Organizátoři k němu zvou všechny, kteří by chtěli k udržení přírody přispět dobrovolnou prací, je jim alespoň 16 let a mohli by pár dnů kempovat ve stanech v mühlviertelské „divočině". Zájemci se tu naučí práci s kosou a čeká je i pestrý volnočasový program. Přihlášky na Naturpark Mühlviertel, 4324 Rechberg 9, tel. 07264/4655-25 nebo e-mail derntl@naturpark-muehlviertel.at

Fotbal, miliardový kšeft

Německá fotbalová liga při přidělování vysílacích práv pro sezonu 2017-18 poprvé zlomila miliardovou hranici, informuje deník PNP. Během posledních čtyř let jí tyto smlouvy vynesly 4,64 miliardy eur. Proti období 2013/14 až 2016/17 s výnosem 2,51 miliardy je to zvýšení o 85 procent. Průměrné roční příjmy ligy z tohoto zdroje stouply ze 628 milionů na 1,159 miliardy. Sumy se rozdělují 36 profesionálním klubům.

Hlavním partnerem ligy zůstává placený kanál Sky, nově ale ztratil práva na přenosy pátečních utkání a postupových a sestupových baráží. Ve veřejnoprávní síti bude šoty dál vysílat ARD v sobotu od 18.30, přímé přenosy pak ZDF.

Na druhé straně má podle lineckých OÖN „dobře tucet" německých fotbalových klubů dluhy u svých fanoušků. Například Schalke 04, Hamburger SV či Hertha BSC si od nich půjčily se sliby úroků pět až šest procent a „emočního výnosu" – fanoušek prý může svým vkladem umožnit klubu nějaký příští milionový přestup nebo stavbu stadionu.

„Boháčem mezi fotbalovými dlužníky" OÖN nazývají Schalke 04. Klub koncem května ohlásil, že chce předčasně splatit svůj 50milionový dluh u příznivců – a že současně plánuje další dvě takové půjčky celkově ve stejné výši. Finanční ředitel Peter Peters operaci vysvětlil historicky nejnižší úrokovou sazbou bank, zatím co Schalke půjčky úročí nesrovnatelně vyššími 6,75 procenta. Finančně oslabený Hamburk by obdobně mohl v létě uhradit 17,5 milionu dluhů splatných do tří let a naopak si půjčit dalších 40 milionů.

Experti varují před slibovanými příliš vysokými úroky z takovýchto půjček a připomínají Alemannii Cáchy. Když před třemi roky musela do insolvence, přišli její příznivci o 4,2 milionu eur, které klubu půjčili v roce 2008 na stavbu stadionu…

Buvoli od Plzně u sousedů.Buvoli pod Luzným

Na turistické stezce "Vogelbeere" poblíž Schönbrunnu na Luzném u Hohenau v okrese Freyung-Grafenau mají vandrovníci už několik týdnů neobvyklou podívanou. Na ekologicky ošetřovaných plochách se tu pasou tři vodní buvoli pocházející od Plzně – býk Amon a jeho dámy Helena a Julia, píše PNP.

Statkáři Hans-Günter Denk a jeho syn Stefan jsou novými „spolubydlícími" nadšeni – jsou prý důvěřiví, mají dobrý charakter a jsou velmi, velmi zvědaví. Svými velkými paznehty způsobují nesrovnatelně menší škody na lukách než krávy.
Projekt „Buvoli v Bavorském lese" inicioval odbor ochrany přírody okresního úřadu Freyung.

Politici si nevedou deníky

V politických dějinách Bavorska budou v budoucnu velké mezery – budou chybět zdroje pro memoáry, píše PNP. Sotvakterý z předních členů zemského sněmu si vedl nebo vede deník. Ukázal to průzkum DPA k celosvětovému Dnu deníků 12. června. „K lenivým psát patří třeba i ministryně energetiky Ilse Aignerová (CSU) a šéfka Zelených Margarete Bauseová. Ministerský předseda Horst Seehofer (CSU) nechtěl zprvu na dotaz odpovědět," uvedla PNP. Ministr financí Markus Söder (CSU) stručně sdělil, že jeho deníkem je facebook, a PNP potvrzuje, že na sociální síti skutečně pravidelně umisťuje fotografie ze svého politického všedního dne.

Vedení deníku nedávno doporučoval levicový politik Gregor Gysi, podle něhož jsou tyto záznamy extrémně nápomocné při psaní memoárů, dodává PNP.

Datum Dne deníků se odvozuje k 12. červnu 1942, kdy Anne Franková dostala ke třináctým narozeninám od otce poznámkový bloček, který ihned začala používat k zaznamenávání událostí a dojmů z doby, kdy se s rodinou skrývala před nacisty v Amsterdamu. V roce 1945 zemřela v koncentračním táboře Bergen-Belsen. Po válce její deník zveřejnil její otec. Je pokládán za historický dokument a jeho autorka za symbol obětí nacismu, připomíná www.kleiner-kalender.de.

Mistry světa v barmanství.Barmani dobyli svět

Stefan Haneder (38) z Freistadtu (na snímku vlevo), vicemistr světa a osminásobný mistr Rakouska v barmanské show, jeho chorvatský kolega Dušan Janjatovič ze Salcburku a Andreas Trattner ze Štýrského Hradce se v Rotterdamu stali mistry světa družstev barmanů. Mistři tohoto řemesla soutěžili v deseti disciplínách, například v poznávání lihovin čichem a ochutnáním či v namixování nápoje z určených přípravků. Vyučený kuchař-čísník k tomu s nadhledem říká, že mixovat nápoj není nic jiného než dochutit polévku…
Šlo ale i o zábavu a show, jak Haneder říká v OÖN. S kolegy žonglovali s dvanácti prvky najednou, což porota ocenila. Role favorita si prý byl Haneder vědom – v uplynulých deseti letech získal mnoho zkušeností ze 150 barmanských soutěží. V říjnu chce startovat na mistrovství světa v Tokiu v konkurenci účastníků ze 60 zemí.

Ministranti zavzpomínají.Sejdou se ministranti

Na faře ve Freistadtu se v sobotu 18. června sejdou ministranti, kteří působili ve zdejším kostele. „Už jsme dostali několik potvrzení účasti a fotografie z minulých let," říká v OÖN personální asistentka Irmgard Sternbauerová. Někteří z nich sloužili v této funkci už před několika desetiletími. Setkání začne večerní bohoslužbou v 19 hodin. Následovat bude přítelské posezení na faře.

Den „trendových" sportů

Fotbal v koulích bude zítra u Dunaje.Sportovní manažerka Julia Pammerová a učitel Petrinského gymnázia v Linci Valentin Stelzer budou v sobotu 11. června organizovat od 11 hodin v Dunajském parku v Linci "Trendsport Day" na motto "Kick it, try it, do it!", píší OÖN. Zvou k němu především školáky a studenty ve věku 14-26 let, aby se v nich pokusili vzbudit nadšení pro moderní pohybové aktivity. Nabídnou jim nevšední disciplíny – od simulátorů utkání přes běh na pásech, utkání na kolečkových bruslích, tzv. free running apod. k „bubble socceru", fotbalu, při němž jsou hráči uzavřeni v „bublinách" (viz foto).

Knihovna vyprodává

Vzhledem k nadcházející přestavbě budovy nabídne od 13. do 17. června městská knihovna v Linci v tzv. Med Campu III, v budově bývalé všeobecné nemocnice, pobočky kliniky Keplerovy univerzity v Nemocniční ulici, použité, ale dobře zachovalé knihy z jejího fondu za ceny obvyklé na bleších trzích. Denně bude otevřeno od 9 do 12 h, v pondělí a ve čtvrtek i od 14 do 17 h. (www.linz.at/stadtbibliothek)