Canisterapie je podpůrná terapie, při níž se využívá kontaktu člověka se psem. Používá se v různých zařízeních, kde je takový kontakt žádoucí. Stává se běžnou v nemocnicích, domovech pro seniory, v hospicích, ve speciálních školách i školkách.

Jak se dá pes využít v mateřské škole?
Pes dokáže jednoznačně vyvolat dobrou náladu. Umí děti rozptýlit, vykouzlí jim na tváři úsměv, pobaví je. Využívá se při výuce, která se může třeba zaměřit na poznávání barev, počítání, procvičování jemné motoriky, komunikaci. Canisterapie pomáhá odbourat strach ze zvířat. Využívá se pro ni pes klidné povahy, který je speciálně cvičený.

Psí seriál v Deníku
U příležitosti čínského roku Psa jsme pro vás připravili tematický 12dílný „psí“ seriál, ve kterém zabrousíme do nejrůznějších koutů psího života i duše.

Jak canisterapie ve školkách probíhá?
Obvykle obsahuje teoretickou část, při níž se děti dozvědí, jak se se psem pracuje, co je to psí řeč, jak se o čtyřnohého kamaráda starat. V praktické části si ukážou reakci psa na povely, poslušnost, triky. Vyzkouší si kontakt se psem.

Jakého psa využíváte?
Canisterapii provádím se svou tříletou fenkou Suri, která je velice klidná, je zvyklá na kontakt s malými dětmi a na velký počet dětí najednou. Zaměřuji se hlavně na školy a školky, protože Suri vyloženě vyhledává kontakt s dětmi a i já s nimi ráda pracuji. K dospělým téměř nechodíme, Suri k nim nebývá vždy důvěřivá, a tak ji nenutím chodit tam, kde ji to nejspíš netěší. Myslím, že prostě vidí tu čistou dětskou duši, a to se jí líbí.