„K studiu víry mne přivedl otec biskup Jiří Paďour, s kterým jsem se setkal v katedrále sv. Mikuláše. Pod jeho dohledem jsem ministroval a taktéž mi pomohl vstoupit do kněžského semináře v Olomouci,“ popisuje Miroslav Štrunc začátky své duchovní cesty.

Z kněžského semináře poté pokračoval na univerzitu Karlovu. A z ní následně přímo do centra katolické církve, do italského Říma. „Nastoupil jsem na lateránskou univerzitu ve Vatikánu, na papežskou kolej Nepomucenum, která je určena zájemcům z Čech,“ přibližuje mladý duchovní svůj pobyt v Itálii. Na univerzitě spolu dvacítkou českých bratrů a představených studoval teologii, filosofii, pedagogiku, ale vyzkoušel si i kněžský život. „Člověk si při něm uvědomí, jestli je skutečně připraven zasvětit svůj život Bohu,“ přiznává Miroslav Štrunc.

Obsah studia byl podle něj stejný, lišil se ovšem život i prostředí a lidé v něm. „Vatikán je středobod křesťanství. Studium i pobyt zde bylo něco neuvěřitelně silného a působivého,“ vzpomíná na tři roky, které v Itálii strávil.

Minulou sobotu byl pak, zpět doma v Českých Budějovicích, vysvěcen na jáhna. „Coby jáhen budu hlavně pomáhat s liturgií. Můžu provádět křty, oddávat, víceméně pomáhat a vykonávat vše kromě proměny mše svaté,“ popisuje Miroslav Štrunc jeho povinnosti. Následující rok stráví v katedrále sv. Mikuláše, kde bude asistovat knězi, ale taktéž vyučovat, nebo vypomáhat lidem bez domova.

Jeho vlastní vysvěcení na kněze by pak v ideálním případě mělo přijít už za rok. „Coby novokněz mi ale bude ještě pořád asistovat někdo starší. Musím si osvojit nejen práci s věřícími, ale i administrativu,“ říká Miroslav. Jeho novokněžská praxe zabere zhruba další rok, poté mu již může být svěřena vlastní farnost a případně i noví jáhni, které povede po jejich duchovní cestě.