Konal se tu postní jarmark. Bezmasé pokrmy nabízela Petra Haviarová oděná stylově v dobovém kostýmu. „Původní recepty jsou ze starých kuchařek. Tyto dobroty peče vedoucí naší kavárny. Ochutnejte,“ lákala.

V klášteře ctí období půstu, proto připravili všechno bez masa.Pekařka Lenka Maurerová se pro historické recepty doslova nadchla. Strávila dlouhé hodiny, aby vše vyzkoušela upéct z ingrediencí, které jsou v současnosti dostupné.
Přesné postupy ale Deníku neprozradila. Vše u ní začalo tím, že nejdříve pekla tzv. 3D dorty. „Tam jsem se začala učit skládat všechno dohromady a odsud jsem přešla k historickému pečivu. Na starých receptech mě nejvíc překvapilo, že se podle nich péct vlastně nedá. Recepty jsou klášterní tajemství, ale rádi vám dáme ochutnat,“ směje se Lenka Maurerová.

Klášterní kuchařka byla vydaná, ale dá se pořídit už jen v antikvariátech. Jak uvedla vedoucí provozu krumlovského kláštera Kateřina Slavíková, vydali ji v Olomouci, ale vznikla v Českém Krumlově. Pochází původně z konce 18. století. „Recepty posbíral mnich, který byl tady v klauzuře,“ řekla Kateřina Slavíková.