Když v posledních dnech přijde nová várka listového těsta na pulty prodejen, ani se tam neohřeje. Mimořádná úroda jablek zařídila, ve spojení s umem hospodyněk a někdy i hospodářů, že v domácnostech více než kdy jindy voní štrúdly. A velkou část práce může ušetřit koupení těsta.

Zájem zákazníků zaznamenali třeba v budějovickém supermarketu Terno. „Prodej narostl o 100 procent vůči jiným obdobím v roce,“ říká Miroslav Konfršt, ředitel skupiny supermarketů Terno a dodává, že nabízejí několik druhů těst vhodných na štrúdly.

Zvýšená spotřeba důležitého polotovaru přišla neobyčejně vhod Františku Kossúthovi z malé vidovské výrobny. Rodinná firma o třech lidech, jež je na trhu 26 let, má za sebou horší období. dokonce hrozilo, že bude muset ukončit činnost.

Skoro už po příslovečné dvanácté hodině zachránila letošní velká úroda jablek malou firmu z Vidova.

Rodinný podnik Františka Kossútha, produkující listové těsto, měl už letos v létě namále. „Po 25 letech s námi ukončil spolupráci jeden z velkých odběratelů, takže to vypadalo, že budeme muset zavřít. Naštěstí to jde ale zase nahoru,“ říká František Kossúth s tím, že se teď výroba, díky zájmu o listové těsto, které produkují, stoprocentně zvedla. Těstu pomohlo, že se nyní peče víc štrúdlů.

„V červnu jsme vyrobili bídnou tunu listového těsta, dneska jsou to dvě tuny určitě,“ dodal spokojeně František Kossúth. Neobyčejnou letošní sezonu důležitého polotovaru, potvrdili Deníku třeba i v malé prodejně na Palackého náměstí v Českých Budějovicích. „Když přivezou těsto, je hned pryč,“ zdůraznila jedna z prodavaček mimořádný zájem zákazníků.

Na oblíbenou domácí dobrotu přitom nemusí každý využít už hotové těsto. Zkušenější si třeba vyrábí potřebný základ doma sami.

Jako například Jana Jindrová z Českých Budějovic. „Peču letos více, abych spotřebovala úrodu,“ vysvětluje usměvavá dáma a připojuje, že zužitkovává jablka ze zahrádky. „Většinou peču na víkend. Je to víc než jiné roky,“ říká Jana Jindrová. Těsto si ale sama připravuje podle starého rodinného receptu. A když je štrúdl hotový, nikdy dlouho na stole ležet nezůstane…

Těsto na štrúdl podle Jany Jindrové:
Čtvrt kila polohrubé mouky, čtvrt kila másla a čtvrt kila měkkého tvarohu, ne tučného. Zpracuje se těsto, rozdělí na tři díly a vyválí do obdélníku na délku plechu. Na plech vyjdou tři kusy štrúdlu vedle sebe. Doprostřed těsta přijde strouhanka, pak jablka, skořice a cukr a těsto se po stranách ohne do středu, nemusí se ani překrývat. Peče se zprudka na 160 – 180 °C po dobu 35 – 45 minut.