR uvedla, že v této souvislosti nechce mluvit o „východních“ a „západních“ Němcích – AfD posílila i v částech starých zemí. Uzavřela ale obecně, že ztráty jistot a starosti lidí musejí být brány vážně, nezbytné je podle ní v této věci „celoněmecké nasazení“.