Možnost plout z Toga lodí do Gabonu také padla. „Ahoj Tede, příteli. Víš, my tě nemůžeme vzít na naší lodi, která dneska odplouvá. Na gabonské straně by tě nepustili na břeh. Imigrační v Gabonu teď dělají velké problémy. Na nákladní lodi prostě nesmíme převážet pasažéry,“ dostalo se Tadeášovi odpovědi od kapitána.

Tadeáš Šíma
- Pětadvacetiletý cestovatel z Prachatic se vydal na expedici Na kole přes Afriku 27. listopadu.
- Za 7 až deset měsíců chce zdolat asi 17 tisíc kilometrů a chce dojet do Kapského města.
- Denně musí ujet 80 až 120 kilometrů, momentálně jede Saharou.

Nezbývá tak jediné, než koupit letenku a do Gabonu přeletět. „Naštěstí se našla letenka za dobrou cenu přímo z Lomé, takže balím svého Apache do kartonové krabice a v pátek letím k rovníku do hlavního města Gabonu, Libreville,“ napsal Tadeáš ve čtvrtek večer.

Za ten týden v Togu u pláže Tadeáš alespoň doléčil bolavé rameno ze srážky s minibusem a užíval si parádní vlny Atlantiku. Ve stanu se v noci spát nedá. „Je v něm vedro, a tak přespávám na lehátku dvacet metrů od přílivu. Ráno chodím do nedaleké rybářské vesničky na omeletu k Chiefovi do baru. Už mě tady znají všichni jménem. Cítím se jako doma,“ popsal.

Tadeáš Šima a jeho další obrázky z cestování na kole po Africe.
Tadeáš jede Afrikou: Kudy dál do Nigérie?

V pátek ráno se Tadeáš v rybářské vesničce s omeleťákem Erikem a osobním krejčím Sankou rozloučil. „Togo mi bude chybět,“ dodává. Navštívil tam takzvaný Fetish Market, dvůr, kde jsou rozmístěny stánky vystavující uhynulá zvířata. Místo navštěvují nemocní lidé, kterým lékař pomoc nedokázal. Kněz se snaží za pomoci různých extraktů, jejichž přísada může být právě z mrtvých zvířat, nemocnému pomoci. „Já odcházel s totemem požehnaným od kněze, který by mě měl chránit před nehodami na cestě,“ dodal.

V sobotu 24. března by Tadeáš měl být v Gabonu. Z Libreville vyrazí do Konga na slony. Ale o tom až příští týden.