Celkem 7 167 328 korun vybrali koledníci Tříkrálové sbírky v Českobudějovické diecézi. Během prvních dvou týdnů roku 2018 bylo evidováno a úředně zapečetěno 1618 pokladniček. Charita Českobudějovické diecéze díky zápalu více než 6000 malých koledníků a štědrosti dárců získala ve srovnání s loňským rokem o téměř 1,15 milionu korun více.

Tříkrálová sbírka jako upomínka Biblického příběhu, tradice ale i projev štědrosti je již několik let spojena s Charitou. V letošním roce se po osmnácté objevili v ulicích měst i u vesnických domků malí koledníci v bílých pláštích, papírových korunách a se zapečetěnou pokladničkou, která nesla typický červenobílí znak Charity.

Využití finančních prostředků má svá jasná a předem stanovená pravidla. Největší část peněz, 65 %, se vrátí přímo do místa výběru. Ze záměrů oblastních a farních charit Českobudějovické diecéze jmenujme například podporu sociálně znevýhodněných dětí a mládeže, rozvoj zařízení pečujících o seniory, opuštěné matky s dětmi nebo dlouhodobě nemocné.

Patnáct procent vybraných finančních prostředků využívá na své projekty Diecézní charity. U nás bude podpořen rozvoj dobrovolnictví, poradny pro osoby v nouzi či oběti domácího násilí, péče o klienty chráněného bydlení a pomoc lidem, kteří se ocitají na okraji společnosti.

Deset procent výtěžku poputuje na rozvoj humanitární pomoci v zahraničí. 5 % prostředků pak využije Charita Česká republika pro financování celorepublikových projektů. Zbývajících 5 % je použito na pokrytí režijních nákladů spojených s organizací celé sbírky. „Velký dík patří všem dárcům za jejich štědrou podporu a dobrovolníkům za čas, který věnovali,“ zdůraznil Jiří Kohout, ředitel Diecézní charity České Budějovice.